Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
TOP 50 alb desetiletí (50-41)

TOP 50 alb desetiletí (50-41)

Vydáno: 06.02.2020 13:30 v sekci Fakkerník - Redakce | foto: facebook interpreta

Desátá léta za námi, a tak jsme v redakci dali hlavy (teda spíš uši) dohromady a sestavili žebříček padesáti nejlepších desek uplynulých deseti let. O čtyřicet z nich se s vámi v průběhu února podílíme na webu, první desítku najdete v únorovém čísle Fakkera s Green Day na titulce.


JAK JSME HODNOTILI: Dvanáct redaktorů/redaktorek Fakkera s vlastním žebříčkem TOP 10 nahrávek, které se za uplynulých deset let zaryly nejhlouběji do hlavy. Pak už jen excelovská tabulka, matematika prvního stupně základní školy a finální TOP 50 byla na světě.



50. LINKIN PARK - ONE MORE LIGHT (2017)

Evidentně nejkontroverznější deska Linkin Park. Albem One More Light zvládli i žánrově ostřílení Linkini šokovat a spousty fanoušků dokonce odehnat. Odvaha, se kterou LP skočili do popových vod, byla a stále je obdivuhodná. Síla a trvalost této placky ale tkví v něčem jiném, než je hudební kvalita. Poselství, které Chester Bennington v průběhu let vkládal do hudby své kapely, zde vyústilo na povrch nejintenzivněji, byť bylo plně pochopeno až po černém podtržení v podobě frontmanovy sebevraždy. (Dominik "Dom" Šidlo)
 
LINKIN PARK - ONE MORE LIGHT
 

49. BIFFY CLYRO - OPPOSITES (2013)

Na dohled prvoligovým rockovým kapelám typu Foo Fighters, Muse nebo Red Hot Chili Peppers se začátkem uplynulé dekády zaslouženě přiblížilo skotské trio Biffy Clyro. Na Opposites vybrali z původních pětačtyřiceti songů dvacet, odvážně sestavili rovnou dvojalbum a prohlásili, že mezi skladbami není žádná vata. A není. Jen hit za hitem, hymnické stadiónové refrény, posmutnělé balady i kopec kreativity v podobě netradiční zvuků a nástrojů, třeba dud. Od srdce složené, zkušeně natočené a naživo suverénně odehrané. Inteligentní mainstreamová rocková hudba zase jednou našla své hrdiny. (Petr "Ape" Adámek)


BIFFY CLYRO - OPPOSITES

48. HIGHLY SUSPECT - THE BOY WHO DIED WOLF (2016)

Mít všechno a všechny prdele. Životní filosofie, kterou Highly Suspect aplikují ve studiu i na pódiu. Nejprve jim napomohla k vyprodukování špinavého, cobainovského a nepopsatelně uvolněného alba The Boy Who Died Wolf a pak také k horolezeckým výkonům. Hit "My Name Is Human" atakoval nejvyšší příčku hitparády Billboard a vysloužil si nominaci na cenu Grammy. Některé kapely tohle nestihnou za celou kariéru, jiné to dokáží s druhou studiovou deskou. (Kamila "Ámos" Ungerová)

HIGHLY SUSPECT - THE BOY WHO DIED WOLF

47. FRANK CARTER AND THE RATTLESNAKES - BLOSSOM (2015)

Už na svojí prvotině Frank Carter ukázal, že je na čase oprášit krásu rock'n'rollovejch postupů, držet se osvědčený agrese špinavýho ostrovního hardcoru a všechno se má náležitě drze podat. Album, který je divokou párty od začátku do konce, album, který je napěchovaný nejčistší nenávistí a zkapalněnou frackovitostí. Frank zkrátka prodal veškerou svoji jedinečnost, vyřval se do světa tak, jako to nedokáže snad nikdo jiný, a na závěr ještě zdvihnul prostředníček všem, komu se to nelíbí. (Oldřich "Oli" Kadlec)

FRANK CARTER AND THE RATTLESNAKES – BLOSSOM

46. AMON AMARTH - DECEIVER OF THE GODS (2013)

V podstatě je jedno, které z alb Twilight of the Thunder God, Surtur Rising nebo Deceiver of the Gods vložíme do přehrávače, neboť je okamžitě jasné, že v celé obrovské flotile drakarů, které se říká "vikinský metal", jsou Amon Amarth v čele. Pokud nesouhlasíte, písně z desky vás za trest převálcují jako tlupa Seveřenů katolický kostel. Oproti jmenovaným má ovšem tahle fošna zdaleka nejlepší příběh, ve kterém figuruje jistý severský filuta, zvaný Loki. Takže nemudrujte, napijte se piva z volského rohu a užívejte si předzvěst Ragnaroku. (Guevara)

AMON AMARTH - DECEIVER OF THE GODS

45. IGGY POP - POST POP DEPRESSION (2016)

Přerod punkového matadora v šansoniéra na Préliminaires a Ápres nebyl úplně skvěle přijat, o to víc zasáhla hudební svět pečlivě utajovaná sólovka, na které spolupracoval s Joshem Hommem z Queens Of The Stone Age. Ponurá deska, která si bere inspiraci z Iggyho rané kariéry, kdy brázdil s Davidem Bowiem ulice západního Berlína, mixuje je s Hommeovým typickým rukopisem a přidává zadumané texty o smrti, vyrovnávání se stárnutím a stavu světa patří bez debat mezi to nejlepší, co Iggy Pop kdy natočil. (Milan "Řízek" Říský)

IGGY POP - POST POP DEPRESSION

44. DEAFHEAVEN - ORDINARY CORRUPT HUMAN LOVE (2018)

Dělat black metal, být z Ameriky a ještě u toho nebýt true and pure? Co to je za bordel? Vlnu poprasku způsobili Deafheaven už albem Sunbather, ale až s Ordinary Corrupt Human Love dostáli svého potenciálního muzikantského umu. Říkejme tomu třeba renesance na poli black metalu. Spojení tohoto žánru s post-rockovými a jazzovými postupy svědčí kapele jako tvojí bábě maska na pleť. Zde došlo k fúzi nejen žánrové, ale i fanouškovské. Stačí se podívat na jeden z koncertů Deafheaven. Na jedné straně pravověrní blackoši, na druhé hipsteři a nakonec nemetalisti. Komu se tohle za posledních deset let sakra podařilo? (František "Frank" Fišer)

DEAFHEAVEN - ORDINARY CORRUPT HUMAN LOVE

43. MASTODON - EMPEROR OF SAND (2017)

Emperor of Sand líčí příběh muže odsouzeného k smrti pomstychtivým egyptským vládcem. Kapela se ovšem od začátku netajila tím, že to je jistá metafora, paralela s člověkem trpícím rakovinou. Ochota a především obrovská odvaha a odhodlání veřejně sdělit s čím kapela a jejich blízcí v soukromí bojují, ovlivnila mnoho životů. Fanoušci začali mezi sebou sdílet příběhy, jak tuhle svini na R porazili a ukázali, jak hudební komunita dokáže držet při sobě. Kromě dojímavého příběhu ale Mastodon dovedli své muzikantství do extrému, na desce je detailů jak nasráno, takže i po pátém poslechu vás břinkne přes uši něco, co jste minule nezaznamenali. (Lucka "Nasieda" Mařanová)

MASTODON - EMPEROR OF SAND

42. BLESSTHEFALL - HOLLOW BODIES (2013)

Když na počátku dekády v čele corového řádění ještě stáli Asking Alexandria, Bring Me the Horizon, nebo Attack Attack, vydali přelomovou placku také Blessthefall. Kdo se už tehdy pohyboval ve světě breakdownů a screama, pamatuje, jaký rozruch release Hollow Bodies způsobil. Do TOP 50 se tohle album dostalo hlavně proto, že v nejplodnější éře "krabí" hudby vystihlo esenci tehdejšího směru a doplnilo ji o síňovou velkolepost. Podobného efektu se nepodařilo docílit mnoha jiným kapelám než právě BTF a výše zmíněné trojici. (Dominik "Dom" Šidlo)

BLESSTHEFALL - HOLLOW BODIES

41. ARCH ENEMY - WAR ETERNAL (2014)

Byť byla Angela Gossow ve své nekompromisnosti a agresi více uvěřitelná, deváté album těchto melodických deathmetalistů s modrovlasou Allisou White-Gluz zastihlo kapelu téměr v hitové formě. Deska napěchovaná Amottovými riffy a řevem dravé a zároveň křehké holčičky Allisy, která je supertalentovanou zpěvačkou, umožnilo kapele dosáhnout svého vrcholu. Arch Enemy tímto získali nejen na vizuální přitažlivosti až s mainstreamovým dosahem, avšak rovněž skladatelsky se jednalo o jejich nejsilnější desku. (Rodeo Bull)

ARCH ENEMY - WAR ETERNAL


Další desítku (40-31) najdete u nás na webu v neděli 9. února. TOP 10 čtěte už teď v únorovém Fakkerovi. Mrknětě, kde máte ve svém městě nejbližší krám nebo si časák objednejte přes náš eshop.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
RECENZE: New Years Day - Half Black Heart
RECENZE: New Years Day - Half Black Heart Hrome! Ta kytara! Hned první riffovačka v úvodním kousku "Vampyre" má sílu demoličního kladiva. Struny podladěné tak, že nejspíš šmrdlaly o podlahu nahrávacího studia. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 23:02 v sekci Fakkerník
Nikdo tě nemá rád - Seš nula
VIDEO: Seš nula! Domácí banda Nikdo tě nemá rád tě zase urazí Kde se vzali, tu se vzali, česká maskovaná parta Nikdo tě nemá rád zničehonic začala vydávat song za songem a šokovat české publikum. A stejně náhle vyšla i čerstvá pecka "Seš nula". čtěte zde
Vydáno: 11.03.2024 20:20 v sekci Video
RECENZE: Infected Rain - Time
RECENZE: Infected Rain - Time Vytrvalostí, pílí a nepochybně i kvalitní hudební produkcí se z onehdy "exotických" Infected Rain stalo jméno, se kterým je na metalové scéně nutné počítat. čtěte zde
Vydáno: 10.03.2024 22:44 v sekci Fakkerník
Deloraine, The Harp Twins, Volfgang Twins, Lyrre, Lucerna Music Bar, Praha, 28.2. 2024 (fotogalerie)
FOTO: Deloraine představili Praze pohanské božstvo, příběhy ze Zaklínače i novou píseň V náhradním termínu po neuskutečněném prosincovém koncertě se brněnští pohané Deloraine 28. února konečně objevili v pražském Lucerna Music Baru. Nechybělo mohutné veslování drakkarů, vzývání bohů, popíjení medoviny, ani... čtěte zde
Vydáno: 05.03.2024 23:04 v sekci Foto
Polaris vezou do Prahy zmar a beznaděj. A hvězdný support
Polaris vezou do Prahy zmar a beznaděj. A hvězdný support Strach jako velký rozdělovač lidstva, ale také jeho nejsilnější sjednotitel. Právě tato myšlenka je jádrem nejnovějšího, třetího alba "Fatalism" od australanů Polaris. Čtyřčlenná úderka ho naživo předvede už 19. března v... čtěte zde
Vydáno: 01.03.2024 22:33 v sekci Novinky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- VIDEO: Dojemní Linkin Park. Kapela v dosud nevydané písni vzpomíná na Chestera (27.02.2024 17:44 v Video)
- Highly Suspect a dosahování nových obzorů: marihuana, houbičky i LSD (03.10.2023 20:24 v Fakkerník)
- VIDEO: Blessthefall jsou zpět. Nový song po pěti letech! (26.05.2023 13:40 v Video)
- Basák Linkin Park: „Věřím, že máme pořád co nabídnout“ (18.04.2023 09:57 v Fakkerník)
- Rocková senzace posledních let Highly Suspect znovu zamíří do Prahy (24.03.2023 21:21 v Novinky)
- Michael Amott (Arch Enemy): „Heavy metal by měl zůstat undergroundem“ (10.03.2023 11:59 v Fakkerník)
- VIDEO: Linkin Park zveřejnili nevydaný song z alba Meteora (10.02.2023 10:42 v Video)
- VIDEO: Členové Guns N' Roses a Red Hot Chilli Peppers válí společně s Iggy Popem (06.11.2022 12:10 v Video)
- FOTO: Amon Amarth s Machine Head přivezli do Prahy parádní metalový tyjátr (19.10.2022 21:10 v Foto)
- FOTO: Arch Enemy a Behemoth v Praze - double feature pro hladové metalisty (18.10.2022 15:20 v Foto)
- Nergal z Behemoth: Alissa White-Gluz má větší koule než většina metalistů (24.08.2022 11:00 v Fakkerník)
- FOTO: Absťák uhašen! Plnou verzi Rock for People odstartovali Biffy Clyro (16.06.2022 11:55 v Foto)
- TOP 10 Rock for People: koho si letos nesmíte nechat ujít podle redaktorů Fakkera (14.06.2022 12:50 v Fakkerník)
- VIDEO: Amon Amarth válčí v madmaxovském světě (07.06.2022 10:00 v Video)
- FOTO: Závěrečná palba na Rock im Park: Deftones, Muse, Mastodon a Fever 333 (06.06.2022 20:50 v Foto)
- CO BY KDYBY: Linkin Park předělali Eminemův megahit „Lose Yourself“ (23.04.2022 10:50 v Video)
- Rock for People přidává Enter Shikari, Highly Suspect a Daughtry (20.04.2022 13:55 v Novinky)
- TOP ALBA 2021 podle redakce Fakkera (VIII.): vybírá Lucie „Nasieda“ Mařanová (09.01.2022 10:00 v Fakkerník)
- VIDEO: Arch Enemy útočí novou peckou na lidskou psychiku (10.12.2021 10:55 v Video)
- PÁTEČNÍ BORDEL (50): Don Broco, Bad Wolves, Frank Carter and the Rattlesnakes, Running Wild (06.11.2021 09:40 v Fakkerník)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

Út 19.03.
Polaris, Silent Planet, Thornhill (MeetFactory, Praha)
St 20.03.
Normandie (MeetFactory, Praha)
Ne 24.03.
Filter (Futurum, Praha)
St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe