Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
TRIPLE RECENZE: Architects - For Those That Wish To Exit

TRIPLE RECENZE: Architects - For Those That Wish To Exit

Vydáno: 06.03.2021 10:10 v sekci Fakkerník - Redakce | foto: Epitaph

Akuální deska Architects "For Those That Wish To Exit" vzbudila velké pozdvižení, někteří dokonce hovořili o albu roku. A tak jsme na ni po klasické recenzi mrkli dalšími třemi pohledy: kromě dvou fakkeřích redaktorů fošnu zhodnotil i milovník kapely a kytarista Sunset Trail v jedné osobě Tomáš Babůrek.

 


Architects For Those That Wish To ExistARCHITECTS
For Those That Wish To Exit

vyšlo: 26. února

V čem se momentální Architects liší v drzosti zacházet dalek vlastní minulosti oproti Bring Me The Horizon? Právě v tom, že nezacházejí dostatečně daleko, respektive jsou málo drzí. Takže takto: když vedle sebe posadíte tyhle dvě party, třebaže se hudebně částečně liší, vzejdou jako větší žánroví exoti jednoznačně Sykes a spol. Noví Architects jsou zdánlivě svěží, snaží se svou muziku posunout, jenže skoro hodina poslechu nabízí také poměrně dost repetice. Teď pomiňme úlet "Music to Listen To...", ale když srovnáme s "Post Human: Survival Horror", kam BMTH nahustili na téměř poloviční stopáž bomby s Amy Lee, Yungbludem nebo Babymetal, máme v drzosti jasného vítěze. Třeba se ale mýlím a Architects vůbec nechtěli být drzí, prostě jen chtěli nahrát příjemnou desku, na které se (zaplaťpánbůh) zbavili plačtivého patosu. Pokud by ořezali stopáž, pak by se jim to pravděpodobně podařilo. Takhle se jedná o slušnou desku, která ale vyvolává víc otázek nežli odpovědí.

6/10

Jan "Long82" Dlouhý

 


Nemuselo to přijít. Laťku lze posouvat, i když je nastavena zatraceně vysoko. Po releasu "All Our Gods Have Abandoned Us", kterou i Winston McCall z Parkway Drive v roce 2016 označil za nejlepší počin svých britských bratří, málokdo čekal další triumf. Jenže on s "Holy Hell" přišel. Proto se prizmatem pěti uplynulých let derou na povrch otázky, proč Architects rezignovali na kus sebe. Na mrazivou temnotu, pompézní hudební i textovou výpravnost, nasranost, dravost a bezprostřednost. V textové rovině dál polemizují, pátrají po smyslu bytí, ale hudebně se pro Sama a spol. začala psát nová kapitola. Inu, pokud se takto projevuje zotavení z té nejpalčivější bolesti, ať napříště natočí třeba "amo II". Hlavně, ať zůstanou.

7/10

Kamila "Ámos" Ungerová

 


Od Architects by se daly čekat velké dávky krkolomných kytarových riffů. Nyní je tomu však naopak, útočí na emoce mořem melodických vrstev a podkresů. Na první poslech si musíte zamilovat "Black Lungs", "Dead Butterflies" nebo "An Ordinary Extinction". Achillovou patou desky je stopáž. Části skladeb se opakují víckrát, než by bylo třeba ("Impermanence"), až se z nich stává pouhá vata ("Demi God"). V textech občas nejsou vychytané nedostatky z předchozího alba, kdy některé fráze a obrazy působí příliš prvoplánově a chybí jim větší metaforičnost a poetičnost, kterou by si deska a její obsah zasloužily. FTTWTE je odvážné vykročení z žánrové bubliny a určitě bude zajímavé sledovat budoucí vývoj kapely. Architects se otevírají dveře k širšímu publiku a v (doufejme) blízké budoucnosti i k větším koncertním halám.

7,5/10

Tomáš Babůrek



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fajtfest, Better Lovers, Ithaca, Unearth, Black Bomb A, Shogun Tokugawa, Velké Meziříčí, 6.7.2024 (fotogalerie)
FOTO: A teď do kliku! Závěr FajtFestu zažil workout i bývalou ikonu The Dillinger Escape Plan částečně obživlí The Dillinger Escape Plan se letos ukážou na Brutal Assault s prapůvodním zpěvákem, ale jejich nejvýraznější tvář letos ulovil FajtFest. Greg Puciato se svými Better Lovers završil letošní FajtFest v senzační... čtěte zde
Vydáno: 08.07.2024 10:50 v sekci Foto
Fajtfest, While She Sleeps, Tallah, Knosis, Harms Way, The Truth Is Out There, Velké Meziříčí, 5.7.2024 (fotogalerie)
FOTO: While She Sleeps nebo Tallah? Druhý den FajtFestu neměl jasného vítěze O nejexotičtějších kapelách (přinejmenším geograficky) druhého fajtfesťáckého dne není třeba diskutovat. Debata není ani o nejnamakanějším zpěvákovi, to samé o domácí hvězdě dne. Ale o kterém z pátečních HEADLINERŮ se... čtěte zde
Vydáno: 07.07.2024 13:20 v sekci Foto
Fajtfest, Agnostic Front, Samurai Pizza Cats, Erra, Alpha Wolf, Grove Street, Worst, Velké Meziříčí, 4.7.2024 (fotogalerie)
FOTO: První den FajtFestu ovládli Agnostic Front. Zabouřili i jakoby-Electric Callboy Tradiční festival "corových" žánrů Fajtfest letos postihl nepříjemný výpadek hned dvou headlinerů. Dokázali se s tím na kopci nad Velkým Meziříčím popasovat? První festivalový den vcelku bez problémů. čtěte zde
Vydáno: 05.07.2024 20:34 v sekci Foto
Mighty Sounds, Čápův dvůr, Tábor, Bad Religion, The Hives, Agnostic Front, Get the Shot, The Casualties, Deez Nuts, Silverstein, Cock Sparrer, 28.-30.6.2024 (fotogalerie)
FOTO: Mighty Sounds potvrdil svoji extratřídu. Zářili Bad Religion, The Hives i Agnostic Front Osmnáctý ročník Mighty Sounds je u konce. Nechybělo na něm vůbec nic. Pestrá nabídka jídla, pití, zábavy a především šesti desítek kapel různých hudebních stylů. Na své si přišel úplně každý. čtěte zde
Vydáno: 02.07.2024 09:42 v sekci Foto
Boston Manor, .themayrevolution, Rock Café, Praha, 27.6.2024 (fotogalerie)
FOTO: Boston Manor jsou s každým koncertem lepší a lepší Od české premiéry v roce 2019, kdy supportovali Good Charlotte, se k nám britští hoši Boston Manor vrací často a rádi. Poslední červnový čtvrtek si vzali na mušku pražské Rock Café a místní klimatizace z toho radost neměla ani v... čtěte zde
Vydáno: 29.06.2024 22:37 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Architects přivezou do Prahy chemičtější kytary i ohlas Rammstein (22.08.2023 13:01 v Novinky)
- FOTO: Slipknot přijeli v oslabení, i přesto předvedli nejlepší český koncert (09.06.2023 11:04 v Foto)
- FOTO: Rock im Park ovládli Bring Me The Horizon, Foo Fighters a Fever 333 (06.06.2023 15:42 v Foto)
- TOP ALBA 2022 podle redakce Fakkera (I.): vybírá Dominik „Dom“ Šidlo (01.01.2023 20:00 v Fakkerník)
- Slipknot znovu uvidíme v Česku, poprvé na festivalu! Ulovil je Rock for People (28.09.2022 10:00 v Novinky)
- VIDEO: Zastesklo se Architects po jejich dřívějším zvuku? (21.04.2022 19:30 v Video)
- Sam Carter z Architects bojuje proti konzumování ryb (09.04.2021 13:10 v Novinky)
- PÁTEČNÍ BORDEL (20): Architects, Normandie, Alice Cooper, Icon for Hire (26.02.2021 15:00 v Fakkerník)
- 21 alb, na která se v zimě 2021 nejvíc těšíme (II.) (07.02.2021 09:05 v Fakkerník)
- VIDEO: Architects vysílají třetí ukázku z nového alba. A zas je to pecka (21.01.2021 10:55 v Video)
- VIDEO: Architects odkrývají druhou kartu z chystané desky (02.12.2020 21:05 v Video)
- Architects zveřejnili hvězdné hosty na chystaném albu (26.10.2020 15:10 v Novinky)
- Architects oznámili název a termín nového alba. I hlavní myšlenku (22.10.2020 15:05 v Novinky)
- VIDEO: Architects BMTHvatí (20.10.2020 12:45 v Video)
- VIDEO: Dej si Architects v ruštině! Ты понимаешь? (24.03.2020 09:40 v Video)
- TOP 50 alb desetiletí (30-21) (23.02.2020 11:20 v Fakkerník)
- Sam Carter z Architects nenávidí svoje vlastní „blegh“ (08.02.2020 14:10 v Fakkerník)
- AUDIO: Architects znovu ježí chlupy na kůži, vydali srdcervoucí akustickou skladbu (16.11.2019 10:10 v Video)
- FOTO: Architects se prohnali Bratislavou. Běhání s vlky získalo nový význam (26.07.2019 11:55 v Foto)
- Architects to už koncem července rozbalí v Bratislavě (19.07.2019 12:50 v Novinky)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)
Ne 27.10.
Imminence (MeetFactory, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe