Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
PÁTEČNÍ BORDEL (49): Limp Bizkit, Cradle of Filth, Starset, Badflower

PÁTEČNÍ BORDEL (49): Limp Bizkit, Cradle of Filth, Starset, Badflower

Vydáno: 02.11.2021 18:30 v sekci Fakkerník - Redakce | foto: facebook interpreta

Limp Bizkit se po nekonečném, deset let trvajícím čekání konečně předvedli s novou studiovou deskou. Změnila původně zamýšlené jméno a nakonec to podle naší recenze není vůbec průser, jak někteří škarohlídi předpovídali. Posvítili jsme si i na novinky Cradle of Filth, Badflower a Starset.


Limp Bizkit - Still SucksLIMP BIZKIT
Still Sucks

vyšlo: 31. října

Od vydání ikonického "Chocolate Starfish And The Hot Dog Flavored Water" uplynulo přes dvacet let, od posledního studiového zářezu "Gold Cobra" deset. Nová a skoro mytická deska, o které se roky spekulovalo, vyšla zčistajasna poslední říjnový den bez většího humbuku kolem. A Limp Bizkit na ní opět nechybí sebevědomí, nadhled a ležérnost. Navíc narozdíl od Linkin Park a dalších skupin, které udělala nu-metalová vlna přelomu milénia a oni se od ní pak distancovali, si Limp Bizkit utahují z toho, že jsou pořád "fresh". A právě "uprdelismus" celé kapely je jejím největším kouzlem. Borland sype z rukávu zabijácké riffy jako nesčetněkrát předtím, Durst si dělá srandu ze všeho možného, včetně sebe samých a celá sestava rve do posluchače to, v čem je nejlepší. Když zrovna nestřílejí do dlouholetých odpůrců, překvapivě často se oddávají melodickým momentům. Tady ovšem přichází největší výtka. Půlhodina je stopáž, která nepromíjí chyby, jenže najdeme tu i okamžiky, které Durst a spol. promarnili. Tempo kolísá, "Snacky Poo" je vtipná jen napoprvé a headbangery, co už teď mají jasnou pozici v setlistu, jsou o level jinde, než cajdáky. Mohla to být zabijácká deska, je z ní jen nadprůměrná vzpomínka na nu-metalovou éru.

7/10

Milan "Řízek" Říský


 


Cradle of Filth - Existence Is FutileCRADLE OF FILTH
Existence is Futile

vyšlo: 15. října

Když jsem poprvé uslyšel název "Existence is Futile", okamžitě se mi vybavilo veledílo francouzských mistrů Misanthrope "Visionnaire" z roku 1997 obsahující song "Futile Future". Proto mám na novou desku britských strašidel vysoké nároky již kvůli názvu. Zároveň Cradle Of Filth dosud nepřekonali desku "Nymphetamine" z roku 2004 (ačkoliv jistý pokus o znovu nalezení kreativity se vyskytl na "Hammer of the Witches" (2015)), a od té doby se již příliš opakují a jejich hudba je často předvídatelná. To se nezměnilo vlastně ani na novince, nicméně ačkoliv strukturování skladeb tak nějak lze očekávat, propracovanost detailů a překvapivá řešení v harmoniích dovedli k dokonalosti. Dani stále bude bubákovat o tom, co se stane, kdy měsíc přijde do úplňku atd., avšak jako celek se jedná o bombastickou imaginativní muziku, která není soundtrackem k hororu, nýbrž hororem samotným. To je však již trademark kapely. Pozitivní je, že deska se výborně poslouchá, je doslova epická a tím pádem nesejde na tom, co bylo v minulosti. Ve své podstatě jsou Cradle Of Filth blackmetalová instituce, která již má určité prvky dané (nakonec do značné míry to byli oni, kdo je vynalezl), tudíž filozofická a estetická forma je s ohledem na skutečnost, že jde již o třináctou řadovou desku (a mezi tím několik EP - pro Cradle Of Filth velice podstatný prvek v tvorbě), až banální. Kolikrát se už v metalu vyskytla inspirace Hieronymem Boschem? A smutné je spíš to, kolik ostatních metalových kapel tyto inspirační zdroje kopíruje, neboť všichni ti čerti už působí strašlivě groteskně. Přesto se textově nyní nejedná (snad poprvé) o klasickou pohádku, byť někdy inspirovanou skutečnými postavami, nýbrž o reflexi světa a jednotlivce v něm. Ale jak již z názvu vyplývá, existence je marná. A asi proto se máme na světě tak dobře. Nebo máte pocit, že se Dani utápí v depresích? Jako umění to celé funguje dobře.

ALBUM POŘÍDÍTE V NAŠEM SPARKSHOPU. Mimo to zdobí Cradle of Filth titulku aktuálního listopadového Sparku.

9/10

Rodeo Bull


 


Starset - HorizonsSTARSET
Horizons

vyšlo: 22. října

Americké partě Starset jsou škatulky alternativců nebo electronic rockerů málo. Chtějí víc, stoupat výš až do dalekých časoprostorových sfér a shlížet na svět zpoza dosud stanovený hranicemi. A přesně to se jim na "Horizons" povedlo. "Horizons" nabízí jednotu i rozmanitost, tvrdost breakdownů i nadpozemský klid, orchestrální symfonie i jednoduché elektronické tóny… Ve zkratce - neskutečnou a komplikovanou plejádu zvuků. Zvukově nebývale rozmáchlý počin, jehož stopáž čítá 71 minut, nemusí být pro každého snadno uposlouchatelný na jeden zátah, což je děsná škoda, protože tohle album se najednou poslechnout prostě MUSÍ. Ačkoliv na sebe skladby přímo nenavazují, dokáží ve svém pořadí navodit přesně tu kouzelnou atmosféru hodnou i nejlepších sci-fi snímků z blízké budoucnosti. Rada tedy zní: neposlouchat na přeskáčku. Kdybychom teoreticky hledali ten výrazný bod, který by řval "Já jsem další velký hit!", bohatě se spokojíme s nejdříve odhalenými songy "Infected" a "The Breach", jenže my ho hledat nemusíme a ani nechceme. "Horizons" není deska, na které se vyblbnete na koncertě v klubu nebo hale - pokud jste milovníky takových akcí, asi vás noví Starseti mírně zklamou. Poslední počin Starset totiž patří pod dirigentovu taktovku, do pozadí filmových pláten vedle soundtracků Hanse Zimmera. Je to epické, nádherné, ale zdaleka ne pro každého. Otázkou je - co pro vás?

8/10

Ondra "Wisby" Weisbauer


 


Badflower - This Is How the World EndsBADFLOWERS
This Is How the World Ends

vyšlo: 24. září

Kalifornská čtyřka Badflower dala už na svém debutu "Ok, I’m Sick" (2019) hlasitě najevo, že se s nimi musí počítat. Ve skladbách obalených do alternativně rockového hávu sdíleli se svými vrstevníky své vlastní každodenní problémy i neveselá komplexnější témata s nebývalou otevřeností. A našel se dostatek uší a duší, které byly ochotny poslouchat a slyšet. Tak třeba singl "Ghost", v němž frontman Josh zcela syrově líčil sebevražedné myšlenky, se do dnešního dne jen na Spotify přehoupl přes slušných 50 milionů přehrání. Na novince "This Is How the World Ends" jejich naznačený talent rozkvétá do ještě přesvědčivějších podob. Třináctka skladeb je postavena na příjemně jiskřivých kytarách, mladicky rozervaném a nadrzlém přednesu a po lopatách házených emocích, z nichž tryskají bolístky všeho druhu - od sociálních problémů, války, přes sexuální obtěžování až po osobní rodinné trable. Počin "This Is How the World Ends" je jako celek velmi pestrý. Nejčastěji jsou slyšet ohlasy kytarových devadesátých let a la The Smashing Pumpkins, tu a tam kapela svižnou dynamikou zabrousí k pop-punku ("Fukboi") ve stylu Machine Gun Kellyho, ale máme tu i intimnější, instrumentálně úspornější momenty, v nichž vše stojí na bezprostřednosti a naléhavosti ("Family", "Machine Gun"). Badflower jsou velmi schopní skladatelé. Jejich tvorba má duši, dokáže být chytlavá na první dobrou a co je nejdůležitější, znějí uvěřitelně a upřímně.

8/10

Petr "Ape" Adámek



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
John Wolfhooker - Ember
VIDEO: Napsat a nahrát song za 24 hodin? John Wolfhooker to zkusili Oblíbená domácí smečka Honza Vlkoštětka má svůj job očividně ráda, kluky baví zkoušet nové postupy a experimentovat. Součástí podobného čarování se stala i čerstvá pecka "Ember". čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 18:31 v sekci Video
The Truth Is Out There, Café V lese, Praha, 11.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: The Truth Is Out There to šlape i jako fotříkům, čerstvá deska zní mladě a svěže Nedávno vydala domácí multižánrová sebranka The Truth Is Out There zbrusu novou placku "Colors", která názvem odpovídá i obsahu. Krátce po vydání se v Praze zhostili příjemné povinnosti desku pokřtít. čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 20:02 v sekci Foto
Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Imodium oslavilo dvacítku návratem na pódia. Ve Foru Karlín odzbrojili fanoušky parádní show Imodium před pěti lety ohlásilo pauzu. V roce 2023 se jim ale zastesklo a na jejich srdcovém fesťáku Broumovská kytara ohlásili comeback. Naplno se vrátili s velkolepou oslavou 20 let na scéně první dubnový čtvrtek. čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 18:40 v sekci Foto
 Pan Lynx - Cililynx (Unplugged live)
PREMIÉRA: Pan Lynx bez elektřiny a v pohodlí domova neztrácí nic ze své jedinečnosti Pan Lynx posílá do světa první ze tří videí, které pořídil v rámci unplugged live session. Osobitého akustického zpracování se dočkala titulní skladba loňského alba "Kdo se bojí, musí do lesa" - "Cililynx". Další dva intimně... čtěte zde
Vydáno: 07.04.2024 10:35 v sekci Video
Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Imodium ve Foru Karlín uctili památku Kurta Cobaina a oslavili 20 let Imodium je definitivně zpátky. Na svém dosud nejvěším samostatném koncertě představili nového bubeníka, rozloučili se s tím původním, odhalili název chystaného alba a zavzpomínali na Nirvanu. čtěte zde
Vydáno: 06.04.2024 15:40 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- FOTO: Hey, ladies! Limp Bizkit váleli (skoro) jako za mlada (04.04.2023 17:20 v Foto)
- Vesmírná posádka Starset míří do pražského Lucerna Music Baru (02.02.2023 10:00 v Novinky)
- Potvrzeno! Ed Sheeran a Dani Filth už makají na společné písni (08.10.2022 10:15 v Fakkerník)
- FOTO: Třetí den Brutal Assault zabili As I Lay Dying, činili se i Butcher Babies a Cradle of Filth (12.08.2022 22:10 v Foto)
- Členové Battle Beast, Starset a All That Remains složili hymnu esportovému týmu (20.01.2022 07:15 v Fakkerník)
- 10 důvodů, proč rok 2021 nebyl až tak na hovno (02.01.2022 10:30 v Fakkerník)
- Proč Limp Bizkit nevydali nové album ve fyzické podobě? Vyrojily se zajímavé spekulace... (15.11.2021 10:00 v Novinky)
- PÁTEČNÍ BORDEL (50): Don Broco, Bad Wolves, Frank Carter and the Rattlesnakes, Running Wild (06.11.2021 09:40 v Fakkerník)
- Nové album Limp Bizkit vyjde už tuto neděli! (29.10.2021 10:20 v Novinky)
- VIDEO: Starset prchají před nadvládou umělé inteligence (21.09.2021 11:35 v Video)
- DJ Lethal z Limp Bizkit rozjel byznys v „bezpečných“ zbraních (04.09.2021 10:50 v Novinky)
- VIDEO: Cradle Of Filth oznamují pekelným klipem nové album (06.08.2021 11:40 v Video)
- Limp Bizkit znovu vrací do hry nové album (10.07.2021 08:45 v Novinky)
- Chystaný live stream Cradle of Filth bude smrdět hlínou (07.05.2021 18:30 v Novinky)
- Nové album Limp Bizkit? Kytarista Wes Borland už tomu sám nevěří (24.12.2020 11:45 v Novinky)
- VIDEO: „Smrdí to tu jako hejno krys!“ plivou X-Core na českou scénu (11.11.2020 14:30 v Video)
- Je budoucností koncertů virtuální realita? (08.11.2020 10:40 v Novinky)
- Jak Limp Bizkit před 20 lety pobláznili celou g-g-generaci (25.10.2020 10:10 v Fakkerník)
- Dani (Cradle of Filth): „Ať se naše trička klidně prodávají v supermarketu“ (05.05.2020 10:40 v Fakkerník)
- FOTO: Starset předvedli v Rock Café kosmickou show (26.02.2020 15:50 v Foto)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe