Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
TOP 50 alb desetiletí (20-11)

TOP 50 alb desetiletí (20-11)

Vydáno: 01.03.2020 20:30 v sekci Fakkerník - Redakce | foto: facebook interpreta

Dali jsme v redakci hudební chutě dohromady a poskládali 50 nejlepších desek uplynulých deseti let. Třicet nahrávek na pozicích 21-50 už jsme představili, teď je čas na alba, které se v našem hlasování ocitla na 20. - 11. místě.


JAK JSME HODNOTILI: Dvanáct redaktorů/redaktorek Fakkera s vlastním žebříčkem TOP 10 nahrávek, které se za uplynulých deset let zaryly nejhlouběji do hlavy. Pak už jen excelovská tabulka, matematika prvního stupně základní školy a finální TOP 50 byla na světě.


 

20. FOO FIGHTERS - WASTING LIGHT (2011)

Garážový zvuk, heavymetalový úlet a geniálně napsané rockové hymny na ty největší stadiony. Dave Grohl a jeho kumpáni v roce 2011 vydali nejsilnější desku své kariéry, která nemá jediné hluché místo. Nahrávka natočená u Grohla v garáži namísto experimentů nabízí skvěle napsané a přímočaré skladby, jež si na nic nehrají a dokáží zaujmout masy. Grammy za nejlepší rockové album je důkazem, že Wasting Light je geniálním a nadčasovým dílem, které po letech ani o kousek nezestárlo. (Jakub "Poštý" Poštoka)

FOO FIGHTERS - WASTING LIGHT

19. ANATHEMA - WEATHER SYSTEMS (2012)

Anathema je naprosto jedinečná v práci s atmosférou a intenzitou svých písní! Na své desky Brtové nepohlížejí jako na kolekci skladeb, ale jako na jeden jediný dlouhý song, který cizelují s mistrovstvím geniálních hudebníků. Když se k tomu přičte snad nejsilnější soulad dvou hlasů na rockové scéně (charismatický Vincent Cavanagh a dechberoucí křehotinka Lee Douglas), není co řešit. To vše se v dokonalé podobě sešlo právě na desce Weather System a jak ukázala léta další, čerpají z ní (nejenom) mnozí atmosférici, progresivní metalisté a post-rockeři až do dnešních dnů. (Guevara)

ANATHEMA - WEATHER SYSTEMS



18. STONE SOUR - HOUSE OF GOLD & BONES PART 1 (2012)

Filozofický podtext a atraktivní koncept zabalený do precizně vystavěného díla. Labutí píseň později vykopnutého Jima Roota, který společně s Corey Taylorem vytvořil nadčasovou desku pokračující neméně kvalitní a o poznání temnější druhou částí. Příběh o přijímání zodpovědnosti, tvrdých rozhodnutí a životních chyb doplnila i komiksová minisérie a Stone Sour se podařilo naplno vystoupit ze stínu Slipknot a představit světu dokonale zprodukované existencionální drama. Taylor navíc opět prokázal, že patří k nejlepším zpěvákům současné generace. (Milan "Řízek" Říský)

STONE SOUR - HOUSE OF GOLD & BONES PART 1



17. DEFTONES - DIAMOND EYES (2010)

Po dvou letech od tragické nehody basáka Chi Chenga se Deftones vrátili s dechberoucím albem Diamond Eyes, kterým uctili jeho památku nejlépe, jak mohli. Místo aby vydali desku Eros, kterou stihli nahrát ještě před zmíněnou pohromou, se radši rozhodli napsat nahrávku zcela novou. Jejich šestá studiovka Diamond Eyes v sobě skloubila agresivní naléhavost, nespoutanou vlnu energie, smyslnost a unikátní atmosféru. Deftones dokázali přetavit nejtragičtější událost kariéry v blyštivý diamant, který se rudě leskne v bohaté diskografii, kde oslňuje stejně intenzivně jako jejich nesmrtelné veledílo White Pony. (Kamil "Doči" Dočkal)

DEFTONES - DIAMOND EYES


16. WHILE SHE SLEEPS - THIS IS THE SIX (2012)

Po období vzestupu metalcorových velikánů typu Bring Me the Horizon bylo na čase hledat novou krev a nemuseli jsme ani opouštět britský Sheffield. While She Sleeps nastavili hned prvním LP směr, kterým otevřeli dveře mnoha dalším kapelám. Přidat k metalcoru trochu hardcore/punkové špíny sice byl a stále je osvědčený postup, ale podat takovou směs, tak srdečně a uvěřitelně, jak to dělá sebranka kolem Loze Taylora, neumí dodnes asi nikdo. (Oldřich "Oli" Kadlec)

WHILE SHE SLEEPS - THIS IS THE SIX


15. RECKLESS LOVE - ANIMAL ATTRACTION (2011)

Reckless Love vrátili do rockové hudby radost a hranou rebelii. A sex. Jako když Van Halen v čelem s Davidem Lee Rothem počátkem osmdesátých let defilovali na pódiích Sunset Stripu v Hollywoodu. Tak divocí a nespoutaní jsou finští zabijáci v čele s rozeným frontmanem Olli Hermanem, který se six packem na břiše ztělesňuje kalokagathii rockové hudby poslední dekády. Je čas opět být šťastný a buďte si jistí, že z této party nikdo o půlnoci domů neodejde. (Rodeo Bull)

RECKLESS LOVE - ANIMAL ATTRACTION


14. SLIPKNOT - .5: THE GRAY CHAPTER (2014)

Tahle deska je zcela unikátní. Slipknot na svém pátém počinu ukázali, že cítí i jiné emoce než vztek a nenávist, a že tyhle emoce jsou sakra silné. Jsou to vlastně dost citliví chlapíci. Smrt jejich drahého kamaráda a člena jedné pomyslné velké rodiny kapelu málem zničila. Zbytek sestavy ale našel sílu tuhle nepřízeň osudu překonat. The Gray Chapter je zkapalněný smutek, deprese, bezmoc, ale také láska, odpuštění a úleva. Ačkoliv tahle nahrávka není po hudební stránce jejich nejlepším ani nejtvrdším výtvorem, je jednoznačně tím nejtemnějším. (Lucka "Nasieda" Mařanová)

SLIPKNOT - .5 THE GRAY CHAPTER


13. KORN - THE PATH OF TOTALITY (2011)

The Path of Totality není nejlepším ani nejhorším albem Korn, ale jednoznačně platí za to nejkontroverznější. Začátkem nové dekády neohroženě frčel dubstep a nu-metalová úderka se na své desáté fošně vydala právě tímto směrem. Elektronika tu ovšem neměla funkci koření - k tradičnímu kornímu soundu se jí nasypalo po kilech, až to skalním fanouškům obrátilo žaludek naruby. Sama kapela nazvala čerstvou fúzi jako "metal budoucnosti". Tentokrát se sice další revoluce (na rozdíl od poloviny devadesátých let) nerozhořela, jejich vizionářství zůstalo stát na slepé koleji a kapela se propříště navrátila ke svému klasickému zvuku, přesto The Path of Totality zaslouží maximální respekt. Podobnou odvahu mají jen ti největší. (Petr "Ape" Adámek)

KORN - THE PATH OF TOTALITY



12. DAVID BOWIE - BLACKSTAR (2016)

Pouhé dva dny po vydání fenomenální pětadvacáté studiovky „Blackstar“ zemřel David Bowie na rakovinu jater, o které do té doby nevěděl nikdo kromě jeho nejbližších. Ignoroval jakoukoliv formu a nahrál jedno z nejexperimentálnějších a nejúspěšnějších alb své kariéry. Intenzivní mix jazzu, industrialu a progresivního rocku doplňují smrtí nasáklé texty. Jedná se o srdečné sbohem v sedmi skladbách. Bowie umíral touhou zpívat do posledního dechu. Těžko říct, jestli odešel připravený, ale jeho labutí píseň "Blackstar" je hvězdnou tečkou za jeho kariérou. (Kamil "Doči" Dočkal)

DAVID BOWIE - BLACKSTAR


11. AVENGED SEVENFOLD - NIGHTMARE (2010)

Nečekaná smrt výjimečného bubeníka Jimmyho "The Reva" Sullivana mohla ukončit působení Avenged Sevenfold. Ti se však semkli a rozpracovanou pátou studiovku Nightmare dokončili s pomocí jeho legendárního vzoru Mika Portnoye, neboť The Rev po sobě zanechal dopsané party pro bicí a nahrávky back vokálů. Životem zkoušení Avenged Sevenfold se s jejich nejemotivnějším albem definitivně usadili na vrcholné metalové scéně. Do textů na Nightmare otiskli zoufalství ze skutečného světa a vytvořili svému padlému bratrovi velkolepý hudební pomník, díky kterému se na odkaz The Reva nikdy nezapomene. (Kamil "Doči" Dočkal)

AVENGED SEVENFOLD - NIGHTMARE


TOP desítku (10-1) najdete v únorovém Fakkerovi. Časák si můžete objednat přes náš eshop.
 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Filter, Belmondo, Futurum, Praha, 24.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: 30 let čekání u konce. Filter nebyli na pódiu skoro vidět, naštěstí byli slyšet Trvalo to přes třicet let, ale nakonec jsme se přece jenom dočkali: Filter v čele s pašákem Richardem Patrickem se poprvé objevili v Česku. Na pódiu doslova nebyli vidět, ale i pro samotné slechy to byl zážitek. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 20:05 v sekci Foto
Normandie, As December Falls, Self Deception, MeetFactory, Praha, 20.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: Normandie přivezla balónky, nové album Dopamine a hlavně skvělou show Švédská alternativně rocková parta Normandie je v Česku hodně oblíbená. Do pražského MeetFactory tentokrát přivezla nové album "Dopamine". čtěte zde
Vydáno: 24.03.2024 21:01 v sekci Foto
Silent Planet, Thornhill, Paledusk, MeetFactory, 19.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: Na Polaris bez Polaris. O pozici headlinera si to v Praze rozdali Thornhill a Silent Planet Když zkraje týdne zrušili Polaris z vážných osobních důvodů gig ve Vídni, začalo se nad pražskou show hned následující den smrákat. Klokani nakonec skutečně nepřijeli, i tak se vyplatilo si lupen nechat a do MeetFactory doskákat. čtěte zde
Vydáno: 21.03.2024 11:11 v sekci Foto
Slipknot jako vrazi. Už za pár dní v Dead by Daylight
Slipknot jako vrazi. Už za pár dní v Dead by Daylight Yo, gamers, vaše oblíbená (nebo nenáviděná) sebranka Slipknot už brzo ukáže svoje masky v oblíbený multiplayerový hororovce Dead by Daylight. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 21:56 v sekci Novinky
Avatar, Aether Realm, Sasazu, Praha, 13.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: Stay clown! Avatar řádili v Praze Zaplněný klub SaSaZu hostil ve středu 13. března koncert švédských metalových ekvilibristů Avatar. Stodvacetiminutový set plný frenetických reakcí publika a koňských dávek stage energie ze strany kapely napumpoval do všech... čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 22:15 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Předchůdce Coreyho Taylora míří do Česka. Dojde na písně Slipknot (21.01.2024 22:58 v Novinky)
- TOP ALBA 2023 podle redakce Fakkera (VIII): vybírá Milan „Řízek“ Říský (08.01.2024 21:10 v Fakkerník)
- Jay Weinberg (ex-Slipknot) prolomil ticho o svém vyhazovu (12.11.2023 23:46 v Novinky)
- Corey Taylor opatrně naznačuje odchod do důchodu (05.11.2023 14:43 v Novinky)
- EXKLUZIVNĚ: Loz z While She Sleeps komentuje BMTH, Architects, Enter Shikari a další britské kapely (16.08.2023 10:18 v Fakkerník)
- Corey Taylor promluvil o kapelách, které používají playback (14.08.2023 10:36 v Novinky)
- RECENZE: Avenged Sevendfold - Life Is But a Dream... (26.07.2023 00:13 v Fakkerník)
- Dave Grohl napsal fanouškům srdceryvný vzkaz (05.07.2023 09:12 v Novinky)
- FOTO: The 1975 umlčeli hejtry, roli headlinera splnili na jedničku (11.06.2023 10:47 v Foto)
- FOTO: Slipknot přijeli v oslabení, i přesto předvedli nejlepší český koncert (09.06.2023 11:04 v Foto)
- Slipknot náhle opustil Craig Jones! Uvidíme ho na Rock for People? (07.06.2023 23:34 v Novinky)
- Slipknot míří na Rock for People. Pořadatelé o ně usilovali roky, nejdražší kapelou ale nejsou (07.06.2023 10:10 v Fakkerník)
- FOTO: Rock im Park ovládli Bring Me The Horizon, Foo Fighters a Fever 333 (06.06.2023 15:42 v Foto)
- Foo Fighters už mají bubeníka. Je jím... (23.05.2023 11:10 v Novinky)
- VIDEO: Avenged Sevenfold se ve studiu sjíždí ředidlem. Minimálně to tak zní (16.05.2023 21:35 v Video)
- VIDEO: Takhle zní Slipknot v podání známé hororové herečky (22.04.2023 21:53 v Video)
- VIDEO: Foo Fighters vydali první píseň od smrti Taylora Hawkinse (20.04.2023 20:20 v Video)
- Jak se dostal Sid Wilson do Slipknot? Postačilo umlátit Clowna (07.03.2023 18:57 v Fakkerník)
- VIDEO: Jonathan Davis (Korn) vypomohl bizarnímu projektu Kim Dracula (24.02.2023 05:00 v Video)
- Korn a Evanescence vydali vlastní edice očních stínů (07.02.2023 23:10 v Novinky)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe