Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
RECENZE: Parkway Drive - Darker Still

RECENZE: Parkway Drive - Darker Still

Vydáno: 09.09.2022 13:10 v sekci Fakkerník - Petr Adámek | foto: Epitaph

Album číslo sedm. Příliš štěstí však Parkway Drive při jeho tvorbě nezažívali. Jen pár měsíců po ohlášení severoamerického turné jej pětice zase zrušila, a to s odůvodněním, že uvnitř kapely panuje nedobré klima.

Parkway Drive - Darker StillPARKWAY DRIVE
Darker Still

vyšlo: 9. září

Postupně muzikanti opatrně odkrývali, že ještě před udeřením Covidu a dále během tvorby nahrávky se dostali do fáze vyhoření a do stavu, kdy kvůli mimořádně napjatým vztahům balancovali na hraně kapelu pohřbít. Až taková dramata se u Australanů odehrávala. "Darker Still" tak oni sami označují za nový začátek. Ať už se ale v době tvorby nahrávky odehrávalo mezi pěti muzikanty cokoliv, dokázali negativní pnutí přetavit do famózního výsledku.

Už v roce 2015 albem "Ire" započali expandovat do nových poloh a následující "Reverence" (2018) už s mnoha emotivními a experimentálními momenty sebejistě kráčelo po nově vytyčené cestě. "Darker Still" je logickým vyústěním těchto choutek. Ty tam jsou dominující metalcorové kořeny. Jasně, tu a tam se jako závan starých časů objeví perfektně vystavěný, šťavnatý breakdown, ale dříve dominující agrese definitivně ustoupila do pozadí. Parkway Drive dnes dělají "velký" metal se vším, co k němu patří.

Většina skladeb se valí ve středním tempu, obalena mohutným zemitým riffováním a chvílemi hodně chytlavými hymnickými refrény i epickým sborem. Principál Winston McCall se pouští do hřmotného řevu, teskně čistého zpěvu, hlubokého recitálu a nezdráhá se ani zarapovat. Na velkoleposti pak albu dodávají drobnosti typu varhan nebo zvonkohry. A bezmála sedmiminutovou titulní "Darker Still" zase doprovází westernovsky zasněné pískání. Tady je zkrátka všechno, navíc namíchané tak akorát, aby nic zbytečně nevyčnívalo.

Parkway Drive před pár lety někteří opatrně označovali za nástupce metalových gigantů typu Metallica. Po vydání "Darker Still" je jisté, že tyto hlasy zesílí. Z Parkway Drive je definitivně "velká" kapela s velkou budoucností.

(recenze vznikla pro říjnový časopis Spark)

9/10




DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Rock for People, Yungblud, Pendulum, Redzed, Palaye Royale, The Darkness, Soft Play Hradec Králové 15.6.2024 (fotogalerie)
FOTO: Yungblud dorostl pro největší pódia. Na stagei Rock for People musel propotit i spoďáry Ačkoliv byl v sobotu festivalový areál o něco prázdnější než v předchozích dnech, nadšení fanoušků to během večera nijak neubíralo. Yungblud se postu headlinera zhostil na výbornou, v brzkých ranních hodinách fesťák završili... čtěte zde
Vydáno: 16.06.2024 19:54 v sekci Foto
Rock for People, Bring Me The Horizon, Sum 41, Avril Lavigne, Dogstar, Alien Weaponry, Royal Republic, Hoobastank, Hradec Králové 14.6.2024 (fotogalerie)
FOTO: Bring Me The Horizon složili reparát. Na Rock for People přivezli hudební i vizuální skvost Mnoho návštěvníků festivalového roku 2019 nejspíš vzpomínalo na BMTH hořkosladce - především kvůli Oliho hlasivkám a špatnému zvuku, který jejich tehdejší koncert doprovázel. O pět let později všechno odpouštíme. čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 09:32 v sekci Foto
Rock for People, The Offspring, Parkway Drive, Neck Deep, Vypsaná fiXa, Body Count, Crystal Lake, Hradec Králové 13.6.2024 (fotogalerie)
Foto: The Offspring na Rock For People pokořili světový rekord! Zahráli pro 1,7 milionu lidí Dobře, s tím číslem tak trochu kecáme, ale kytarista Noodles mluvil o údajném počtu návštěvníků festivalu tak autenticky, že by mu na to člověk i naletěl. O pozici headlinerů se The Offspring podělili s Parkway Drive. čtěte zde
Vydáno: 14.06.2024 10:55 v sekci Foto
Rock for People, The Prodigy, P.O.D., Enter Shikari, Thy Art Is Murder, Hradec Králové 12.6.2024 (fotogalerie)
FOTO: První den Rock For People ovládli třaskaví The Prodigy a Enter Shikari. Corey Taylor se neukázal Festival Rock For People, ročník 29 otevřel brány pro očekávaných 40 tisíc návštěvníků. Hned první den jich dorazilo 32 tisíc. Nebyla nouze o metalcorové tóny a na závěr vypukla obrovská party s The Prodigy. čtěte zde
Vydáno: 13.06.2024 10:17 v sekci Foto
Machine Head, Refore, Forum Karlín, Praha, 10.6.2024 (fotogalerie)
FOTO: Strejda Robb a jeho Machine Head si v Praze otevřeli vysokou školu metalovou Po necelých dvou letech se do Prahy vrátili Machine Head. Tentokrát do menšího, za to v roli headlinerů. Lidí mohlo přijít víc, ale ti, kdo dorazili, rozhodně nelitovali. Příjemně strávený metalový dýchánek. čtěte zde
Vydáno: 11.06.2024 22:40 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nášup od Rock for People: Parkway Drive, Corey Taylor nebo Avril Lavigne (01.11.2023 11:00 v Novinky)
- FOTO: Parkway Drive jsou navzdory vnitřní krizi ve špičkové formě. Forum Karlín proměnili v ohnivé inferno (11.09.2022 11:55 v Foto)
- VIDEO: Největší strach Parkway Drive? Experimentování to rozhodně není! (07.07.2022 10:30 v Video)
- VIDEO: Parkway Drive se zasekli v nejhorší noční můře (07.06.2022 17:50 v Video)
- Parkway Drive oznamují náhradní koncert v Praze. I s parádním hostem (12.11.2021 10:00 v Novinky)
- Architects zveřejnili hvězdné hosty na chystaném albu (26.10.2020 15:10 v Novinky)
- Parkway Drive si příští rok dají ohnivé repete ve Foru Karlín (03.07.2020 11:25 v Novinky)
- Winston z Parkway Drive: Není to o tryskáčích a kokainu (16.05.2020 12:15 v Fakkerník)
- VIDEO: Parkway Drive rozezpívali Wacken. Jejich sílu dokumentuje další live videoklip (18.02.2020 16:20 v Video)
- Winston McCall (Parkway Drive): Já a zpěv? O talentu to není! (29.01.2020 11:00 v Fakkerník)
- AUDIO: Parkway Drive točí film o své kariéře. Po traileru servírují song v němčině (25.01.2020 11:45 v Video)
- FOTO: Parkway Drive na Brutal Assault nezabrzdil ani basák na vozíčku. Tatiana z Jinjer uhranula řevem i pohledem (08.08.2019 15:50 v Foto)
- FOTO: Parkway Drive na Slovensku dokázali, že k dokonalé show ohně nepotřebují (07.08.2019 13:00 v Foto)
- Nad Tatrou sa bude blýskať. Parkway Drive vezou svoji ohnivou show (30.07.2019 21:00 v Novinky)
- VIDEO: Získejte si zasloužený respekt s Crystal Lake (28.03.2019 09:00 v Video)
- Nakonec i Bratislava. Parkway Drive si dají další ohňovou show (23.03.2019 12:37 v Novinky)
- Co plameny Parkway Drive schvátí, to už nenavrátí. Pozná to i Brutal Assault (19.02.2019 19:35 v Novinky)
- FOTO: Parkway Drive by si měli odsedět deset let za žhářství. Ve Foru Karlín bylo opět hodně horko (19.02.2019 13:45 v Foto)
- VIDEO: Parkway Drive se opět bitkujou se smrtí (21.01.2019 18:10 v Video)
- TOP ALBA 2018 podle redakce Fakkera (III.): vybírá Kamila „Ámos“ Ungerová (05.01.2019 12:00 v Fakkerník)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

Čt 27.06.
Boston Manor (Rock Café, Praha)
Pá 28.06.
Mighty Sounds (Letiště Čápův dvůr, Tábor)
So 29.06.
Mighty Sounds (Letiště Čápův dvůr, Tábor)
Ne 30.06.
Mighty Sounds (Letiště Čápův dvůr, Tábor)
Pá 12.07.
Anders Colsefni (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe