Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
RECENZE: Parkway Drive - Darker Still

RECENZE: Parkway Drive - Darker Still

Vydáno: 09.09.2022 13:10 v sekci Fakkerník - Petr Adámek | foto: Epitaph

Album číslo sedm. Příliš štěstí však Parkway Drive při jeho tvorbě nezažívali. Jen pár měsíců po ohlášení severoamerického turné jej pětice zase zrušila, a to s odůvodněním, že uvnitř kapely panuje nedobré klima.

Parkway Drive - Darker StillPARKWAY DRIVE
Darker Still

vyšlo: 9. září

Postupně muzikanti opatrně odkrývali, že ještě před udeřením Covidu a dále během tvorby nahrávky se dostali do fáze vyhoření a do stavu, kdy kvůli mimořádně napjatým vztahům balancovali na hraně kapelu pohřbít. Až taková dramata se u Australanů odehrávala. "Darker Still" tak oni sami označují za nový začátek. Ať už se ale v době tvorby nahrávky odehrávalo mezi pěti muzikanty cokoliv, dokázali negativní pnutí přetavit do famózního výsledku.

Už v roce 2015 albem "Ire" započali expandovat do nových poloh a následující "Reverence" (2018) už s mnoha emotivními a experimentálními momenty sebejistě kráčelo po nově vytyčené cestě. "Darker Still" je logickým vyústěním těchto choutek. Ty tam jsou dominující metalcorové kořeny. Jasně, tu a tam se jako závan starých časů objeví perfektně vystavěný, šťavnatý breakdown, ale dříve dominující agrese definitivně ustoupila do pozadí. Parkway Drive dnes dělají "velký" metal se vším, co k němu patří.

Většina skladeb se valí ve středním tempu, obalena mohutným zemitým riffováním a chvílemi hodně chytlavými hymnickými refrény i epickým sborem. Principál Winston McCall se pouští do hřmotného řevu, teskně čistého zpěvu, hlubokého recitálu a nezdráhá se ani zarapovat. Na velkoleposti pak albu dodávají drobnosti typu varhan nebo zvonkohry. A bezmála sedmiminutovou titulní "Darker Still" zase doprovází westernovsky zasněné pískání. Tady je zkrátka všechno, navíc namíchané tak akorát, aby nic zbytečně nevyčnívalo.

Parkway Drive před pár lety někteří opatrně označovali za nástupce metalových gigantů typu Metallica. Po vydání "Darker Still" je jisté, že tyto hlasy zesílí. Z Parkway Drive je definitivně "velká" kapela s velkou budoucností.

(recenze vznikla pro říjnový časopis Spark)

9/10




DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Skynd, MeetFactory, Praha, 10.9.2022 (fotogalerie)
FOTO: Vraždy a další zvěrstva. Skynd přivezla do Prahy zhmotněné zlo Temná, děsivými příběhy obklopená parta Skynd si po dvou vystoupeních na Rock for People konečně dala klubovou premiéru v Praze. A že to byl panečku debut! čtěte zde
Vydáno: 12.09.2022 17:30 v sekci Foto
Parkway Drive, While She Sleeps, Lorna Shore, Forum Karlín, Praha, 10.9.2022 (fotogalerie)
FOTO: Parkway Drive jsou navzdory vnitřní krizi ve špičkové formě. Forum Karlín proměnili v ohnivé inferno S novou deskou "Darker Still" se do Prahy vrátila australská metalová úderka Parkway Drive. A z pódia opět šlehaly plameny ve velkém. čtěte zde
Vydáno: 11.09.2022 11:55 v sekci Foto
Zoltan Bathory (Five Finger Death Punch): Chtěli bychom dosáhnout toho, co se povedlo Queen
Zoltan Bathory (Five Finger Death Punch): Chtěli bychom dosáhnout toho, co se povedlo Queen Co si budem, po 17 letech a devíti studiových albech byste si řekli, že se Five Finger Death Punch už dávno našli, stvořili si vlastní ikonický zvuk a jeho se můžou držet ještě dalších pár dekád. Dle kytaristy Zoltana Bathoryho to... čtěte zde
Vydáno: 03.09.2022 10:10 v sekci Fakkerník
Johannes Eckerström (Avatar): Naším novým albem plánujeme zachránit heavy metal
Johannes Eckerström (Avatar): Naším novým albem plánujeme zachránit heavy metal Švédští mistři teatrálních show po měsících napětí potvrzují, že mají komplet hotové nové, v pořadí deváté, album kariéry. Jakékoliv další informace jsou však dosud zahaleny rouškou tajemství, kterou nepomohl odkrýt ani... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2022 08:15 v sekci Fakkerník
Todd Barriage + Kala,
VIDEO: Dnes je možné všechno - dokonce i Metallica jako pop punk Osmdesátkový hit Metalliky "Master of Puppets" zažívá rokem 2022 nový boom popularity, a to díky obsazení ve 4. sérii úspěšného seriálu Stranger Things. S takovým znovuzrozením se na netu objevují i všemožné předělávky... čtěte zde
Vydáno: 28.08.2022 14:30 v sekci Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- VIDEO: Největší strach Parkway Drive? Experimentování to rozhodně není! (07.07.2022 10:30 v Video)
- VIDEO: Parkway Drive se zasekli v nejhorší noční můře (07.06.2022 17:50 v Video)
- Parkway Drive oznamují náhradní koncert v Praze. I s parádním hostem (12.11.2021 10:00 v Novinky)
- Architects zveřejnili hvězdné hosty na chystaném albu (26.10.2020 15:10 v Novinky)
- Parkway Drive si příští rok dají ohnivé repete ve Foru Karlín (03.07.2020 11:25 v Novinky)
- Winston z Parkway Drive: Není to o tryskáčích a kokainu (16.05.2020 12:15 v Fakkerník)
- VIDEO: Parkway Drive rozezpívali Wacken. Jejich sílu dokumentuje další live videoklip (18.02.2020 16:20 v Video)
- Winston McCall (Parkway Drive): Já a zpěv? O talentu to není! (29.01.2020 11:00 v Fakkerník)
- AUDIO: Parkway Drive točí film o své kariéře. Po traileru servírují song v němčině (25.01.2020 11:45 v Video)
- FOTO: Parkway Drive na Brutal Assault nezabrzdil ani basák na vozíčku. Tatiana z Jinjer uhranula řevem i pohledem (08.08.2019 15:50 v Foto)
- FOTO: Parkway Drive na Slovensku dokázali, že k dokonalé show ohně nepotřebují (07.08.2019 13:00 v Foto)
- Nad Tatrou sa bude blýskať. Parkway Drive vezou svoji ohnivou show (30.07.2019 21:00 v Novinky)
- VIDEO: Získejte si zasloužený respekt s Crystal Lake (28.03.2019 09:00 v Video)
- Nakonec i Bratislava. Parkway Drive si dají další ohňovou show (23.03.2019 12:37 v Novinky)
- Co plameny Parkway Drive schvátí, to už nenavrátí. Pozná to i Brutal Assault (19.02.2019 19:35 v Novinky)
- FOTO: Parkway Drive by si měli odsedět deset let za žhářství. Ve Foru Karlín bylo opět hodně horko (19.02.2019 13:45 v Foto)
- VIDEO: Parkway Drive se opět bitkujou se smrtí (21.01.2019 18:10 v Video)
- TOP ALBA 2018 podle redakce Fakkera (III.): vybírá Kamila „Ámos“ Ungerová (05.01.2019 12:00 v Fakkerník)
- Parkway Drive přivezou do Prahy skvostný support: Killswitch Engage a Thy Art Is Murder (17.08.2018 13:10 v Novinky)
- Parkway Drive velkolepě ohlásili nadcházející pražský koncert (29.06.2018 15:50 v Novinky)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

So 01.10.
Wage War (Futurum, Praha)
So 01.10.
Sum 41, Simple Plan (Sportovní hala Fortuna, Praha)
Út 04.10.
Three Days Grace (Sportovní hala Vodova, Brno)
St 05.10.
Three Days Grace (Malá sportovní hala, Praha)
Čt 06.10.
Spark Fresh Blood (finále) (Kabinet MÚZ, Brno)
Čt 13.10.
Our Hollow, Our Home, Aviana, Thecityisours (Rock Café, Praha)
Po 17.10.
50 Cent (O2 Arena, Praha)
Po 24.10.
Fleshgod Apocalypse (Futurum, Praha)
Po 31.10.
Placebo (O2 Universum, Praha)
Po 31.10.
Ocean Grove (cross club, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2022 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver