Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
RECENZE: Slipknot - The End, So Far

RECENZE: Slipknot - The End, So Far

Vydáno: 30.09.2022 16:35 v sekci Fakkerník - Milan Říský | foto: Slipknot

Spekulace o možném konci Slipknot byly jen dobře rozvířený marketingový prach kolem příchodu nové desky s víceznačným názvem "The End, So Far", s podobnou rétorikou si ostatně hraje nejedna kapela. Faktem je, že Slipknot končí u labelu, u kterého vydali svůj přelomový debut. Drama prodává a maskovaná devítka s ním umí pracovat skvěle, což už všichni víme roky.

Slipknot - The End, So FarSLIPKNOT
The End, So Far

vyšlo: 30. září

Novinka měla před vydáním status experimentální nahrávky, začíná obdobně jako kdysi "Vol. 3: (The Subliminal Verses)" - tedy velmi poklidně. Úvodní žalozpěv "Adderall" je víc Bowie než Slipknot, krátké zastavení než se naplno rozevřou stavidla klasické agresi, zlobě a kulometným riffům. Tam, kde "We Are Not Your Kind" bodovala přímočarostí, návykovými refrény a čistotou zvuku, teď bublá snad ještě víc nasranost, dopředu se neustále valí hutná zvuková stěna a celek je o poznání kompaktnější. A taky sakra temnější. 

Typických Slipknot momentů je tu samozřejmě požehnaně, "Hive Mind" a "The Chapeltown Rag" jsou divokou frenetickou řeží, "Warranty" skvěle mění tempo a "De Sade" vygraduje do Taylorova intenzivního burácení a zběsilého riffování - chvíle očekávatelné, byť stále nesmírně efektivní. Naopak koketování s grungem v "Acidic" je příjemným závanem odjinud, finální "Finale", oživená parádní prací se sborem a smyčci, je jedním z nejsilnějších vrcholů desky, jaký kdy Slipknot předvedli.

Sedmá deska démonů z Iowy tak není jen nadstavbou minule funkčního modelu, naopak se v mnoha ohledech vrací k prapočátkům, kdy neurvalost a tlak rvala bubínky. Jasně, další Iowu už nikdy nenatočí, ale po tolika letech je vlastně skvělé, že Slipknot neuvízli v mrtvém bodě a každá další deska je kvalitní (ok, na "All Hope Is Gone" radši zapomeneme) a vrhá se trochu jiným směrem, zde navíc podstatně temnějším. Což vlastně dokazuje, že všechny ty kecy o experimentech jsou jen pohádky pánů Taylora a Crahana. "The End, So Far" je totiž parádním headbengerem s pár melodickými vsuvkami, lehkým hororovým nádechem a energií uragánu.

 


9/10


Slipknot patří i titulka říjnového Sparku. V prodeji od 30. září.

Slipknot Spark

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
RECENZE: Staind - Confessions of the Fallen
RECENZE: Staind - Confessions of the Fallen Dvanáct let. Tolik času uplynulo od poslední nahrávky špílmachrů Staind z amerického Springfieldu. Frontmanovi Aaronu Lewisovi se tehdy přejedlo neustálé tourování "šest dní v týdnů, osm týdnů v kuse" a po sedmi vydaných deskách... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2023 09:48 v sekci Fakkerník
Na Rock for People přijedou Bring Me the Horizon
Can you feel, can you feel my heart? Bring Me the Horizon si dají repete na Rock for People Rock for People festival zná prvního ze čtyř headlinerů 28. ročníku. Do Hradce Králové dorazí Bring Me the Horizon, kteří na festivalu vystoupili už v roce 2019. Akce se uskuteční od 12. do 15. června v hradeckém multifunkčním... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2023 10:27 v sekci Novinky
blink-182 - One More time
VIDEO: To je doják! Už jste viděli nový klip Blink-182? O Blink-182 se mluví poslední rok hlavně v souvislosti s návratem Toma DeLonga. Kapela v vloni oznámila světové tour a pustila se do tvorby další muziky. Nová deska by měla vyjít 20. října. Po loňské "Edging" je venku další... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2023 10:00 v sekci Video
ROZHOVOR: Cane Hill - Debila v partě nikdo nechce
ROZHOVOR: Cane Hill - Debila v partě nechce nikdo Na Rock for People 2023 jsme se sešli s bubeníkem metalové kapely Cane Hill Devinem Clarkem. Pokecali jsme o jejich novém albu, začátcích v americké Louisianě i kapelách, se kterýma kluci strávili x měsíců na cestách během... čtěte zde
Vydáno: 24.09.2023 10:10 v sekci Fakkerník
Thy Art Is Murder vyhodili frontmana CJe, na nové desce byl nahrazen
Thy Art Is Murder vykopli frontmana CJe. On se to prý dozvěděl z Instagramu Přesně v den vydání šesté studiovky "Godlike", tedy 22. září, přišli australští deathcoristé s nečekaným oznámením. Zpěvák Chris McMahon už není součástí kapely a z nové desky byly odstraněny jeho vokály. čtěte zde
Vydáno: 23.09.2023 11:23 v sekci Novinky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Corey Taylor promluvil o kapelách, které používají playback (14.08.2023 10:36 v Novinky)
- FOTO: Slipknot přijeli v oslabení, i přesto předvedli nejlepší český koncert (09.06.2023 11:04 v Foto)
- Slipknot náhle opustil Craig Jones! Uvidíme ho na Rock for People? (07.06.2023 23:34 v Novinky)
- Slipknot míří na Rock for People. Pořadatelé o ně usilovali roky, nejdražší kapelou ale nejsou (07.06.2023 10:10 v Fakkerník)
- VIDEO: Takhle zní Slipknot v podání známé hororové herečky (22.04.2023 21:53 v Video)
- Jak se dostal Sid Wilson do Slipknot? Postačilo umlátit Clowna (07.03.2023 18:57 v Fakkerník)
- Jaký je nejděsivější horor minulé dekády? Podle Coreyho Taylora jde o... (09.11.2022 14:45 v Fakkerník)
- Corey Taylor odpovídá na dotazy školáků - odhalil i své vysněné povolání (07.10.2022 13:00 v Fakkerník)
- Slipknot znovu uvidíme v Česku, poprvé na festivalu! Ulovil je Rock for People (28.09.2022 10:00 v Novinky)
- AUDIO: Další novinka Slipknot. Corey a spol. servírují temnou baladu (05.08.2022 23:30 v Video)
- FOTO: Slipknot premiérově na Slovensku. Vzduchem pluli fanoušci i létaly boty (04.08.2022 22:30 v Foto)
- FOTO: Nové masky, nový song. A jeden z nejlepších koncertů, který u nás Slipknot odehráli (29.07.2022 18:30 v Foto)
- VIDEO: Slipknot práskli termín vydání alba, ukázali obal a vyvalili nový song (20.07.2022 10:00 v Video)
- Slipknot oficiálně potvrdili, kdo je Tortilla Man (17.03.2022 19:24 v Novinky)
- VIDEO: Corey Taylor to brutálně rozjel v novém singlu Ho99o9 (13.03.2022 09:45 v Video)
- Corey Taylor komentuje dění na Ukrajině. Slipknot v oblasti ruší koncerty (04.03.2022 10:30 v Novinky)
- Další muzika od Coreyho Taylora na dohled (14.02.2022 13:15 v Novinky)
- Corey Taylor vybalil novinky kolem chystané desky Slipknot (10.02.2022 12:15 v Novinky)
- Kelly Osbourne na sebe práskla, že si polštářového Sida Wilsona bere úplně všude (02.02.2022 08:30 v Fakkerník)
- Clown ze Slipknot si během koncertu natrhnul biceps (19.11.2021 09:20 v Novinky)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

Pá 06.10.
Heart of a Coward, Ghost Iris (Rock Café Southock, Jablunkov)
Čt 12.10.
Highly Suspect (Roxy, Praha)
Čt 19.10.
Annisokay (Storm Club, Praha)
Čt 26.10.
Neck Deep (MeetFactory, Praha)
Pá 03.11.
Enter Shikari (SaSaZu, Praha)
So 04.11.
Skynd (SaSaZu, Praha)
St 08.11.
Oomph! (MeetFactory, Praha)
Pá 10.11.
Impericon Never Say Die tour (Storm Club, Praha)
Po 13.11.
Go_A (Roxy, Praha)
Ne 19.11.
Halestorm, Black Veil Brides (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2023 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe