Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
Pan Lynx interview: „Doufám, že lidi moji muziku nepochopí“

Pan Lynx interview: „Doufám, že lidi moji muziku nepochopí“

Vydáno: 29.12.2021 18:00 v sekci Fakkerník - Petr Adámek | foto: Pan Lynx

Muzikant Michal Skořepa vytáhl na světlo Pana Lynxe. Svůj nový projekt představil paradoxně v den, kdy je světla nejméně - premiéra prvního, notně megalomanského klipu „Výlety do temnoty“ proběhla na webu Fakkera 21. prosince. Ale náhody neexistují a jak se zdá z našeho rozhovoru, čeká nás s Panem Lynxem ještě spousta zábavy.

Michale, před časem jsi uložil k ledu kapelu Stroy. Znenadání se teď objevil Pan Lynx. Pověz nám trochu víc.
Přicházely ke mně obrazy, tak jsem je přivítal, pozval je dál a zprocesoval je. Prakticky jde o záchvat tvořivosti, který ze mně po několika letech vyletěl tímhle gejzírem. S příchodem Pana Lynxe jsem pochopil, že nadešel správný čas.

 

Kdo je Pan Lynx?

Pan Lynx je někdo, kdo za mnou přišel, aby mi dodal odvahy dělat hudbu právě takto a vůbec se nezabývat tím, jestli to někdo pobere nebo ne. Nejdříve ze všeho mi řekl, abych se vydal do lesa, tedy do něčeho nejistého, mimo svoji komfortní zónu. A já to udělal. Dal jsem všemu absolutní zelenou, naplno jsem v sobě otevřel stavidla. Stejné to bylo se singlem "Výlety do temnoty". Prostě skočit někam po hlavě a přijmout vše, co to s sebou přináší.


Takže Pan Lynx je tvoje alter-ego?

Ten, komu vděčím za to, co mě napadá, nejsem já, ale Pan Lynx. Ten, komu vděčím za to, že to přenese do reality, je Michal Skořepa. Když za mnou Pan Lynx přijde a řekne mi, abych tvořil nějakým způsobem, tak se může stát, že Michal by to sice udělal jinak, ale Pan Lynx si stojím za svým, tak to tak udělám, i když to Michala sere. Skrze Pana Lynxe poznávám sám sebe. Naše vlastní ego má o sobě nějakou představu a Pan Lynx mě nutí to bořit.

Pan Lynx 

Trochu se mi z toho zavařila mozkovna…

Možná to zní bláznivě, ale mám dojem, že poslední dobou se v umění hrozně moc tlačí na hlavu. Všechno musí být srozumitelné. Pro mě je v tuto chvíli důležité, abych přiměl lidi rezignovat na hlavu. Nesnaž se to pochopit, snaž se to cítit. Vstupenkou do tohohle projektu tedy není pochopení, ale nacítění.

 

Z toho, co říkáš, sálá absolutní tvůrčí svoboda. Chyběla ti, když jsi vedl Stroy?

Skladby pro Stroy braly v potaz i ostatní kluky, fungovali jsme jako kapela a muziku dělali dohromady. Tři čtvrtě věcí jsem sice tvořil já, ale vždycky jsem zohledňoval, aby to bavilo i kluky. Teď dokonce nezohledňuju ani to, aby to bavilo Michala Skořepu.

Pan Lynx 

Mluvil jsi o egu. V čem je ego nepřítel hudby?

V tom, že má samo o sobě představu, co by mělo představovat. A nenechává promlouvat opravdovost. Konkrétní příklad: mám rád grunge. A ego se zamyslí nad tím, pro koho je grunge určený. Grunge by přece měl znít špinavě a nespoutaně. Tak co si to jako dovoluju dělat jinak? Proč jako hraju na klavír? Míchám věci, které by měly zákonitě posluchače grunge urazit, protože do toho cpu muzikál, piano i tvrdý kytary. Ale já netvořím pro žádnou cílovku, o to jde. Ego je jenom druh strachu a omezuje tě v tom smyslu, že máš jako umělec obavu, jestli tě lidi pochopí a co si budou myslet. Tyhle otázky si pokládá každej muzikant. Ego ti zkrátka hází do cesty překážky, proč něco dělat nebo nedělat. A Pan Lynx za mnou přišel proto, aby ty překážky zahnal. Tak třeba se zeptá: "Chceš tam vrazit tubu?" A já na to: "Proč?" A on: "Neptej se proč, ale zeptej se, jestli sám chceš." Jde o projekt absolutní spontaneity, kdy ze mě lítají obrazy, o kterých vím, že jsou pravdivé, a neřeším, pro koho budou.

 

O čem je pilotní skladba Výlety do temnoty?

Všechno, co zažíváme, jsou výlety do temnoty. Jde o cestu nás jako individuálních jedinců do něčeho neznámého, kde chceme poznat sami sebe. V písni je text: "Rozsviť si sám sebou, ne tím svým já neonovým." Podnikáme výlety do temnoty, abychom se naučili rozsvítit si sami sebou a vnitřně zesílili. Musíme dokázat přijmout své stíny. Ten projekt se blbě chápe hlavou. Jak kdosi řekl, lidi by měli víc myslet srdcem a cejtit hlavou.

 

I přesto, co říkáš, nemáš obavu, že tvůj projekt lidi nepochopí?

Vždycky mi šlo o kvalitu a ne o kvantitu. Pokud můžu hudbou někoho úplně sundat, je to pro mě víc, než jen polehat davy. Chci dodat lidem odvahu, aby byli sami sebou a znova se zeptali, jestli to, co žijou, není jen demo.

Pan Lynx 

Teď nějaká fakta. Kdo se na projektu podílel a co se bude dít dál?

Michal udělal veškerou hudbu i naklikal bicí a všechno to na compu natočil u sebe doma. Živé bubny ve studiu nahrál Štěpán Smetáček. Natáčelo se u Milana Cimfeho v Sonu. Milan to i míchá, jelikož mi Pan Lynx tvrdil, že to nikdo nesmíchá líp. Album dostane název "Kdo se bojí, MUSÍ do lesa". Termín vydání rozmýšlím, ale postupně budu z desky vypouštět singly. Pan Lynx je ale dost nevyzpytatelný. Třeba přijde a řekne: "Hele, proč neuděláš elektro?" - "Protože se toho bojím." - "Tak super, pojďme na to". Teď se zabývám temným lesem, ale příště to může být třeba Saturn.


Pan Lynx - Výlety do Temnoty




DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dymytry - Zítřek nám nikdo neslíbí
VIDEO: Dymytry jsou zase brutální! S Noidem v čele chytli nový dech Vydat rovnou dvě písně během dvou týdnů, to je produktivita, která by nám mohla strhnout normy! Název nového singlu Dymytry o budoucnosti sice váhá, ale my nikoliv. Václav Noid Bárta do Dymytry už zkrátka patří! čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 17:26 v sekci Video
Bullet for My Valentine a Trivium na jednom pódiu. Za rok u nás oslaví své zásadní desky
Šach Matt. Bullet for My Valentine a Trivium v jeden večer na jednom místě "Poisoned Ascendancy EU Tour": Bullet for My Valentine a Trivium, "The Posinon" a "Ascendency". Dvě kapely, dvě zásadní desky vydané v roce 2005, které budou mít 20leté výročí, jedna společná tour. Česká zastávka je v plánu 22.... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 22:13 v sekci Novinky
John Wolfhooker - Ember
VIDEO: Napsat a nahrát song za 24 hodin? John Wolfhooker to zkusili Oblíbená domácí smečka Honza Vlkoštětka má svůj job očividně ráda, kluky baví zkoušet nové postupy a experimentovat. Součástí podobného čarování se stala i čerstvá pecka "Ember". čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 18:31 v sekci Video
The Truth Is Out There, Café V lese, Praha, 11.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: The Truth Is Out There to šlape i jako fotříkům, čerstvá deska zní mladě a svěže Nedávno vydala domácí multižánrová sebranka The Truth Is Out There zbrusu novou placku "Colors", která názvem odpovídá i obsahu. Krátce po vydání se v Praze zhostili příjemné povinnosti desku pokřtít. čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 20:02 v sekci Foto
Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Imodium oslavilo dvacítku návratem na pódia. Ve Foru Karlín odzbrojili fanoušky parádní show Imodium před pěti lety ohlásilo pauzu. V roce 2023 se jim ale zastesklo a na jejich srdcovém fesťáku Broumovská kytara ohlásili comeback. Naplno se vrátili s velkolepou oslavou 20 let na scéně první dubnový čtvrtek. čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 18:40 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- PREMIÉRA: Pan Lynx bez elektřiny a v pohodlí domova neztrácí nic ze své jedinečnosti (07.04.2024 10:35 v Video)
- TOP ALBA 2023 podle redakce Fakkera (IV.): vybírá Mates „Koury" Krč (04.01.2024 10:16 v Fakkerník)
- RECENZE: Pan Lynx - Kdo se bojí, musí do lesa (11.12.2023 00:04 v Fakkerník)
- FOTO: Na křtu s Panem Lynxem byla hlína. Doslova. A hlavně boží muzika (03.11.2023 15:40 v Foto)
- EXKLUZIVNÍ PREMIÉRA: Pan Lynx ukazuje, že i popová skladba může mít hloubku (08.10.2023 16:00 v Video)
- EXKLUZIVNÍ PREMIÉRA: Pan Lynx pozval do lesa Kocába a Pavlíčka (16.09.2023 14:30 v Video)
- Pan Lynx interview: „Chci v lidech probudit jejich vnitřní zvíře“ (02.07.2023 22:50 v Fakkerník)
- EXKLUZIVNÍ PREMIÉRA: Nebuď demo sebe sama. Pomůže ti Pan Lynx (12.06.2023 18:50 v Video)
- EXKLUZIVNÍ PREMIÉRA: Pan Lynx ti pomůže poznat sám sebe. Ano, i tobě! (21.12.2021 23:59 v Video)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe