RECENZE: Metallica - 72 Seasons

Vydáno: 26.04.2023 11:01 - Petr Adámek

Vůbec mi nevadí, že "Metalica nehraje jako v 80. letech", což je pravděpodobně nejčastější a taky nejhloupější stížnost skalních fanoušků (kapely a jejich hudba se prostě vyvíjejí, ok?), kterou bez ustání slýcháme asi tak posledních třicet let.
Metallica 2023METALLICA
72 Seasons

vyšlo: 14. dubna

Osobně mě dodnes baví kreativní úkroky stranou na "Load" i "Reload" a za výbornou desku považuju i štiplavou "St. Anger". Co na nové Metallice štve mě, je skladatelská a aranžerská jednotvárnost. "72 Seasons" je sice nahrávka razantní a úderná, jenže šlape po celou dobu vlastně dost stejně. Kapela se změnami tempa snaží navodit jiný dojem, ale ve skutečnosti má celé album jednu náladu. Vše, co se na ploše sedmasedmdesáti minut odehrává, je poměrně předvídatelné a písně jsou až na výjimky snadno zaměnitelné. Solidní skladby, ale jako celek slabé album; kdybych to měl napsat jednou větou.

 

 

"72 Seasons" je plná povedených riffovaček, Hetfieldův vokál je stále pevný a přesvědčivý a přinejmenším "Crown of Barbed Wire" nebo závěrečný opus "Inamorata" jsou výborné skladby. Ale alespoň jeden jediný nečekaný moment, chvíle skutečného kreativního vzedmutí, prostě jakékoliv, alespoň malé překvapení mi tady zoufale chybí.

Nechci přivírat oči s ohledem na jejich vydobytý kultovní status - naopak od Metalliky jakožto neoddiskutovatelně nejlepší metalové kapely na světě očekávám tu nejvyšší kvalitu. A "72 Seasons" je ve výsledku prostě "jen" dobrá.


(recenze vznikla pro květnové číslo časopisu Spark s Metallicou na titulce. Hromadu merche kapely seženete v našem Sparkshopu)
 

6/10

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení