Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
Theresa Jarvis (Yonaka): „Rozehřát se, třikrát pomodlit a kopnout panáka“

Theresa Jarvis (Yonaka): „Rozehřát se, třikrát pomodlit a kopnout panáka“

Vydáno: 13.02.2023 09:30 v sekci Fakkerník - Redakce | foto: Lenka Hlavičková

Britskou kapelu Yonaka je momentálně nejvíc slyšet v amerických seriálech. Objevili se v SheHulk, Winx, Flashovi i nejnovějším Resident Evil. A stejně jako Palaye Royale, se kterými před časem objížděli Evropu, by mohli Česko s klidem nazvat svým druhým domovem. Jaký má frontwoman Theresa Jarvis vztah k Praze, festivalům a co ji nejvíce inspiruje?

Thereso, v Praze jsi poněkolikáté. Máš tu oblíbené místo nebo silnou vzpomínku?

Miluju to tady. Šla jsem se podívat na Hrad, byl skvostný. A pak jsme byli na vyhlídkové věži, byl odtamtud krásný výhled. Byl to docela výšlap, ale stálo to za to. A pak miluju jen tak se procházet po městě a po mostech, je z nich krásný pohled. Architektura je nádherná. Pak mám ráda restauraci Sia, mají tam vynikající jídlo. A hned vedle je cukrářství (Cukrář Skála, pozn. aut.), kde je vidět, jak dělají dorty.

Máš ráda místní cukrářské výrobky?

Jo! Miluju české sladkosti, jsou výborné. Naposledy jsme tu snědli dost trdelníků.

Viděla jsem vás na Rock for People a asi nejvíce mě uchvátilo, že i když jste hráli v Praze jen pár dní předtím, přišlo na vás spoustu lidí a dokonce jste přidávali "Fired Up", která nebyla v plánu.

To jsme neplánovali a nezněla zrovna výborně, když jsme se vrátili na pódium. Ta energie tam byla, ale... Tu písničku jsme nehráli strašně dlouho, ale hlavami nám šrotovalo: "Co budeme hrát?" Všichni skandovali, abychom se vrátili, tak dlouho. Nemohli jsme se nevrátit. Ale ano... To bylo úžasný, ten koncert byl super.

Yonaka Rock for People 2019 den II

A reakce diváků byla naprosto úžasná, i když jste museli začínat odznova...

Protože jsem začala zpívat ve špatný okamžik... Protože jsme ji nehráli tak dlouho. Myslela jsem si: "Propáníčka, vůbec nevím, co dělám..."

Mluvíme spolu na začátku vaší šňůry s Palaye Royale. Jak k tomu došlo? Sleduju vás na instagramu, takže vím, že na konci minulého roku jste spolu strávili nějaký čas...

To bylo v době, kdy už turné bylo zařízené. Dva měsíce po domluvě jsme letěli do LA a začali spolu trávit dost času a začali jsme spolu dost dobře vycházet. Že spolu pojedeme tour, bylo stoprocentně to nejlepší rozhodnutí, co jsme mohli udělat. My ty kluky fakt zbožňujeme, jsou úžasní... A taky máme stejný management.

Vzhledem k tomu, že jste teď na samostatné šňůře a před chvílí jsme se bavili o festivalu, čemu dáváš přednost?

Jsou to odlišné věci, mají jinou energii. Když hrajeme festivaly, hrajeme... Myslím, že jsme vždy hráli v průběhu dne. Možná tak jednou nebo dvakrát jsme hráli večer. Takže už jenom to samotné tomu dává jinou atmosféru, protože na tebe svítí slunce. Obě situace mají různá pro. Mám ráda obojí stejně. Na festivalu můžete "popadnout" náhodné kolemjdoucí, kdežto na koncertě, který máš někde v hale, se ti dostane plné "fanouškovské" atmosféry.

Yonaka - PANIC (Official Music Video)
 

Máš předkoncertní rituál?

Trochu se rozehřeju, pomodlím... Třikrát.


Jsi duchovně založená?

Řekla bych, že jsem dost duchovně založená, ano... Pak se jen rozezpívám, trochu si popovídám sama se sebou, seberu se a jdu na věc. Většinou si taky všichni společně dáme panáka.

Na kterém koncertě jsi byla naposled?

Nedávno jsem dala jeden z nejlepších za hodně dlouhou dobu, The 1975. Ti byli tak dobří. Tak, tak dobří. Opravdu, myslím to vážně. Matthew Healy lezl z televize a tak podobně, prostě úžasný. Je inspirující sledovat jiné umělce. Protože se dívám, co a jak dělají, a myslím na to, jak bych to mohla udělat já. Je to vzrušující. Podle mě je to nejlepší způsob, jak donutit sebe samu být produktivnější. Pozorovat, poslouchat... A to jakékoli umění kolem, ať už to znamená jít do galerie, poslouchat něco nového, podívat se na film, seriál... Myslím, že to je dobré pro každého.

Yonaka live 2023


Když jsi zmínila seriály, písničky od Yonaky jsou v podstatě soundtrackem amerických seriálů. Byli jste v SheHulk, Winx, The Flash, zrovna nedávno i Resident Evil. Díváš se na ně nebo alespoň na epizody, ve kterých jste?

Ano, pokaždé se koukám na epizody, ve kterých jsou naše songy, ne nutně na celý seriál. Ale nakonec jsem zkoukla celý Resident Evil, protože jsme nevěděli, v jaké epizodě jsme. Nepatří mezi mé oblíbence. A song Clique je teď taky v Rekrutovi na Netflixu a všichni se báli, že ho tam nakonec nedají, protože se v něm nadává asi dvacet milionkrát, ale nakonec přímo na začátku epizody, takže nakonec jsem byla jako "bahaha, f*ck you!" (smích).


Resident Evil nedáváš, jaký je teda tvůj nejoblíbenější seriál z těch, ve kterých jste se objevili?

Písnička Seize the Power seděla do SheHulk. Zvláště když začíná a v záběru je vidět jen odraz její tváře. To bylo skvělé. Pak jsem byla u vytržení z toho, že jsem měla song v Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw, to byla sranda. Zrovna jsem měla docela silnou opici, tak jsem si to pustila jako takový "easy watch." Mám slabost pro Rocka, velkou!


Mluvila jsi o tom, jak je pro tebe důležité chodit na koncerty. Kdo tě nejvíc inspiruje hudebně?

Určitě skupiny, které jsem poslouchala, když jsem vyrůstala. Marvelettes, The Shangri-Las, Amy Winehouse, Jeff Buckley, Lady Gaga...

Yonaka live 2023

Tvá vlastní hudba a texty jsou hodně o sebeposílení... Mluvíš v písničkách o vlastních zkušenostech?

Ano, vždycky. Tak já píšu. Musím cítit a rozumět tomu, o čem píšu. Taková jsem. Moc ráda bych byla schopná psát i o jiných věcech, ale není to pro mě přirozené. Můžu napsat nějakou kratičkou, zábavnou "car-chase" nebo něco podobného, ale všechno, o čem píšu, stojí za osobním prožitku. Nejlíp se mi píše o tom, co zažiju na vlastní kůži.


Jsi dost aktivní na sociálních sítích. Je to důležité pro současné kapely?

Já to mám jako na houpačce, někdy je opustím na celé týdny a pak se vrátím a zase všechno nasdílím. Ano, je to dost důležité, opravdu, protože to je způsob, jak tě může každý vidět, dostat se k tobě, porozumět ti. Na koncertech oslovíš jen určité množství lidí, jen lidi, co jsou s tebou v místnosti. Podle mě musíš mít možnost to nějak sdílet s ostatními a nejlepší způsob, jak to udělat, je právě internet.


text: Kristýna Malá


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
John Wolfhooker - Ember
VIDEO: Napsat a nahrát song za 24 hodin? John Wolfhooker to zkusili Oblíbená domácí smečka Honza Vlkoštětka má svůj job očividně ráda, kluky baví zkoušet nové postupy a experimentovat. Součástí podobného čarování se stala i čerstvá pecka "Ember". čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 18:31 v sekci Video
The Truth Is Out There, Café V lese, Praha, 11.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: The Truth Is Out There to šlape i jako fotříkům, čerstvá deska zní mladě a svěže Nedávno vydala domácí multižánrová sebranka The Truth Is Out There zbrusu novou placku "Colors", která názvem odpovídá i obsahu. Krátce po vydání se v Praze zhostili příjemné povinnosti desku pokřtít. čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 20:02 v sekci Foto
Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Imodium oslavilo dvacítku návratem na pódia. Ve Foru Karlín odzbrojili fanoušky parádní show Imodium před pěti lety ohlásilo pauzu. V roce 2023 se jim ale zastesklo a na jejich srdcovém fesťáku Broumovská kytara ohlásili comeback. Naplno se vrátili s velkolepou oslavou 20 let na scéně první dubnový čtvrtek. čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 18:40 v sekci Foto
 Pan Lynx - Cililynx (Unplugged live)
PREMIÉRA: Pan Lynx bez elektřiny a v pohodlí domova neztrácí nic ze své jedinečnosti Pan Lynx posílá do světa první ze tří videí, které pořídil v rámci unplugged live session. Osobitého akustického zpracování se dočkala titulní skladba loňského alba "Kdo se bojí, musí do lesa" - "Cililynx". Další dva intimně... čtěte zde
Vydáno: 07.04.2024 10:35 v sekci Video
Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Imodium ve Foru Karlín uctili památku Kurta Cobaina a oslavili 20 let Imodium je definitivně zpátky. Na svém dosud nejvěším samostatném koncertě představili nového bubeníka, rozloučili se s tím původním, odhalili název chystaného alba a zavzpomínali na Nirvanu. čtěte zde
Vydáno: 06.04.2024 15:40 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- FOTO: Malá sportovní hala zažila trojitou porci bouřlivého mládí. Zahráli Palaye Royale, Yonaka a Starbenders (24.01.2023 16:10 v Foto)
- FOTO: Sametový hlas Amy Lee z Evanescence opět nadchl české publikum (11.06.2022 14:55 v Foto)
- Rock for People sype další kapely. Co odhalil první týden adventního kalendáře? (09.12.2021 10:10 v Novinky)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe