Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
ROZHOVOR: Neck Deep - Ve vesmíru je něco mocnějšího a děsivějšího, než si lidé umí představit

ROZHOVOR: Neck Deep - Ve vesmíru je něco mocnějšího a děsivějšího, než si lidé umí představit

Vydáno: 18.08.2024 22:50 v sekci Fakkerník - Ondra Weisbauer | foto: Jakub Veselý

S Mattem Westem, kytaristou pop punkových Neck Deep, jsme se pobavili o nové desce, životní filosofii a budoucnosti hudby. Nechybělo ani zamyšlení nad mimozemským životem - a máme se bát!

Vaše nové album se zvukově vrací ke kořenům. Byl to prvotní záměr, nebo k tomu došlo postupně během procesu psaní?
Dalo by se říct, že jsme se tak trochu snažili navrátit k začátkům naší tvorby. No... říkám "trochu" a myslím tím dost. (smích) Před touhle deskou jsme zkoušeli hodně nových věcí, což někde vyšlo skvěle a jinde to bylo kapánek, nevím, jak to říct, jiný, divný... něco tomu chybělo. Postupně jsme si uvědomili, že to, co nás opravdu baví tvořit i hrát, jsou svižné pop punkové songy - tak jsme z nich prostě udělali album.

Vytvoření stejnojmenného alba je pro kapely často velký krok, způsob, jak něco sdělit svým fanouškům. Co jste tím chtěli říct vy?

Původně jsme si říkali, že by bylo skvělé pojmenovat desku "Asses To The Masses" (může jít o narážku na citát Alexandra Hamiltona "Masses are asses", který lze interpretovat jako iracionální chování individuálně rozumných lidí, strhnutých kolektivní silou davu, popřípadě jde název volně přeložit i jako "Zadnice/p*dele lidem/davům", pozn. redaktora). Jenže postupem času jsme zjistili, že ačkoliv nás ten název hodně baví a lidé by se nad tím jistě pousmáli stejně jako my, naše nové písně jsou ty nejvíc Neck Deep věci, co jsme kdy vydali - tak jsme to pojmenovali "Neck Deep" a bylo to. "Neck Deep" pro tu nejvíc Neck Deep tvorbu Neck Deep. Jestli ti to teda dává smysl.

V nedávném rozhovoru jsem s All Time Low probíral evoluci pop punku a žánrů obecně, proto si nemůžu pomoct a rád bych se na několik otázek z této oblasti zeptal i tebe. Co si myslíš o rozdělení kapel do žánrů?

Myslím si, že v dnešní době už celkově na žánrech tolik nezáleží. Rozhodně ne tolik, jako když jsem vyrůstal. Býval jsem takový ten typický teenager, co je hrozně drsnej metalista a neposlouchá nic než metal, protože ten je přece nejtvrdší, nejlepší a hodně lidí okolo mě to mělo stejně tak. V dnešní době je to, aspoň podle mě, všechno takové otevřenější a volnější, jak je vidět například na line-upech mnohých festivalů a koncertů. Byli jsme na turné s několika punkovějšími nebo vyloženě hardcorovými kapelami, ale žánry jsme neřešili. Byli to dobří lidé, přátelé, a tak jsme se spolu s nimi překlenuli z toho uzavřeného pohledu zaměřeného jen na škatulky. Bavili jsme se, objevovali a naši fanoušci stejně tak, což je podle mě moc dobře. Lidé by si neměli říkat, co je s nimi špatně, když poslouchají tohle, nebo něco jiného. Můžeš si přece poslouchat, co jen chceš a nikdo by ti do toho neměl kecat.


Neck Deep - Dumbstruck Dumbf**k (Official Music Video)
 

Co vaše kapela? Vidíš Neck Deep jako pop punk, nebo to taky neřešíš?

Jo, myslím si, že zrovna nás jde takhle zařadit docela spolehlivě. V tomhle je ta kategorizace naopak fajn. Když někdo například hledá kapelu podobnou zvukově nějaké, co už zná, prostě si jen vyhledá další, které by měly "zapadat do žánru" a tím mu automaticky sednout. Je snadný si říct: "Baví mě pop punk, crossover, hardcore, heavy metal..." V takovém případě je určité rozřazování v pohodě a má to stále svůj význam, ačkoliv o dost menší, než dřív, díky originalitě a rozmanitosti mladších hudebníků. A tak to má být. Jak už jsem řekl k předchozí otázce, nikdo by se neměl omezovat na poslech jednoho žánru, aby byl "čistokrevný a pravý" fanoušek rocku, metalu, punku...

 

Řekl bys, že je v dnešní době, kdy je pop punk opět velmi oblíbený, náročnější se jako kapela hrající tento konkrétní žánr prosadit?

Ano, definitivně. Musíš víc přemýšlet nad tím, jak aspoň trochu vybočovat, neztratit se v záplavě "podobných kapel" a zkrátka si najít to svoje, čím jsi ikonický, jedinečný, nezaměnitelný. Chce to hodně času a úsilí, ale myslím, že už se nám povedlo si za ty roky najít své místo.

Řekl bys, že je dnešní hudba spíše odnoží a kombinací toho, co již bylo nahráváno v minulosti, nebo je v ní stále dost nového a originálního?

Řekl bych, že hudba přichází ve vlnách. Snad každá kapela si musí brát aspoň malý díl inspirace od někoho před nimi, to je přirozený cyklus. Kdoví, třeba se za pět let objeví někdo, připomínající "starou tvorbu" Neck Deep. Je to trochu šílená představa, ale reálná. Vždyť my si taky brali inspiraci z tvorby Blink-182. Jak už jsem řekl, jde to ve vlnách a všechno na sebe navazuje.

 

Rock For People 2024 Neck Deep Interview

 

 

Vaše píseň "It Won't Be Like This Forever" skýtá prosté poselství o tom, jak nic není věčné, ať už jde o věci dobré, nebo zlé. Proto bych se s tebou teď rád podíval do budoucna, konkrétně budoucnosti hudby. Máš nějakou představu o tom, jak bude vypadat hudební průmysl a hudba obecně například za 20, 30 let?

Tyjo, vůbec. Ani kdybychom jako kapela teprve začínali, pochybuju, že bychom měli jakoukoliv představu o tom, jak se bude svět kolem nás měnit vlivem TikToku a dalších sociálních sítí, nebo AI. Když jsme zakládali kapelu, Instagram byl venku asi tak rok - kvůli čemuž teď asi zním jako důchodce - ale pochop mě a koukni na to, jak moc změnil životy lidem z celého světa. Nevím, jak velká změna v hudbě nastane, ale v jedno doufám definitivně. Že ji lidé budou stále milovat, podporovat své oblíbené interprety a dávat svou lásku najevo na koncertech a festivalech, jako je tento. Tahle společně sdílená radost je tím největším štěstím, které mohou hudebníci i jejich fanoušci pocítit.


Myslíš si, že bude pop punk aktuální a vyhledávaný i za několik dekád?

Kdoví. Když se na něj koukneš zpětně, tak byl nejdřív hrozně cool, pak zase opadl, teď se zase vrátil... Jde to ve vlnách a kruzích, jako všechno kolem nás. Nejdřív jsi na špici, potom dole, všichni tě nenávidí, najednou jsi zase v kurzu a nemůžou se tě nabažit... neustále se to točí. Když jsme začínali, byli jsme svým způsobem docela outsideři. Pop punkeři v době, kdy už nebyl moc in a všichni se mu tak nějak vyhýbali. My jsme proplouvali a dělali, co nás baví. Teď s tím vypadají lidé o dost víc v pohodě, než před těmi asi 12 lety, za což jsme samozřejmě rádi.

Další otázka k písni, tentokrát k "Take Me With You" a touze odletět od problémů Země v létajícím talíři. Věříš, že existuje mimozemský život?

Každopádně! Rozhodně! Na 100%! Nemyslím si teda, že pod zemí žijí nějací reptiliánští vládci, nebo že nás zrovna pozoruje malinká šedá postavička s ohromnou hlavou, to ne. Ale představa, že bychom byli jedinou planetou v celičkém vesmíru na níž v průběhu věků vznikl inteligentní život mi přijde velmi nepravděpodobná. Nejspíš je tam někde něco většího, mocnějšího a děsivějšího, než si umí lidé vůbec představit, takže jestli se tu cokoliv objeví, buďte k tomu radši sakra přátelští.


Neck Deep - It Won't Be Like This Forever (Official Music Video)


Jakou nejcennější lekci ses v kapele naučil?

Nenechat si to stoupnout do hlavy. Snažit se být ke všem milý a užívat si to, co máme. Neberu kapelu jako práci, ale jako úžasný čas trávený něčím, co miluju s těmi nejlepšími přáteli. Berte hraní jako zábavu, ne kariéru. Je jedno, jestli je pod stagí sto, nebo milion lidí - my si to užijeme vždycky. Řekl bych i, abyste byli skromní a pokorní, ale jakmile člověk něco takového řekne, už to vypadá, že jím není, takže to řeknu nejjednodušeji, jak můžu. Buďte na sebe milí, hodní, važte si každého, koho kdy potkáte a dobře se bavte. Takhle nemůžete chybovat.

Kdyby ses mohl vrátit do minulosti, na začátek své kariéry, změnil bys něco?

Rozhodně bych chodil na lekce kytary! Když si jen pomyslím, že hraju skoro 20 let, což není zrovna nejkratší doba a pořád to stojí za hovno, asi jsem to neměl v mládí tak flákat. Takže jo, po stagi sice běhám a tancuju výborně, ale myslím, že kdybych se tehdy zaměřil víc na ovládání rukou, než nohou, byl bych daleko lepším hudebníkem. Snažím se to napravit a aktuálně procvičuji hraní asi nejpečlivěji v životě, jen je škoda, že jsem s tím nezačal o něco dřív.

Co si myslíš o důležitosti sociálních sítí pro hudební skupiny současnosti?

Kapela se bez nich dnes neobejde, bohužel. Řekl bych, že dřív byl svět o něco jednodušší, prostě skupinu buď znáš, nebo neznáš. Teď bys o sobě měl dávat každou chvíli vědět, ať tak nějak zůstaneš v neustálém povědomí lidí. Celkově nejsem velký vyznavač sociálních sítí, myslím, že je toho všude přehršel a lidé tak nějak zapomínají na realitu. TikTok sice mám, ale zapínám ho jenom kvůli inspiraci na jídlo, čehož je teda plný. To mi bohatě stačí.

Rock For People 2024 Neck Deep Interview

Zmínil ses o svém dospívání, jako období poslechu pouze "pravé tvrdé" hudby? Jak jsi s hudbou začínal a které byly tvé nejoblíbenější kapely?

Byl jsem naprosto posedlý Killswitch Engage, In Flames a třeba Shadows Fall, zkrátka metalcorem a metalem z počátku tisíciletí. Bylo mi kolem 16, když jsem se propracoval k hardcore kapelám jako Have Heart, Verse, Champion. Toho jsem se držel docela dlouho, kolem 20 jsem si začal rozšiřoval obzory a tak to tak nějak zůstalo. Jsem hrozně vděčný, že kluky z jedné z mých oblíbených kapel, One Step Closer, teď můžu nazývat dobrými přáteli a rozhodně je doporučuju všem, koho uvidím. A tím se zase vracíme k předchozímu tématu. One Step Closer hrají přesně ten typ hudby, kterou bych poslouchal, kdybych se nějakým kouzlem vrátil do svého náctiletého já.

Kdybys mohl vyjmenovat tvoje top 3 alba, jaká by to byla?

"Songs to Scream at the Sun" (2008) od Have Heart, "From Here To Infirmary" (2001) od Alkaline Trio a "Sing The Sorrow" (2003) od AFI.

Jaký je tvůj život, když zrovna nejsi na turné s kapelou?
Jsem vášnivý běžec, miluju maratony. Můj nejdelší byl letos v Manchesteru a podařilo se mi ho zaběhnout pod 3 hodiny, asi za 2:55. Většinou běhám 6 dní v týdnu. Kromě toho si rád zahraju na počítači, popřípadě si zajdu se psem na procházku. Jsem muž prostých potřeb. S ranní kávou, dobrým jídlem, pohodovou procházkou a klidem od hektičnosti turné, nejde být nespokojený.


Neck Deep - Take Me With You (Official Music Video)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Grohl ohlásil nový přírůstek. Album ani singl to ale není...
Dave Grohl ohlásil nový přírůstek. Album ani singl to ale není... Hlava i tělo Foo Fighters se na svém instagramu podělila o nečekanou informaci, jejíž obsah obletěl nejen hudební, ale i bulvární mediální svět. čtěte zde
Vydáno: 11.09.2024 17:00 v sekci Novinky
Linkin Park - The Emptiness Machine (Official Music Video)
VIDEO: Linkin Park vypouští první novou hudbu po 7 letech. Za mikrofonem Emily Armstrong Dlouhé roky (a především poslední měsíce) nabité spekulacemi o budoucnosti Linkin Park jsou konečně za námi s jasným oznámením. Skupina ohlásila turné, nové album a nového parťáka nahrazujícího zesnulého Chestera Benningtona. čtěte zde
Vydáno: 06.09.2024 08:49 v sekci Video
Poly Noir - Padá hvězda
VIDEO: Temný country projekt Poly Noir vyhazuje nový klip a spouští crowdfounding Vychází nový klip "Padá hvězda" k chystanému dark country albu projektu Poly Noir s názvem "K mýmu ohni nesedej". První skladby vznikaly už v roce 2018, až nyní uzrál čas pro plnohodnotnou desku. čtěte zde
Vydáno: 05.09.2024 22:42 v sekci Video
In This Moment - Sanctify Me
VIDEO: In This Moment házejí do placu okultní superpodívanou Své poslední album "Godmode" vydali In This Moment v říjnu loňského roku a nyní z něj vydali další vizuální zážitek v podobě videoklipu k "Sanctify Me". čtěte zde
Vydáno: 04.09.2024 09:35 v sekci Video
RECENZE: Mushroomhead - Call the Devil
RECENZE: Mushroomhead - Call the Devil Na Mushroomhead byly odjakživa zajímavé zejména tři věci. Zaprvé - zvuk jejich prvních alb z konce devadesátých let, tedy mix industrialu a gotiky zabalený v nevtíravě líbivém kabátku... čtěte zde
Vydáno: 28.08.2024 23:29 v sekci Fakkerník
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Foto: The Offspring na Rock For People pokořili světový rekord! Zahráli pro 1,7 milionu lidí (14.06.2024 10:55 v Foto)
- Nášup od Rock for People: Parkway Drive, Corey Taylor nebo Avril Lavigne (01.11.2023 11:00 v Novinky)
- FOTO: Stále oblíbenější Neck Deep přivezli do Prahy pestrou škálu emocí (28.10.2023 20:41 v Foto)
- Neck Deep si po loňském festivalovém úpěchu střihnou na podzim klubovku (24.07.2023 11:09 v Novinky)
- Na Rock for People 2022 přijedou Black Veil Brides, August Burns Red i Skillet (22.08.2021 09:05 v Novinky)
- VIDEO: Vypadají jako Slipknot, hrají jako Slipknot, ale nejsou to Slipknot (11.11.2020 10:20 v Video)
- VIDEO: Chci umřít anebo život prospat. Neck Deep pokračují ve své mrazivé zpovědi (05.08.2020 09:50 v Video)
- Neck Deep přijedou do Prahy ukázat odvrácenou tvář pop-punku (03.08.2020 11:10 v Novinky)
- VIDEO: Nemachruj. Nesjíždej na skejtu zábradlí. Radši si pusť Neck Deep (10.07.2020 08:50 v Video)
- Čerstvá jména na soupisce Rock for People - dorazí Motionless In White, The 1975 i Neck Deep (20.11.2019 19:38 v Novinky)
- Songs That Saved My Life přináší nové Neck Deep (12.09.2018 12:05 v Novinky)
- VIDEO: Z nového klipu Neck Deep řve Sam Carter z Architects (11.06.2018 10:50 v Video)
- VIDEO: Skoč si padákem s Neck Deep! (30.11.2017 08:05 v Video)
- Neck Deep na koncertě v Nottinghamu bránili fanoušky (12.10.2017 14:28 v Novinky)
- VIDEO: Pop-punkoví Neck Deep se topí v kytičkách (16.08.2017 09:50 v Video)
- VIDEO: Jsou Neck Deep budoucností pop-punku? (23.05.2017 09:30 v Video)
- VIDEO: Neck Deep - punkrock a srandičky! (05.02.2016 09:10 v Video)
- VIDEO: Bez vln není dobrého námořníka, tvrdí Neck Deep (05.01.2016 15:00 v Video)
- VIDEO: Léto je zpátky s Neck Deep (17.09.2015 11:35 v Video)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)
Ne 27.10.
Imminence (MeetFactory, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe