Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
RECENZE: Metallica - 72 Seasons

RECENZE: Metallica - 72 Seasons

Vydáno: 26.04.2023 11:01 v sekci Novinky - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Vůbec mi nevadí, že "Metalica nehraje jako v 80. letech", což je pravděpodobně nejčastější a taky nejhloupější stížnost skalních fanoušků (kapely a jejich hudba se prostě vyvíjejí, ok?), kterou bez ustání slýcháme asi tak posledních třicet let.

Metallica 2023METALLICA
72 Seasons

vyšlo: 14. dubna

Osobně mě dodnes baví kreativní úkroky stranou na "Load" i "Reload" a za výbornou desku považuju i štiplavou "St. Anger". Co na nové Metallice štve mě, je skladatelská a aranžerská jednotvárnost. "72 Seasons" je sice nahrávka razantní a úderná, jenže šlape po celou dobu vlastně dost stejně. Kapela se změnami tempa snaží navodit jiný dojem, ale ve skutečnosti má celé album jednu náladu. Vše, co se na ploše sedmasedmdesáti minut odehrává, je poměrně předvídatelné a písně jsou až na výjimky snadno zaměnitelné. Solidní skladby, ale jako celek slabé album; kdybych to měl napsat jednou větou.

 

 

"72 Seasons" je plná povedených riffovaček, Hetfieldův vokál je stále pevný a přesvědčivý a přinejmenším "Crown of Barbed Wire" nebo závěrečný opus "Inamorata" jsou výborné skladby. Ale alespoň jeden jediný nečekaný moment, chvíle skutečného kreativního vzedmutí, prostě jakékoliv, alespoň malé překvapení mi tady zoufale chybí.

Nechci přivírat oči s ohledem na jejich vydobytý kultovní status - naopak od Metalliky jakožto neoddiskutovatelně nejlepší metalové kapely na světě očekávám tu nejvyšší kvalitu. A "72 Seasons" je ve výsledku prostě "jen" dobrá.


(recenze vznikla pro květnové číslo časopisu Spark s Metallicou na titulce. Hromadu merche kapely seženete v našem Sparkshopu)
 

6/10

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Prodigy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 7.12.2023 (fotogalerie)
FOTO: The Prodigy poprvé bez Keitha. Jeho energie chyběla, ale kapela i bez něj dává smysl Nadžánroví chameleoni The Prodigy dorazili do Prahy po pěti letech od své poslední show u nás. Ale svým způsobem to bylo jako poprvé. V jejich sestavě bohužel poprvé chyběl hlavní ksicht kapely, průserář, pyroman, špína,... čtěte zde
Vydáno: 08.12.2023 20:26 v sekci Foto
The Offspring, Enter Shikari, Sum 41. Rock for People v prosinci vysypal hlavně osvědčená jména
The Offspring, Enter Shikari, Sum 41. Rock for People v prosinci vysypal hlavně osvědčená jména Jak je již u tuzemského festivalu Rock for People tradicí, i na letošní prosinec si pořadatelé nachystali adventní kalendář, kdy s každým dnem otvírají jedno okénko a odhalují jednu kapelu z line-upu. čtěte zde
Vydáno: 07.12.2023 18:16 v sekci Novinky
Zimní Masters of Rock, Newspeak, Dark Sky, Liv Sin, Priest, Enemy Inside, Xandria, Deathstars, The Dead Daisies, Cavalera, Zlín, Sportovní hala Datart, 2.12.2023 (fotogalerie)
FOTO: Zimní metalová kalamita ve Zlíně. Na pódiu zachraňovali Cavalera, Xandria nebo The Dead Daisies Tak jsme doklouzali do Zlína. Fakt výživná cesta, ale naštěstí jsme se vyhnuli tomu nejhoršímu na dálnici. Spousta lidí se vstupenkama, ale taky několik kapel to štěstí nemělo. čtěte zde
Vydáno: 03.12.2023 20:11 v sekci Foto
Dymytry, #černá, O2 Arena, Praha, 24.11.2023 (fotogalerie)
FOTO: Naposledy s Dymytry. Loučení Prothea tleskala po strop plná O2 Arena Přestože mají Dymytry nejlepší formu svého kapelního života, byl jejich dosud největší koncert v O2 Areně hořkosladký. Kapela se po dvaceti letech rozloučila se zpěvákem Protheem. čtěte zde
Vydáno: 25.11.2023 21:16 v sekci Foto
Halestorm, Black Veil Brides, Mothica, SaSaZu, Praha, 19.11.2023 (fotogalerie)
FOTO: Koncert Halestorm ovládli... Black Veil Brides? Pokud byste v neděli večer procházeli kolem SaSaZu, a čekali, že fronta ke klubu bude lemovaná fanoušky oblečených v merchi Halestorm, asi byste byli trochu zklamaní. Ti měli sice být headlineři večera, avšak cestu si do Holešovic... čtěte zde
Vydáno: 20.11.2023 16:01 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- VIDEO: Metallica láká dalším singlem, vydání desky na spadnutí (02.04.2023 20:30 v Video)
- VIDEO: Bez ohlášení velký návrat! Metallica vydává nový singl a láká na desku (30.11.2022 12:00 v Video)
- VIDEO: Dnes je možné všechno - dokonce i Metallica jako pop punk (28.08.2022 14:30 v Video)
- I mistr z Metalliky se někdy utne. Kirk Hammett naživo zvoral Nothing Else Matters (16.06.2022 20:30 v Fakkerník)
- Večer plný emocí. James Hetfield během koncertu Metalliky brečel (29.05.2022 12:25 v Novinky)
- Fanoušek napsal text k legendárnímu instrumentálnímu songu Metalliky (15.05.2022 10:50 v Fakkerník)
- VIDEO: Metallica jako padesátkový rock'n'roll (29.01.2022 10:00 v Video)
- 10 důvodů, proč rok 2021 nebyl až tak na hovno (02.01.2022 10:30 v Fakkerník)
- Metallica přišla o aparaturu a nemůže nahrávat. Naštěstí jen v nové deskovce (08.12.2021 08:35 v Novinky)
- „Ať hrajeme pro jejich děti.“ Metallica vzpomíná na ohlasy Nothing Else Matters (07.10.2021 20:50 v Novinky)
- VZPOMÍNKA: Takhle v roce 2004 valil Joey Jordison s Metallikou (26.09.2021 09:00 v Fakkerník)
- PÁTEČNÍ BORDEL (43): Metallica, Deafheaven, Times of Grace, Wolves in the Throne Room (21.09.2021 20:30 v Fakkerník)
- James Hetfield z Metalliky se dojal k slzám. Může za to Elton John (15.09.2021 14:40 v Novinky)
- 30 let od metalové exploze. Metallica slaví výročí Black alba (12.08.2021 10:55 v Fakkerník)
- VIDEO: Metallica úplně jinak. Desítky umělců coverují Black album (07.07.2021 10:10 v Video)
- TOP 12 nejlepších hudebních hostovaček v Simpsonových (05.07.2021 10:10 v Fakkerník)
- Metallica naživo v Praze! Dorazí s nimi i Five Finger Death Punch (16.06.2021 13:40 v Novinky)
- VIDEO: Trivium + Slipknot + Machine Head = Metallica (06.04.2021 11:55 v Video)
- TOP 7 metalových skladeb inspirovaných slavnými knihami (14.03.2021 10:15 v Fakkerník)
- Jak by zněla hudba Metalliky v podání Rammstein? Asi takhle! (07.03.2021 10:30 v Fakkerník)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

Ne 28.01.
Simple Plan (Forum Karlín, Praha)
Ne 04.02.
Architects, Spiritbox, Loathe (Forum Karlín, Praha)
Pá 09.02.
Bad Omens (SaSaZu, Praha)
Ne 18.02.
Currents (Futurum, Praha)
Ne 25.02.
Lionheart, Suicide Silence, Paleface, Kublai Khan (Roxy, Praha)
Pá 15.03.
Atena (Chapeau Rouge, Praha)
St 20.03.
Normandie (MeetFactory, Praha)
St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2023 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe