Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
ROZHOVOR: Enter Shikari - Být v kapele a nevyjadřovat se k aktuálním problémům? Nepředstavitelné!

ROZHOVOR: Enter Shikari - Být v kapele a nevyjadřovat se k aktuálním problémům? Nepředstavitelné!

Vydáno: 08.08.2022 22:45 v sekci Fakkerník - Redakce | foto: Čestmír Jíra

Ještě před pár lety by na svolání hesla Enter Shikari otočily hlavu zejména hardcoroví kids, kterým by se vzpomínkou na divoké koncerty rozsvítily oči a rozechvěly končetiny. Dnes název kapely čtyř britských floutků rezonuje čím dál častěji i v mnoha dalších alternativních kruzích.

Stále rostoucí parta ze St. Albans si ale pořád zachovává svůj komunitní ráz a také osobitý styl plný hudebního experimentování na poli tvrdých kytar, bass music a chytlavých melodií. A rozhodně také nepolevuje ve své pověstné přímočarosti, se kterou se vyjadřuje k aktuálním a akutním problémům našeho světa. O tom všem a také třeba o chystané desce nebo vzpomínkách na Česko jsme si na Rock for People 2022 povídali se zpěvákem Rou Reynoldsem a bubeníkem Robem Rolfem.







Ahoj pánové, tak jak se dneska máte?

Rou: Díky za optání, máme se skvěle a těšíme se na naše první letošní festivalový hraní!

My všichni se těšíme! Rád bych se na úvod zeptal, jestli si vybavíte nějakou zvláštní vzpomínku spojenou s Českou republikou. Je to zdánlivě hloupá otázka, ale vy tady hrajete tak často, že byste jich měli mít hodně!

Rob: Jasně, tak třeba, když jsme minule hráli na festivalu v Česku, jsem si dokonce jistý, že to bylo právě na Rock for People, bylo to vlastně uprostřed mých líbánek. Takže jsme si se ženou ty naše líbánky naplánovali okolo festivalu. Přijeli jsme z Rakouska, odehráli show a pak jsme strávili nějaký čas v Českém Krumlově, což je opravdu nádherné místo, a vrátili se do Rakouska. To je moje vzpomínka!

Rou: Těžko nějakou vybrat, odehráli jsme tu tolik skvělých koncertů. Vzpomínám si na jeden z nich asi deset let zpátky, bylo to v tom klubu s oválnou stagí (Lucerna Music Bar, pozn. red.). Měl jsem zrovna narozeniny a náš tehdejší prodavač merche přišel na pódium a mrsknul mi narozeninový dort přímo do obličeje.

A potom, pokud se nemýlím, následovala tajná afterparty, kde jsi zahrál i DJ set…

Rou: Jo, pravděpodobně. Tou dobou už jsem byl asi docela opilý. (smích) Každopádně máme i spoustu vzpomínek na tenhle festival. Vzpomínám, že jsem po našem koncertě šel pařit do areálu na nějakou stage, kde hrál drum'n'bass a byla to pecka!

Enter Shikari interview 2022

Jednou z těch vzpomínek na Česko a Prahu pro vás určitě je natáčení skladby "Elegy for Extinction" s Pražským symfonickým orchestrem na vaší poslední desce "Nothing Is True & Everything Is Possible". Jak jste si to užili a proč vůbec padla volba na pražský orchestr? 

Rou: Náš label měl hodně kontaktů právě na tento konkrétní orchestr a oni natáčí spoustu filmové hudby. Takže jsme věděli, že budou schopní a ochotní zahrát to, co jsme potřebovali. Bylo fajn dělat to zrovna v Praze než kdekoli jinde, byla to skvělá zkušenost. Trvalo to, tuším, čtyři hodiny, přičemž nejdřív se udělalo pár projížděček. Vidět a slyšet celý plný orchestr hrát tu skladbu působilo nakonec dost surreálně a emotivně. 

Možná o tom už nebudete chtít mluvit, protože je to snad už za námi, ale stejně se zeptám: Co pro vás jako kapelu bylo v té dlouhé covidové pauze nejtěžší? Přeci jen tohle všechno je vaše práce, kterou jste najednou nemohli naplno vykonávat… 

Rou: Myslím, že to jednoduše bylo právě to nekoncertování.

Rob: Ono nám to hraní před publikem dává pocit uplatnění. To mezilidské propojení, které je na koncertech přítomné, je hrozně silné. A bez toho všeho jsme se tak trochu začali ptát sami sebe, jestli jsme vůbec ještě kapela, jestli jsme pro lidi a pro jejich životy ještě nějak relevantní. Takže když jsme teď opět na cestě a hrajeme, sdílíme opět tu energii s diváky, je to strašně obohacující. Vrátilo nám to zpět naši rovnováhu. 

Rou: Ano, bylo to, jako kdybychom jako kapela začali ztrácet smysl. Zároveň jsme novou desku vydali vlastně na začátku britského lockdownu. Když investuješ krev, pot a slzy do něčeho, co nemůžeš ani pořádně oslavit společně, je to těžké. Udělali jsme si alespoň oslavu přes ZOOM. (smích)


Za dobu svého fungování jste obrovsky vyrostli. Pamatuji si vás z dob vašich prvních dvou alb, kdy jste do Evropy jezdili jako menší kapela. Nyní headlinujete festivalům. Kdybyste měli zmínit jeden rozdíl mezi starými a novými Shikari, který si nyní užíváte ze všeho nejvíc, který by to byl? Jaké možnosti nebo vymoženosti, která pro vás dříve nebyla dostupná, si ceníte nejvíc?

Rob: Pokud jde o touring, určitě to je profesionalita, hah.

Rou: Napadá mě, že je skvělé, že můžeme hrát na obřích festivalových stagích, ale zároveň si pořád občas můžeme zahrát v opravdu prťavých klubech, například v Jižní Americe, kde nás příliš neznají. Tenhle kontrast miluju! Takže když jedem malou klubovou tour, říkám si po čase "ty jo, fakt bych chtěl být na větším pódiu a moct se roztahovat". A když je festivalová sezóna, tak se zase těšíme na ty malý kluby! Jsem rád, že můžeme mít oboje.

Rob: Je to tak, máme to nejlepší z obou světů!


Enter Shikari interview 2022

To, co na vás ale pořád obdivuji, je vaše stále silné spojení s fanoušky nehledě na to, jak velká kapela nyní jste. Ve srovnání s velkými metalovými bandami třeba z osmdesátek, kde platil velký odstup od fanoušků, vy si naopak silné propojení s posluchači hýčkáte… 

Rob: Myslím, že to hodně souvisí s dobou sociálních sítí, ve které jsme vyrostli. MySpace pro nás byl hodně důležitý. Hned od založení naší kapelní stránky jsme se svými posluchači komunikovali tam a zpátky a tohle přímé spojení nám vydrželo. Sedmdesátky a osmdesátky byly dobou tzv. rockových bohů, kde kapely stály na velkých pódiích jako na piedestalu. Jediná možnost potkat se s nimi byla buď na koncertě nebo v televizi, či v magazínu. Byli skutečně fyzicky nedosažitelní. Myslím, že dneska jsme tuhle zeď už zbořili a že ti rockoví bohové dnes už neexistují. Publikum poznává, že jsme samozřejmě úplně stejní lidé a hudební nadšenci, jací jsou oni. Za poslední dekády se tohle hodně změnilo a myslím, že za to opravdu mohou sociální sítě. 

Rou: Je to také tím, že jsme vznikli na hardcorové scéně, kde smysl pro komunitu je přirozeně velmi silný. Na rozdíl od toho "velkého metalu" s obřími pódii, kde to rozdělení na kapelu a fanoušky vlastně být má, v hardcoru často pódium není žádné a kapela a posluchači hrají jakoby "společně". A toho jsme se nikdy nechtěli zbavit. Sláva vlastně není moc dobrá pro nikoho. Vzpomeňme si, kolikrát se za poslední dobu stalo, že z lidí, ke kterým jsme vzhlíželi, se vyloupli hajzlové. Stavět druhé na piedestal není dobré. Stejně tak chorobná je ona celebritizace nebo glorifikace hudebních osobností, obzvlášť pokud tvrdí, že jsou punk. Nic dobrého z toho nečiší.

Když se bavíme o hardcorové scéně, jaký vztah k ní máte v současnosti?

Rou: Hm, asi pět a víc let zpátky mi připadalo, že ta scéna trochu stagnuje. Teď si zase můžeme všimnout hodně progresivních vlivů. Každý třeba teď mluví o Turnstile, které hudebně ovlivnila i řada dalších žánrů, než jen hardcore punk. Ale to je přesně to, co té scéně chybělo. Každopádně lidi, a zejména ti mladí, budou vždycky chtít poslouchat hudbu, která je žhavá a plná energie - ať už je to právě hardcore punk nebo drum and bass - lidi chtějí cítit příval energie. Scéna nikam nezmizí, ale bude zajímavé sledovat, kudy se bude vyvíjet. 


Enter Shikari byli vždycky víc, než jen hudba. Už od začátku jste byli velmi otevření, přímočaří a upřímní ohledně svých názorů na celospolečenská témata, jakými jsou třeba životní prostředí nebo sociální problémy. Proč je důležité, aby se kapely těchto témat dotýkaly?

Rou:
Asi proto, že v životě neexistuje zdaleka tolik proudů, kterým lze věřit. Ani celé řadě médií dnes nemůžeš důvěřovat, protože pracují pro lidi, kteří je platí a které nesmí naštvat. Ale nezávislý hudebník, který je třeba v nějakém oboru dostatečně kvalifikovaný na to, aby jej mohl obstojně komentovat a prezentovat na něj své názory, je podle mě důvěryhodný. Nemusí mít pokaždé pravdu, ale alespoň víš, že si své názory utváří z nezávislé pozice a že má určitou integritu. Proto je to důležité, ale zároveň neříkám, že je to nezbytné. Pokud chceš dělat hudbu a nemluvit o těchto věcech, je to v pohodě. Daleko horší je, když jsi nucen mít nějaké politické názory, ale přitom vůbec nevíš, o čem mluvíš.


Enter Shikari RFP 2022
Enter Shikari RFP 2022

Umíte si představit hrát v kapele, která podobná témata vůbec neřeší? 

Rou: Neumím. Leda by to byl nějaký artový projekt zaměřený třeba na objevování určité emoce, který se nevyjadřuje k ničemu jinému, než právě k ní. Ale vzhledem k tomu, v jakém žijeme světě, bychom si po chvíli určitě řekli: "Pane bože, my máme příležitost vyjádřit se ke spoustu věcem a vůbec jí nevyužíváme…" Ta naše planoucí touha říkat nahlas své názory by nás určitě dohnala. 

Rozumím. Rád bych se teď zeptal na singl "satellites* *", ve kterém slyším spoustu hyperpopových vlivů. Je to náhoda nebo je skladba skutečně inspirovaná tímhle žánrem? 

Rob: To je zajímavý, že ze všech těch skladeb by to měla být tato! Hyperpop je rozhodně žánr, o kterém se spolu poslední dobou hodně bavíme, ale nemyslím si, že je jím "satellites* *" nějak konkrétně inspirován. Možná se to do té skladby dostalo přirozeně…

Je to zvláštní, protože si všímám těch malých detailů, které jako by na hyperpop odkazovaly, například vokálů upravených do vysokých tónů nebo svým způsobem přehnaných bicích samplů. Možná i proto si tento track tak moc oblíbila LGBTQ+ komunita, tedy samozřejmě kromě jeho tématu…

Rou: To je určitě možné, je ale fakt, že hyperpop sám byl ovlivněn celou řadou žánrů, ve kterých jsme vyrůstali i my, takže možná právě v tom by šlo najít to propojení. Je to takový crossover vlivů! 

Dočkáme se někdy ještě nových věcí od Shikari Sound System?

Rou:
V blízké budoucnosti asi ne. 

Rob: Přesně tak, právě teď pracujeme na dalším plnohodnotném Shikari albu. Právě do něj investujeme veškeré soustředění, když zrovna nevystupujeme. Na jiné věci teď není čas. Možná se k tomu vrátíme někdy za delší dobu…

Dobrá a můžete nám tedy trochu napovědět, jak bude váš nový materiál znít? Půjdete zcela novým směrem nebo se můžeme těšit spíš na návrat ke kořenům?

Rou: Je trochu brzo mluvit takhle konkrétně, ale v letošním roce určitě vyjde jeden singl, který jsme právě dokončili a který je jednoduše hodně divokej! 

Rob: Je to strhující, intenzivní! Každej track, ke kterému se teď při psaní vracíme, nás fakt nabíjí energií. Některá naše předchozí alba byla tak trochu jízdou na horské dráze emocí. Tohle zatím, zdá se, jede ve všech písních pořád na plný plyn. Možná za to mohla právě ta dlouhá pauza, že máme teď nutkání všechnu tu nashromážděnou sílu vypustit ven!


Enter Shikari interview 2022

autor rozhovoru: Jirka Popelka
Rozhovor vznikl ve spolupráci s CoreMusic



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Truth Is Out There, Café V lese, Praha, 11.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: The Truth Is Out There to šlape i jako fotříkům, čerstvá deska zní mladě a svěže Nedávno vydala domácí multižánrová sebranka The Truth Is Out There zbrusu novou placku "Colors", která názvem odpovídá i obsahu. Krátce po vydání se v Praze zhostili příjemné povinnosti desku pokřtít. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 20:02 v sekci Foto
 Pan Lynx - Cililynx (Unplugged live)
PREMIÉRA: Pan Lynx bez elektřiny a v pohodlí domova neztrácí nic ze své jedinečnosti Pan Lynx posílá do světa první ze tří videí, které pořídil v rámci unplugged live session. Osobitého akustického zpracování se dočkala titulní skladba loňského alba "Kdo se bojí, musí do lesa" - "Cililynx". Další dva intimně... čtěte zde
Vydáno: 07.04.2024 10:35 v sekci Video
Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Imodium ve Foru Karlín uctili památku Kurta Cobaina a oslavili 20 let Imodium je definitivně zpátky. Na svém dosud nejvěším samostatném koncertě představili nového bubeníka, rozloučili se s tím původním, odhalili název chystaného alba a zavzpomínali na Nirvanu. čtěte zde
Vydáno: 05.04.2024 15:40 v sekci Foto
the.switch, Severals, Bike Jesus, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: the.switch kázali emoce, odhalili svý Skrytý místa a křitli vodou Už je to nějaký ten pátek, co jsme měli možnost si vychutnat the.switch naživo v Praze. V listopadu klukům vyšla nová deska s názvem Skrytý místa, kterou odehráli téměř celou během včerejší zastávky stejnojmenného turné v... čtěte zde
Vydáno: 05.04.2024 13:30 v sekci Foto
Co mají společného ženy a kytary? TOP 8 hlášek Slashe
„Co mají společného ženy a kytary?“ TOP 8 hlášek Slashe Slash spolu s Mylesem Kennedym a kapelou The Conspirators se po pěti letech vrací do Česka! Tentokrát vystoupí ve Winning Group Areně v Brně. Pište si do diářů: 18. dubna, Brno. čtěte zde
Vydáno: 01.04.2024 22:11 v sekci Fakkerník
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TOP ALBA 2023 podle redakce Fakkera (I.): vybírá Dominik „Dom“ Šidlo (01.01.2024 00:53 v Fakkerník)
- Enter Shikari vzpomínají na svůj úplně první stage-diving (26.10.2023 21:45 v Fakkerník)
- Nepředvídatelní Enter Shikari znovu v Praze. Co předvedou tentokrát? (06.10.2023 21:13 v Novinky)
- Enter Shikari, Rancid, Lionheart, Anti-Flag. Mighty Sounds startuje už příští týden (16.06.2023 15:10 v Novinky)
- AUDIO: Enter Shikari se rozdivočeli s duem Wargasm (18.08.2022 21:35 v Video)
- TOP 10 Rock for People: koho si letos nesmíte nechat ujít podle redaktorů Fakkera (14.06.2022 12:50 v Fakkerník)
- Rock for People přidává Enter Shikari, Highly Suspect a Daughtry (20.04.2022 13:55 v Novinky)
- Rou z Enter Shikari vzpomíná na Keitha Flinta (22.05.2020 21:20 v Novinky)
- Enter Shikari válí. V Anglii jsou nejvýše ve své kariéře (01.05.2020 13:25 v Novinky)
- AUDIO: Nová deska Enter Shikari je velká neznámá (12.04.2020 16:40 v Video)
- TOP 50 alb desetiletí (30-21) (23.02.2020 11:20 v Fakkerník)
- Enter Shikari ohlašují novou desku. Bude se zase filozofovat (18.02.2020 12:30 v Novinky)
- Dalším tahounem všebarevného Rock for Churchill jsou Enter Shikari (02.02.2020 19:00 v Novinky)
- VIDEO: K čerstvému singlu i důstojný klip, Enter Shikari pokračují v hrátkách s časem (30.08.2019 08:10 v Video)
- AUDIO: Zastavte hodiny a pojďte s námi do světa fantazie, hlásí Enter Shikari (14.08.2019 19:00 v Video)
- FOTO: Bez světel by to nešlo. Enter Shikari předvedli perfektní vizuální show (07.04.2019 13:15 v Foto)
- Enter Shikari znovu! Po zmáknuté show na RfP to příští rok vybalí v hale (11.07.2018 11:50 v Novinky)
- FOTO: Rock for People ve znamení návratu Enter Shikari a The Kooks (05.07.2018 14:15 v Foto)
- FOTO: Poslední den Nova Rocku zářili Iron Maiden, Enter Shikari i Billy Talent (21.06.2018 20:30 v Foto)
- VIDEO: Další úlet Enter Shikari, tentokrát i s letadlem (29.05.2018 14:35 v Video)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

Čt 18.04.
Slash (Winning Group Arena, Brno)
St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe