Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
10 důvodů, proč rok 2021 nebyl až tak na hovno

10 důvodů, proč rok 2021 nebyl až tak na hovno

Vydáno: 02.01.2022 10:30 v sekci Fakkerník - Mates Krč | foto: facebook interpreta

Rok 2021 nám stejně jako rok předchozí příliš živé hudby nepřinesl. Přesto se ale objevilo několik momentů, které nám mohly udělat radost. Vybrali jsme deset nejdůležitějších. Tady jsou!

1. Bad Wolves se očistili od tlučhuby Tommyho Vexta

Hned zkraje uplynulého roku přišla smečka Bad Wolves s oznámením, že se jejich cesty se zpěvákem Tommy Vextem rozdělily. Odešel jsem sám, tvrdil muzikant. Věci ale nasvědčují tomu, že kapele a labelu Better Noise Music ruply nervy z Vextových politických názorů. Skupina pročistila vzduch, do svých řad přibrala rezervovanějšího zpěváka Daniela "DL" Laskiewicze a v říjnu vydala povedené album "Dear Monsters". A Tommy? Asi teď historky o tom, že rasismus neexistuje nebo proč si nechce potetovat péro, uslyšíme o něco méně častěji...



Bad Wolves - Lifeline (Official Video)


2. Rock for People virtuálním festivalem ukázal svou extratřídu

Aktuální doba již nějaký ten pátek hudbě nepřeje. Pořadatelé Rock for People ale odmítli jen sedět a čekat. Místo toho přišli s konceptem, který je absolutním uníkátem. Virtuální festival Rock for People IN THE GAME. Celkem tři tisíce hudebních nadšenců na dvou rozdílných serverech se mohlo online připojit do festivalového areálu, kde s vybraným avatarem sledovalo koncerty, užívalo atrakce či hrálo hry. S videozáznamy natočenými speciálně pro tuto příležitost se blýskli například Nothing But Thieves, Missio či Crown The Empire. Klasický červnový festival poté nahradila miniverze s názvem Rock for People Hope. Na dalším ročníku, který, doufejme, proběhne v termínu 15.-18. června 2022, se představí hvězdy jako Green Day, Fall Out Boy, Royal Blood či Biffy Clyro.



Rock for People In the Game 2021 - Official Aftermovie


3. Jared Dines a Howard Jones vydali překvapivé a povedené album

O nejzajímavější nově utvořený projekt se vloni postarali úspěšný youtuber a kytarový mág Jared Dines a bývalý řvoun Killswitch Engage Howard Jones, který v posledních letech maká se svou kapelou Light The Torch. Dvojice, jež se spojila již v roce 2020, si to zásadní nechala až na rok následující. Celé album. To vydali pod názvem "Sion" a jde o prvotřídní metalcorovou řežbu. Pokud vás tohle minulo, rychle dohnat!



SION - "The Blade" (Official Music Video)


4. Návrat králů. Mudvayne se po 12 letech vrátili na stage

Více než dekáda uběhla od doby, kdy se členové Mudvayne rozpchli na všechny strany, založili projekty jako Hellyeah či Audiotopsy a od Mudvayne dali ruce pryč. Jenže 2021 byl rok jejich velkéhé návratu! Během podzimních měsíců odehráli koncerty na čtyřech obřích festivalech v různých částech Ameriky, počínaje akcí Inkcarceration 11. září. Kapela během večerů plných nostalgie zahrála své největší hity a ukázala, že forma je stále neopustila. Co bude dál? Napjatě čekáme.

MUDVAYNE - Happy? live @ Rockville


5. Nezastavitelní Eskimo Callboy prožívají bláznivou pohádku

Němečtí magoři Eskimo Callboy mají za sebou dva nejšílenější roky kariéry. Po personálních změnách, kdy stálici Sushiho nahradil Nico Sallach z rozpadlých To the Rats and Wolves, vydala sestava megahit "Hypa Hypa" a EP "MMXX". Střih, rok 2021. Eskimáci natočili sedm dalších verzí zmíněné skladby ve westernovém, osmdesátkovém či středověkém provedení, vypustili do světa další dva songy s klipy s bláznivými parukami a scénami "We Got The Moves" a "Pump It", a dokonce si troufli ucházet se za Německo o flek v následující Eurovizi. Je tohle vrchol nebo ještě teprve přijde?


 

Eskimo Callboy - WE GOT THE MOVES (OFFICIAL VIDEO)


6. Mark Hoppus vyhrál v boji o život s rakovinou

Basák Blink-182 Mark Hoppus nemá za sebou zrovna vyvedený rok, přesto je ale s dobrým koncem. Rakovina, která se Markovi rozšířila do několika částí těla, bojovala urputně, ale na muzikanta neměla. "Omlouvám se, že jsem tak sdílný, ale je to zvláštní pocit vědět, že jdete na test, který rozhodne o tom, zda budete žít, nebo zemřete," uvedl baskytarista na svém Twitteru v průběhu července. O dva měsíce později se však již podělil s fanoušky o nejlepší možnou novinu. Rakovina je pryč! A my se nemůžeme dočkat návratu na pódium!

 

blink-182 - Stay Together For The Kids (Official Video)


7. Metallica oslavila 30. výročí "Black alba" monstrózním projektem

Deska, která navždy změnila vnímání metalové hudby, oslavila letos neuvěřitelných 30 let od svého vydání. A Metallica pojala oslavy výročí opravdu velkolepě. Projekt s názvem "The Metallica Blacklist" je soubor třiapadesáti coververzí skladeb Metalliky s délkou přes čtyři hodiny. Největší pecky legendární skupiny v netradičních kabátech s rukopisy slavných kolegů z branže. Najdete na ní Coreyho Taylora, Ghost, Idles, Cage The Elephant, Miley Cyrus či The Hu. Hudební svět Metallice zobal a i nadále bude zobat z ruky. O tom není nejmenších pochyb. Tata výroční deska je toho jasným důkazem.

 

Ghost - "Enter Sandman" from The Metallica Blacklist
 

8. Nové album Limp Bizkit se stalo velkou nostalgií nu-metalové éry

Málokdo věřil, že Limp Bizkit ještě někdy opravdu vydají nové album. Od vydání poslední nahrávky "Gold Cobra" uběhlo dlouhých deset let! Nevěřil už dokonce ani legendární kytarista skupiny Wes Borland. Zlobivý Fred Durst totiž stávkoval s nahráním svých linek. Umoudřil se a kapela bez většího humbuku vydala nahrávku "Still Sucks", na které si chlapi dělají prdel naprosto ze všeho a všechno je jim úplně jedno. A ono tu funguje! Limp Bizkit nahráli krásnou vzpomínku na nu-metalové období, jež rozhodně nezapadne mezi průměrné a najde si místo v koncertních setlistech skupiny. A co víc, letos v létě uvidíme Freda a jeho bandu zase naživo, konkrétně 14. srpna ve Foru Karlín.

 

Limp Bizkit - Dad Vibes (Lyric Video)

9. Světová domácí scéna. České kapely patří za hranice!

Na české scéně se v posledních letech vyklubalo hned několik skupin, které svým potenciálem daleko přesahují hranice naší republiky. S veleúspěšnou deskou "Late Eternity" se přiřítili Skywalker a statečně bojovali i o flek na příští Eurovizi. Velkým mezinárodním dosahem se už teď mohou pyšnit Blitz Union, jenž velký úspěch svých singlů podpořili vydáním celé studiovky "Absolution". Velkou mainstreamovou bombou se zase stal společný song John Wolfhooker a Bena Cristovaa "Tidal Wave". Povedeným albem se mohou pyšnit i bratia Landless. Opravdu potřebujete další důkazy, že české kapely patří za hranice?

 

John Wolfhooker ft. Ben Cristovao - Tidal Wave (Official Video)

10. Iron Maiden s novou deskou zavítali do Asie

Maskot Eddie na přebalu v samurajském obleku s mečem v ruce a děsivým výrazem ve tváři. Iron Maiden našli inspiraci pro svou již sedmnáctou desku Senjutsu v orientu. A nástupce "The Book Of Souls" je opravdu dlouhým hudebním zážitkem. Desítka skladeb totiž dosahuje celkové stopáže přes osmdesát minut, nejdelší skladba "The Parchment" jich má necelých třináct. Senjutsu během svých prvních měsíců vyhrálo hitparády napříč světem a v několika magazínech bylo dokonce zvoleno jako nejlepší deska roku. Iron Maiden jsou prostě nesmrtelní.

 

Iron Maiden - The Writing On The Wall (Official Video)




DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dymytry - Zítřek nám nikdo neslíbí
VIDEO: Dymytry jsou zase brutální! S Noidem v čele chytli nový dech Vydat rovnou dvě písně během dvou týdnů, to je produktivita, která by nám mohla strhnout normy! Název nového singlu Dymytry o budoucnosti sice váhá, ale my nikoliv. Václav Noid Bárta do Dymytry už zkrátka patří! čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 17:26 v sekci Video
Bullet for My Valentine a Trivium na jednom pódiu. Za rok u nás oslaví své zásadní desky
Šach Matt. Bullet for My Valentine a Trivium v jeden večer na jednom místě "Poisoned Ascendancy EU Tour": Bullet for My Valentine a Trivium, "The Posinon" a "Ascendency". Dvě kapely, dvě zásadní desky vydané v roce 2005, které budou mít 20leté výročí, jedna společná tour. Česká zastávka je v plánu 22.... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 22:13 v sekci Novinky
John Wolfhooker - Ember
VIDEO: Napsat a nahrát song za 24 hodin? John Wolfhooker to zkusili Oblíbená domácí smečka Honza Vlkoštětka má svůj job očividně ráda, kluky baví zkoušet nové postupy a experimentovat. Součástí podobného čarování se stala i čerstvá pecka "Ember". čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 18:31 v sekci Video
The Truth Is Out There, Café V lese, Praha, 11.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: The Truth Is Out There to šlape i jako fotříkům, čerstvá deska zní mladě a svěže Nedávno vydala domácí multižánrová sebranka The Truth Is Out There zbrusu novou placku "Colors", která názvem odpovídá i obsahu. Krátce po vydání se v Praze zhostili příjemné povinnosti desku pokřtít. čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 20:02 v sekci Foto
Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Imodium oslavilo dvacítku návratem na pódia. Ve Foru Karlín odzbrojili fanoušky parádní show Imodium před pěti lety ohlásilo pauzu. V roce 2023 se jim ale zastesklo a na jejich srdcovém fesťáku Broumovská kytara ohlásili comeback. Naplno se vrátili s velkolepou oslavou 20 let na scéně první dubnový čtvrtek. čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 18:40 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na Rock for People míří jedna čtvrtina Slayer. Festival hlasí desítky dalších jmen (20.03.2024 23:12 v Novinky)
- Zpěvák Iron Maiden má vlastní ještěrku. Nový druh vědci objevili v Peru (12.02.2024 21:30 v Novinky)
- TOP HUDEBNÍ AKCE 2023 podle Papáji (03.02.2024 23:10 v Fakkerník)
- RECENZE: Bad Wolves - Die About It (19.01.2024 21:52 v Fakkerník)
- TOP ALBA 2023 podle redakce Fakkera (V.): vybírá Jakub „Poštý" Poštolka (05.01.2024 09:27 v Fakkerník)
- The Offspring, Enter Shikari, Sum 41. Rock for People v prosinci vysypal hlavně osvědčená jména (07.12.2023 18:16 v Novinky)
- Can you feel, can you feel my heart? Bring Me the Horizon si dají repete na Rock for People (26.09.2023 10:27 v Novinky)
- VIDEO: To je doják! Už jste viděli nový klip Blink-182? (25.09.2023 10:00 v Video)
- FOTO: Blink-182 si v Praze napravili reputaci. Vzduchem létaly spermie i nostalgie (21.09.2023 17:57 v Foto)
- VIDEO: Takhle se letos pařilo na Rock for People! Aftermovie 2023 je venku (25.07.2023 22:06 v Video)
- FOTO: The 1975 umlčeli hejtry, roli headlinera splnili na jedničku (11.06.2023 10:47 v Foto)
- FOTO: Slipknot přijeli v oslabení, i přesto předvedli nejlepší český koncert (09.06.2023 11:04 v Foto)
- Slipknot míří na Rock for People. Pořadatelé o ně usilovali roky, nejdražší kapelou ale nejsou (07.06.2023 10:10 v Fakkerník)
- RECENZE: Metallica - 72 Seasons (26.04.2023 11:01 v Novinky)
- VIDEO: Takhle zní Slipknot v podání známé hororové herečky (22.04.2023 21:53 v Video)
- FOTO: Hey, ladies! Limp Bizkit váleli (skoro) jako za mlada (04.04.2023 17:20 v Foto)
- VIDEO: Metallica láká dalším singlem, vydání desky na spadnutí (02.04.2023 20:30 v Video)
- FOTO: Growl, growl, breakdown, growl. And repeat! Attila to u nás zase zbořila (16.03.2023 15:50 v Foto)
- Rock for People doplnil line-up o česká a slovenská jména. Zahrají Cocotte Minute, Tata Bojs i Sunset Trail (16.02.2023 10:47 v Novinky)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe