Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
TRIPLE RECENZE: Architects - For Those That Wish To Exit

TRIPLE RECENZE: Architects - For Those That Wish To Exit

Vydáno: 06.03.2021 10:10 v sekci Fakkerník - Redakce | foto: Epitaph

Akuální deska Architects "For Those That Wish To Exit" vzbudila velké pozdvižení, někteří dokonce hovořili o albu roku. A tak jsme na ni po klasické recenzi mrkli dalšími třemi pohledy: kromě dvou fakkeřích redaktorů fošnu zhodnotil i milovník kapely a kytarista Sunset Trail v jedné osobě Tomáš Babůrek.

 


Architects For Those That Wish To ExistARCHITECTS
For Those That Wish To Exit

vyšlo: 26. února

V čem se momentální Architects liší v drzosti zacházet dalek vlastní minulosti oproti Bring Me The Horizon? Právě v tom, že nezacházejí dostatečně daleko, respektive jsou málo drzí. Takže takto: když vedle sebe posadíte tyhle dvě party, třebaže se hudebně částečně liší, vzejdou jako větší žánroví exoti jednoznačně Sykes a spol. Noví Architects jsou zdánlivě svěží, snaží se svou muziku posunout, jenže skoro hodina poslechu nabízí také poměrně dost repetice. Teď pomiňme úlet "Music to Listen To...", ale když srovnáme s "Post Human: Survival Horror", kam BMTH nahustili na téměř poloviční stopáž bomby s Amy Lee, Yungbludem nebo Babymetal, máme v drzosti jasného vítěze. Třeba se ale mýlím a Architects vůbec nechtěli být drzí, prostě jen chtěli nahrát příjemnou desku, na které se (zaplaťpánbůh) zbavili plačtivého patosu. Pokud by ořezali stopáž, pak by se jim to pravděpodobně podařilo. Takhle se jedná o slušnou desku, která ale vyvolává víc otázek nežli odpovědí.

6/10

Jan "Long82" Dlouhý

 


Nemuselo to přijít. Laťku lze posouvat, i když je nastavena zatraceně vysoko. Po releasu "All Our Gods Have Abandoned Us", kterou i Winston McCall z Parkway Drive v roce 2016 označil za nejlepší počin svých britských bratří, málokdo čekal další triumf. Jenže on s "Holy Hell" přišel. Proto se prizmatem pěti uplynulých let derou na povrch otázky, proč Architects rezignovali na kus sebe. Na mrazivou temnotu, pompézní hudební i textovou výpravnost, nasranost, dravost a bezprostřednost. V textové rovině dál polemizují, pátrají po smyslu bytí, ale hudebně se pro Sama a spol. začala psát nová kapitola. Inu, pokud se takto projevuje zotavení z té nejpalčivější bolesti, ať napříště natočí třeba "amo II". Hlavně, ať zůstanou.

7/10

Kamila "Ámos" Ungerová

 


Od Architects by se daly čekat velké dávky krkolomných kytarových riffů. Nyní je tomu však naopak, útočí na emoce mořem melodických vrstev a podkresů. Na první poslech si musíte zamilovat "Black Lungs", "Dead Butterflies" nebo "An Ordinary Extinction". Achillovou patou desky je stopáž. Části skladeb se opakují víckrát, než by bylo třeba ("Impermanence"), až se z nich stává pouhá vata ("Demi God"). V textech občas nejsou vychytané nedostatky z předchozího alba, kdy některé fráze a obrazy působí příliš prvoplánově a chybí jim větší metaforičnost a poetičnost, kterou by si deska a její obsah zasloužily. FTTWTE je odvážné vykročení z žánrové bubliny a určitě bude zajímavé sledovat budoucí vývoj kapely. Architects se otevírají dveře k širšímu publiku a v (doufejme) blízké budoucnosti i k větším koncertním halám.

7,5/10

Tomáš Babůrek



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Metalcorová smršť pod vedením Bullet For My Valentine už příští týden v Praze!
Metalcorová smršť pod vedením Bullet For My Valentine už příští týden v Praze! Už 9. února Prahu znovu navštíví velšský metalcorový kvartet Bullet For My Valentine. Doprovodí je ukrajinská female-fronted banda Jinjer a kalifornští Atreyu. čtěte zde
Vydáno: 01.02.2023 18:25 v sekci Novinky
Konečná. Ozzy do Česka nepřijede, pravděpodobně už nikdy
Konečná. Ozzy do Česka nepřijede, pravděpodobně už nikdy Pozdě večer v úterý 31. ledna vydal legendární hudebník a profesionální pojídač netopýrů prohlášení o zrušení několikrát posouvaného evropského turné. Kvůli svému zdravotnímu stavu je dost možné, že se již do většiny... čtěte zde
Vydáno: 01.02.2023 11:10 v sekci Novinky
Palaye Royale, Yonaka, Starbenders, Malá sportovní hala, Praha, 20.1.2023 (fotogalerie)
FOTO: Malá sportovní hala zažila trojitou porci bouřlivého mládí. Zahráli Palaye Royale, Yonaka a Starbenders Ani mrazivé počasí neodradilo hodiny čekající řady fanoušků na čím dál známější art-rockovou partu Palaye Royale, která se k nám podívala 20. ledna za doprovodu dalších svěžích skupin Yonaka a Starbenders. Jak to na koncertě... čtěte zde
Vydáno: 24.01.2023 16:10 v sekci Foto
Heaven Shall Burn, Trivium, Obituary, Malevolence, Forum Karlín, Praha, 22.1.2023 (fotogalerie)
FOTO: Nebe vzplanulo. Heaven Shall Burn se vrátili do Prahy, v tandemu zaburáceli Trivium Němečtí Heaven Shall Burn se sice vloni představili na Masters of Rock, ale do Prahy se navrátili po dlouhých pěti letech. A navíc poprvé od vydání pompézního dvojalba "Of Truth & Sacrifice", k němuž evropskou tour ve spojení s... čtěte zde
Vydáno: 23.01.2023 21:00 v sekci Foto
Kovacs & Till Lindemann - Child Of Sin
AUDIO: Till Lindemann si v angličtině střihl duet se zpěvačkou Kovacs Tři čtvrtě roku od vydání desky "Zeit" se svojí hlavní kapelou si Till zase oprášit ájinu a přidal se jako druhý hlas k písni hudebnice Kovacs. Dojemný duet jako se zpěvačkou Zaz ovšem nečekejte. "Child Of Sin" ve vás rozpoutá... čtěte zde
Vydáno: 21.01.2023 10:22 v sekci Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TOP ALBA 2022 podle redakce Fakkera (I.): vybírá Dominik „Dom“ Šidlo (01.01.2023 20:00 v Fakkerník)
- Slipknot znovu uvidíme v Česku, poprvé na festivalu! Ulovil je Rock for People (28.09.2022 10:00 v Novinky)
- VIDEO: Zastesklo se Architects po jejich dřívějším zvuku? (21.04.2022 19:30 v Video)
- Sam Carter z Architects bojuje proti konzumování ryb (09.04.2021 13:10 v Novinky)
- PÁTEČNÍ BORDEL (20): Architects, Normandie, Alice Cooper, Icon for Hire (26.02.2021 15:00 v Fakkerník)
- 21 alb, na která se v zimě 2021 nejvíc těšíme (II.) (07.02.2021 09:05 v Fakkerník)
- VIDEO: Architects vysílají třetí ukázku z nového alba. A zas je to pecka (21.01.2021 10:55 v Video)
- VIDEO: Architects odkrývají druhou kartu z chystané desky (02.12.2020 21:05 v Video)
- Architects zveřejnili hvězdné hosty na chystaném albu (26.10.2020 15:10 v Novinky)
- Architects oznámili název a termín nového alba. I hlavní myšlenku (22.10.2020 15:05 v Novinky)
- VIDEO: Architects BMTHvatí (20.10.2020 12:45 v Video)
- VIDEO: Dej si Architects v ruštině! Ты понимаешь? (24.03.2020 09:40 v Video)
- TOP 50 alb desetiletí (30-21) (23.02.2020 11:20 v Fakkerník)
- Sam Carter z Architects nenávidí svoje vlastní „blegh“ (08.02.2020 14:10 v Fakkerník)
- AUDIO: Architects znovu ježí chlupy na kůži, vydali srdcervoucí akustickou skladbu (16.11.2019 10:10 v Video)
- FOTO: Architects se prohnali Bratislavou. Běhání s vlky získalo nový význam (26.07.2019 11:55 v Foto)
- Architects to už koncem července rozbalí v Bratislavě (19.07.2019 12:50 v Novinky)
- AUDIO: Architects zase trochu jinak. K temné hitovce Doomsday přispěl sbor Choir Noir (29.06.2019 18:35 v Video)
- Advent rozčísnou Stray From The Path. Přivezou do Prahy i Sama Cartera? (17.05.2019 08:55 v Novinky)
- VIDEO: Královští žebráci naživo (22.03.2019 14:25 v Video)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

Út 07.02.
Bring Me The Horizon, A Day To Remember, Poorstacy (Sportovní hala v Holešovicích, Praha)
St 08.02.
Rolo Tomassi (Underdogs, Praha)
Čt 09.02.
Bullet For My Valentine (Forum Karlín, Praha)
Čt 09.02.
Twilight Force (Storm Club, Praha)
So 11.02.
Bad Omens (Fuchs2, Praha)
So 04.03.
Don Broco, Sleeping With Sirens (Lucerna Music Bar, Praha)
So 11.03.
Beast In Black (Masters of Rock Café, Zlín)
St 15.03.
Attila, Our Hollow, Our Home, Traitors, Ghost Iris, Stain The Canvas (MeetFactory, Praha)
Čt 16.03.
Electric Callboy (Lucerna - Velký Sál, Praha)
Čt 16.03.
The Damned (MeetFactory, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2023 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver