Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
RECENZE: Metallica - 72 Seasons

RECENZE: Metallica - 72 Seasons

Vydáno: 26.04.2023 11:01 v sekci Novinky - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Vůbec mi nevadí, že "Metalica nehraje jako v 80. letech", což je pravděpodobně nejčastější a taky nejhloupější stížnost skalních fanoušků (kapely a jejich hudba se prostě vyvíjejí, ok?), kterou bez ustání slýcháme asi tak posledních třicet let.

Metallica 2023METALLICA
72 Seasons

vyšlo: 14. dubna

Osobně mě dodnes baví kreativní úkroky stranou na "Load" i "Reload" a za výbornou desku považuju i štiplavou "St. Anger". Co na nové Metallice štve mě, je skladatelská a aranžerská jednotvárnost. "72 Seasons" je sice nahrávka razantní a úderná, jenže šlape po celou dobu vlastně dost stejně. Kapela se změnami tempa snaží navodit jiný dojem, ale ve skutečnosti má celé album jednu náladu. Vše, co se na ploše sedmasedmdesáti minut odehrává, je poměrně předvídatelné a písně jsou až na výjimky snadno zaměnitelné. Solidní skladby, ale jako celek slabé album; kdybych to měl napsat jednou větou.

 

 

"72 Seasons" je plná povedených riffovaček, Hetfieldův vokál je stále pevný a přesvědčivý a přinejmenším "Crown of Barbed Wire" nebo závěrečný opus "Inamorata" jsou výborné skladby. Ale alespoň jeden jediný nečekaný moment, chvíle skutečného kreativního vzedmutí, prostě jakékoliv, alespoň malé překvapení mi tady zoufale chybí.

Nechci přivírat oči s ohledem na jejich vydobytý kultovní status - naopak od Metalliky jakožto neoddiskutovatelně nejlepší metalové kapely na světě očekávám tu nejvyšší kvalitu. A "72 Seasons" je ve výsledku prostě "jen" dobrá.


(recenze vznikla pro květnové číslo časopisu Spark s Metallicou na titulce. Hromadu merche kapely seženete v našem Sparkshopu)
 

6/10

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Cocotte Minute, Elektrïck Mann, Byt č.4, Rock Café, Praha, 10.5.2024 (fotogalerie)
FOTO: Hlava na hlavě, stříkající pot, mejdan. Cocotte Minute zas jednou udělali bordel Vypadá to, že Cocotte Minute mají novou tradici. Bylo to již podruhé, co se spolu s Elektrïck Mann vypravili do vyprodaného Rock Café, aby tam spolu s nejvěrnějšími fanoušky udělali opravdu pořádný kotel. Teda bordel. čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 14:10 v sekci Foto
ROZHOVOR: Nikdo tě nemá rád - Nihilistická sekta nebo cool kapela
ROZHOVOR: Nikdo tě nemá rád - Nihilistická sekta nebo cool kapela Už jste taky slyšeli, že vás nikdo nemá rád a jste k hovnu? Jo, my docela často od tuzemských Nikdo tě nemá rád. čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 12:47 v sekci Fakkerník
Landmvrks, The Devil Wears Prada, Like Months to Flames, Guilt Trip, Lucerna Music Bar, Praha, 1.5.2024 (fotogalerie)
FOTO: Landmvrks rozbili Prahu na padrť Několik týdnů nazpátek přesunuli promotéři vyprodaný koncert z prostor MeetFactory do o něco většího Lucerna Music Baru, který tak nabídl pár desítek lístků navíc. I tak se na všechny nedostalo a na sítích bylo po lupenech... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 15:47 v sekci Foto
Dim Haze - Stay (I Need Ya)
VIDEO: Ukažte se světu v celé své zranitelnosti, vybízí nové songy Dim Haze Dim Haze, indie popový projekt Vladimíra Zemánka, vypustil 11. dubna nový singl a videoklip "Stay (I Need Ya)". Ten navazuje na předchozí píseň "Lips" z konce března. Jde o první hudební kousky od loňského EP "Out For Stimuli". čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:21 v sekci Video
Satisfvcktion, The Agony, Rock Café, Praha, 25.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Satisfvcktion a The Agony vzpomínali na staré dobré časy, ale představili i nové fláky Ultimátní rockovou nálož si poslední dubnový čtvrtek užili návštěvníci v pražském Rock Café. Dorazily totiž hned dvě stálice české hudební scény: ryze ženský kvartet The Agony a jihočeští úderníci Satisfvcktion. čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 17:29 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- VIDEO: Metallica láká dalším singlem, vydání desky na spadnutí (02.04.2023 20:30 v Video)
- VIDEO: Bez ohlášení velký návrat! Metallica vydává nový singl a láká na desku (30.11.2022 12:00 v Video)
- VIDEO: Dnes je možné všechno - dokonce i Metallica jako pop punk (28.08.2022 14:30 v Video)
- I mistr z Metalliky se někdy utne. Kirk Hammett naživo zvoral Nothing Else Matters (16.06.2022 20:30 v Fakkerník)
- Večer plný emocí. James Hetfield během koncertu Metalliky brečel (29.05.2022 12:25 v Novinky)
- Fanoušek napsal text k legendárnímu instrumentálnímu songu Metalliky (15.05.2022 10:50 v Fakkerník)
- VIDEO: Metallica jako padesátkový rock'n'roll (29.01.2022 10:00 v Video)
- 10 důvodů, proč rok 2021 nebyl až tak na hovno (02.01.2022 10:30 v Fakkerník)
- Metallica přišla o aparaturu a nemůže nahrávat. Naštěstí jen v nové deskovce (08.12.2021 08:35 v Novinky)
- „Ať hrajeme pro jejich děti.“ Metallica vzpomíná na ohlasy Nothing Else Matters (07.10.2021 20:50 v Novinky)
- VZPOMÍNKA: Takhle v roce 2004 valil Joey Jordison s Metallikou (26.09.2021 09:00 v Fakkerník)
- PÁTEČNÍ BORDEL (43): Metallica, Deafheaven, Times of Grace, Wolves in the Throne Room (21.09.2021 20:30 v Fakkerník)
- James Hetfield z Metalliky se dojal k slzám. Může za to Elton John (15.09.2021 14:40 v Novinky)
- 30 let od metalové exploze. Metallica slaví výročí Black alba (12.08.2021 10:55 v Fakkerník)
- VIDEO: Metallica úplně jinak. Desítky umělců coverují Black album (07.07.2021 10:10 v Video)
- TOP 12 nejlepších hudebních hostovaček v Simpsonových (05.07.2021 10:10 v Fakkerník)
- Metallica naživo v Praze! Dorazí s nimi i Five Finger Death Punch (16.06.2021 13:40 v Novinky)
- VIDEO: Trivium + Slipknot + Machine Head = Metallica (06.04.2021 11:55 v Video)
- TOP 7 metalových skladeb inspirovaných slavnými knihami (14.03.2021 10:15 v Fakkerník)
- Jak by zněla hudba Metalliky v podání Rammstein? Asi takhle! (07.03.2021 10:30 v Fakkerník)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Colsefni (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe