Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
RECENZE: Pan Lynx - Kdo se bojí, musí do lesa

RECENZE: Pan Lynx - Kdo se bojí, musí do lesa

Vydáno: 11.12.2023 00:04 v sekci Fakkerník - Petr Adámek | foto: Jan Nožička

Temnota a hutnost grunge, ale s naprosto netypickými, "negrunge" postupy a zapojením klavíru. Pak taky hluboká a přemýšlivá skladba, která ale začíná naprosto infantilním obratem o orálním sexu. Anebo pompézně vystavěné plochy, v nichž to zase v textu úplně zabije výraz "křovinořez".

Pan Lynx - Kdo se bojí, musí do lesaPAN LYNX
Kdo se bojí, musí do lesa

vyšlo: 10. října

Takhle to dopadá, když se umělec rozhodne se při práci nikým a ničím nesvazovat a na rozdíl od jiných, kteří tvůrčí svobodu používají jen jako velkohubé heslo, se tím opravdu, ale opravdu řídit. Debutové album "Kdo se bojí, musí do lesa" projektu Pan Lynx je svým způsobem nabubřelé a samožroutské. Jako by hudebník Michal Skořepa, který za ním stojí, s úšklebkem říkal: "Koukejte, co všechno dokážu, co všechno si dovolím." Jenže Skořepa zkrátka skutečně umí. Až tak moc, že si může dovolit prakticky cokoliv a ono to funguje.

 

 

Spojujícím prvkem devíti písniček je v první řadě ohromná muzikálnost, vyzrálost tvořit klenuté kompozice, které se nerozsýpají a drží pohromadě, a také cit pro vystavění atmosféry. Co má působit jemně a křehce, je jemné a křehké ("Na dně postele"). Co má působit potemněle a zlověstně, je potemnělé a zlověstné ("Cililynx"). Při hlubším ohledání najdeme jemné ozvěny Hentai Corporation, Krucipüsk, možná i Pražského výběru, jedna z věcí zase zní jak z pera Davida Kollera. Ve výsledku je to vlastně jakási rocková opera, která se ale samotné formě rockové opery sama potměšile vysmívá.

Výpravný a zábavný výtvor, jehož fórky nijak nedevalvují hlavní myšlenku, která se v textech objevuje opakovaně. Esenci o vnitřním zvířeti jsme obsáhle probrali v rozhovoru s Panem Lynxem v listopadovém Sparku, a tak jen zkratkovitě: nebuď zbabělý poznat sám sebe víc do hloubky, neboj se vlastní přirozenosti, poslouchej sám sebe. "Kdo se bojí, musí do lesa" je skutečnou událostí na alternativní rockové scéně, do detailu propracované dílo, z něhož by se mohli i mnohem zkušenější muzikanti učit. Ten poslední bod do absolutního hodnocení si nicméně nechám na příště. Nemám nejmenší pochybnosti o tom, že tenhle cápek a ta jeho přerostlá divoká kočka zase přijdou s něčím, co všem vytře zrak.

 

(recenze vznikla pro prosincové číslo časopisu Spark)

 

9/10
 
 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
 Pan Lynx - Cililynx (Unplugged live)
PREMIÉRA: Pan Lynx bez elektřiny a v pohodlí domova neztrácí nic ze své jedinečnosti Pan Lynx posílá do světa první ze tří videí, které pořídil v rámci unplugged live session. Osobitého akustického zpracování se dočkala titulní skladba loňského alba "Kdo se bojí, musí do lesa" - "Cililynx". Další dva intimně... čtěte zde
Vydáno: 07.04.2024 10:35 v sekci Video
Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Imodium ve Foru Karlín uctili památku Kurta Cobaina a oslavili 20 let Imodium je definitivně zpátky. Na svém dosud nejvěším samostatném koncertě představili nového bubeníka, rozloučili se s tím původním, odhalili název chystaného alba a zavzpomínali na Nirvanu. čtěte zde
Vydáno: 05.04.2024 15:40 v sekci Foto
the.switch, Severals, Bike Jesus, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: the.switch kázali emoce, odhalili svý Skrytý místa a křitli vodou Už je to nějaký ten pátek, co jsme měli možnost si vychutnat the.switch naživo v Praze. V listopadu klukům vyšla nová deska s názvem Skrytý místa, kterou odehráli téměř celou během včerejší zastávky stejnojmenného turné v... čtěte zde
Vydáno: 05.04.2024 13:30 v sekci Foto
Co mají společného ženy a kytary? TOP 8 hlášek Slashe
„Co mají společného ženy a kytary?“ TOP 8 hlášek Slashe Slash spolu s Mylesem Kennedym a kapelou The Conspirators se po pěti letech vrací do Česka! Tentokrát vystoupí ve Winning Group Areně v Brně. Pište si do diářů: 18. dubna, Brno. čtěte zde
Vydáno: 01.04.2024 22:11 v sekci Fakkerník
Filter, Belmondo, Futurum, Praha, 24.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: 30 let čekání u konce. Filter nebyli na pódiu skoro vidět, naštěstí byli slyšet Trvalo to přes třicet let, ale nakonec jsme se přece jenom dočkali: Filter v čele s pašákem Richardem Patrickem se poprvé objevili v Česku. Na pódiu doslova nebyli vidět, ale i pro samotné slechy to byl zážitek. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 20:05 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TOP ALBA 2023 podle redakce Fakkera (IV.): vybírá Mates „Koury" Krč (04.01.2024 10:16 v Fakkerník)
- FOTO: Na křtu s Panem Lynxem byla hlína. Doslova. A hlavně boží muzika (03.11.2023 15:40 v Foto)
- EXKLUZIVNÍ PREMIÉRA: Pan Lynx ukazuje, že i popová skladba může mít hloubku (08.10.2023 16:00 v Video)
- EXKLUZIVNÍ PREMIÉRA: Pan Lynx pozval do lesa Kocába a Pavlíčka (16.09.2023 14:30 v Video)
- Pan Lynx interview: „Chci v lidech probudit jejich vnitřní zvíře“ (02.07.2023 22:50 v Fakkerník)
- EXKLUZIVNÍ PREMIÉRA: Nebuď demo sebe sama. Pomůže ti Pan Lynx (12.06.2023 18:50 v Video)
- Pan Lynx interview: „Doufám, že lidi moji muziku nepochopí“ (29.12.2021 18:00 v Fakkerník)
- EXKLUZIVNÍ PREMIÉRA: Pan Lynx ti pomůže poznat sám sebe. Ano, i tobě! (21.12.2021 23:59 v Video)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

Čt 18.04.
Slash (Winning Group Arena, Brno)
St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe