Tomáš Vartecký: „Boom jako kdysi s grunge už nenastane“

Vydáno: 08.05.2021 16:50 - Petr Adámek

V letošním roce si připomínáme 30. výročí hned několika zásadních desek, např. "Black alba" od Metalliky nebo nirvanovského "Nevermind". Právě o kultovním počinu party kolem Kurta Cobaina se v rozhovoru pro náš spřátelený Spark rozpovídal Tomáš Vartecký, mozek domácích Kurtizán z 25. Avenue.
Tomáš Vartecký říká, že Nirvana ho tehdy rozsekala. "Melodie zpěvu, naléhavost, bolest… Najednou to bylo něco úplně jiného. Pamatuju si, jak z každé diskotéky na Václaváku hrála 'Smells Like Teen Spirit'. Na Václaváku! Tehdy jsem ještě nevěděl, že je to Nirvana. 'Nevermind' je jedna z nejslavnějších desek všech dob. V tu chvíli bylo jasný, že se něco stane. A nic podobného, co díky grunge nastalo tehdy, už dneska nenastane. Netvrdím, že nevznikají skvělé kapely, ale dneska je toho tolik, že je mnohem těžší prorazit. Dřív měly velký vliv i nahrávací společnosti, které do velké míry ovlivňovaly, co se k lidem dostane, a sypaly velký prachy."

 

Mimo Nirvany se úspěšný kytarista vyznal z lásky i k dalším grungeovým legendám. "Zbožňoval jsem Alice in Chains i Soundgarden. Když Cornell před pár lety umřel, dost mě to vzalo. Pearl Jam jsem měl až na chvostu. Přicházím jim na chuť až poslední dobou hlavně proto, že si dělají, co chtějí. Dál jsem miloval kapelu Tad. Měli hrozně tlustého zpěváka a udělali desku 'God's Ball'. Boží koule. Vřele doporučuju."

Kurtizány z 25. Avenue SPARK

Kurtizány mají od konce loňského roku venku novou studiovku Honzíkova cesta, která se dokonce uchází o zisk ceny Anděl v žánrově kategorii Rock. V současnosti ožívá i Varteckého další kapela Wanastowy Vjecy: "S klukama teď máme novou zkušebnu a co nejdřív máme v plánu začít se scházet a dělat na nové desce," říká.

Kompletní rozhovor s Tomášem Varteckým, kde mimo jiné přišla řeč na předskakování Rammstein, obdiv k Metallice nebo jeho přátelství s Danem Landou, najdete v květnovém Sparku.


Tomáš Vartecký


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení