Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
ROZHOVOR: Vyrovnat se Metallice? Greta Van Fleet a Måneskin potenciál mají, říkají The Struts

ROZHOVOR: Vyrovnat se Metallice? Greta Van Fleet a Måneskin potenciál mají, říkají The Struts

Vydáno: 06.08.2024 14:34 v sekci Fakkerník - Ondra Weisbauer | foto: Beth Saravo

První den letošního Rock For People jsme zpovídali britské milovníky klasického rocku The Struts. Čtveřice promluvila o své lásce k minulosti, vlastní definici rock'n'rollu a dala nám i tipy na budoucí giganty rockové hudby.

Je dobře známo, že vašimi největšími idoly a inspirací byly vždy kapely jako The Rolling Stones, Queen, Aerosmith, Def Leppard… Jména, která budou navždy známá v dějinách hudby. Proto bych se vás rád zeptal na pár otázek o minulosti, současnosti a budoucnosti hudby. Myslíte si, že dnes ještě vznikají kapely, které mají potenciál se jednou vyrovnat z hlediska slávy nebo vlivu na hudbu např. Metallice?

Luke: Myslím si, že rozhodně jsou kapely, které k tomu mají nakročeno, například The Strokes, Foo Fighters, možná Arctic Monkeys, The Hives… 

Gethin: Skupiny, které jsi zmínil, jsou tak ikonické hlavně díky přínosu do žánru, což už není v dnešní době tak snadné, jako dřív. Je určitě pravděpodobné, že budou další skupiny, o kterých se bude za několik desetiletí mluvit. Jen jich asi nebude tolik a budou to mít náročnější.

Luke: Když se koukneš na mladší kapely jako Greta Van Fleet, nebo Måneskin, které už arény vyprodávají, věřím, že pokud udrží určité tempo, které už nasadili, rozhodně z nich můžou být stejné ikony, jakými jsou pro nás skupiny ze 70tých až 90tých let.

 

A myslíte si, že i tyto mladší skupiny budou mít stejně velký přínos, jako kapely minulosti?

Luke: No jasný, takhle to prostě chodí ne?

Jed: Víš jak, pořád je to nová generace stejného žánru. Sice můžeš namítat, že “tzv. pionýři“, co v určitém žánru začali mu logicky museli dát víc, ale i oni začali. A když dnešní teenageři objevují hudbu, také koukají nejprve na ty kapely, které jsou jim nejbližší a nesnaží se ihned dopátrat, kdo byl v nějakém hudebním žánru úplně první.

 

Už jste zmínili spoustu mladších kapel, objevujete spíše novinky hudebního světa, nebo hledáte pozapomenuté poklady minulosti?

Luke: Za mě má vždycky přednost nejdřív minulost, protože v ní můžeš nalézt neskutečné množství inspirace a to nemluvím jenom o rocku. Věřím, že každý si tam může najít své, ať už v hudbě, nebo čemkoliv jiném. V novějších skupinách se snažím mít určitý přehled, ale cíleně je nevyhledávám.

Gethin: Když máme nějaký objev, o kterém si řekneme, že zní docela cool, sejdeme se s kluky a navzájem si to pouštíme, naposloucháváme, bereme si inspiraci. Na to jsou skvělé festivaly jako tenhle. Každou chvíli zaslechneme něco, co stojí za to, tak si ty kapely potom postupně dohledáváme a dozvídáme se o nich společně.

 

The Struts - Body Talks
 

Co si myslíte o mottu "sex, drugs and rock'n'roll"? Jde spíše o věc bouřlivé minulosti, nebo je v hudebním průmyslu aktuální i dnes?

Luke: Myslím, že záleží, koho se ptáš a v jakém kontextu. Záleží to dost na okolnostech a jednotlivých faktorech. V mnohém je to podle mě věc minulosti a bylo rozhodně spojeno (kvůli velmi pádným důvodům) s velkým množstvím hudebníků. Ale stejně jako se mění svět okolo nás, mění se i hudba a lidé, takže si myslím, že tato tři konkrétní slova se spíš změnila, vyvinula v něco jiného a tudíž je i význam tohoto motta dnes jiný, než dřív. 

Jed: Podle mě už není tak praktikované a oslavované jako dřív. Je jiná doba a myslím, že i telefony s tím mají určitou spojitost. Dnes už se nepřiblížíš těm legendárním historkám o šílenostech, které velcí hudebníci dělali za plentou, protože stačí jedna fotka, video, cokoliv a ona aura tajemství, spolu s pověstí je pryč. Lidé prahnou po informacích a každý se vše hned dozví, takže je to zkrátka jiné, než před třeba 40 lety. 

Luke: Myslím, že i definice rock'n'rollu jako takového se postupně mění a proto bylo tohle motto spíš způsobem smýšlení, než pravidlem. Za mě rock'n'roll znamená především vášeň. Často býval asociován právě s rebelstvím a určitými negativními aspekty, ale pro mě je rocknroll hlavně o vášni.   

 

Jaká je vaše definice rockové hvězdy?

Luke: Vášeň!

Jed a Gethin za společného smíchu: Sex, drugs and rock'n'roll!

Luke: Co si budem, částečně už to vyplývá z tvé předchozí otázky. Ale jinak bych jako rockstar asi popsal někoho, kdo stále posouvá hranice, nenechá si do ničeho mluvit a především ukáže neskutečný výkon na pódiu. Hudebník na kterého prostě nezapomeneš koukáš.  

The Struts interview 

Myslíte si, že vy jste rockové hvězdy?

*čtyřvteřinový okamžik zamyšlení

Luke: Já ano.

Gethin: Taky bych řekl, to jsme my.

Jed: Pro někoho určitě budem, moje teta mi tak říká pořád. (smích)

Luke: Když něco dlouho děláš, stane se to tvojí druhou přirozeností a životním stylem, což je pořád pro hrozně moc lidí něčím naprosto nepředstavitelným. Ať už je to únavné létání mezi městy, neuvěřitelná energie, kterou nám dávají fanoušci, nebo třeba zapíjení Gethinových narozenin, občas si mezi tím vším najdeš momenty o kterých si řekneš: "Jo, takhle si žijí rockové hvězdy." Takže termín "rockstar" nejspíš definují zážitky, zábava, píle i notná dávka štěstí, že ti vyšlo následovat si svůj hudební sen. Děláš něco co miluješ a dáváš do toho všechno, o tom je být rockstar.

 

Napadá vás nejšílenější, nejdivočejší nebo nejzábavnější věc, která se vám na pódiu stala?

Jed: Nedávno jsme byli v oblasti hurikánu a tak byli veškeří fanoušci evakuováni a museli jsme se schovat do sklepa pod budovu. Tam jsme přečkali asi dvacet třicet minut, než se ten hurikán přehnal.

Adam: Nebylo to tornádo?

Jed: Jo tak asi tornádo, mám pocit, že to bylo někde v Alabamě. Jakmile bylo zase bezpečno, vylezli jsme zase na stage, kde už na nás čekali lačníci fanoušci a pokračovali jsme ve vystoupení jako by se nechumelilo. To bylo asi to nejdivočejší, co jsme zažili.

 

Jak důležité jsou vzhled a image kapely?

Luke: Myslím, že to je velmi důležité. Asi záleží na tom, jak moc umělecky nebo vážně se bereš, ale myslím, že prezentace má v životě kapel velkou roli. Každá kapela, nebo hudebník je zároveň značkou a dnešní společnost na tohle slyší.

Jed: Já bych dodal, že to může být i výborná příležitost tvořit. Tvoříš nejen hudbu, ale i svůj vlastní příběh, takže můžeš být velmi kreativní v tom, jak se ostatním prezentuješ. Každý umělec by měl kromě tvorby přinést i kousek sebe.

 

The Struts - Pretty Vicious (Lyric Video)


Je dobře známo, že zbožňujete estetiku 70. a 80. let. Platí to nejen pro hudbu a módu, ale také pro techniku, filmy ​a každodenní život? Co si myslíte o životě v 70. letech?

Jed: Neměl bych iPhona!

Adam: Mám tu dobu hodně rád a přijde mi, že to byly v lecčems jednodušší časy. Žít tak v té době, asi bychom o dost víc makali a měli vydáno daleko víc hudby, protože by nás nerozptylovaly mobily, sociální sítě a tak.

Gethin: Zase nezapomeň, že si vždycky budeš idealizovat minulost. Kdyby ses tam najednou přesunul, budeš bez internetu a počítače naprosto v háji. Na televizi bys měl jen 5 programů a musel by ses s tím poprat. (smích)

Luke: Byl jsem vždycky fascinovaný minulostí. Ať už módou, nebo třeba auty, sám jsem vlastnil dva veterány, kytarami a samozřejmě hudbou. Jsme teď v době přeplněné technologiemi a koukat se na to, jak se nahrávala hudba dřív, jak se experimentovalo s nahrávacími zařízeními a dosahovalo zvuku, který teď už nezreplikujeme - aspoň ne dobře. Chybí tomu ta autenticita. To samé máš s klasickými auty, kde se něco jako aerodynamika prostě neřešilo a jsou esteticky nádherná. Všechno tehdy vypadalo skvěle. 

 

Jste poměrně aktivní na sociálních sítích, jak si myslíte, že jsou důležité pro hudebníky současnosti?

Gethin: Rozhodně jsou důležité pro získávání nových fanoušků. Kapele umožní větší šanci dostat se do povědomí lidí a upozornit na sebe, což je důležité. Samozřejmě, že to není to nejdůležitější v životě kapely a neměla by to být první věc, kterou se začneš zabývat hned, co vstaneš. Ignorovat důležitost sociálních sítí v dnešní době opravdu nejde.

Luke: Jsem vážně zvědavý, jak se s tímhle fenoménem poperou budoucí generace. Stejně, jako nejde ignorovat klady sociálních sítí, nelze přehlédnout i negativa a deprese s nimi spojené. Je spousta kapel, které v tomhle vyloženě řekly: "Nasrat, nebudu mít sítě. Budu vydávat hudbu, dělat rozhovory, koncerty, ukážu se v rádiu nebo televizi, ale tohle ne." I přes všechno kladné vidím, jak sítě v mnohém mrzačí celou generaci lidí a bylo by lepší tohle omezit a zase chodit víc ven a celkově pryč z digitálního prostoru.  

Gethin: Hudebníkům by se mělo vrátit trochu tajemna, jako za časů, kdy jsi kapelu poprvé uviděl, až když naživo hrála. V určitém by se lidstvo opravdu mohlo navrátit zpět do minulosti.


The Struts - Could Have Been Me (Official Music Video)
 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Grohl ohlásil nový přírůstek. Album ani singl to ale není...
Dave Grohl ohlásil nový přírůstek. Album ani singl to ale není... Hlava i tělo Foo Fighters se na svém instagramu podělila o nečekanou informaci, jejíž obsah obletěl nejen hudební, ale i bulvární mediální svět. čtěte zde
Vydáno: 11.09.2024 17:00 v sekci Novinky
Linkin Park - The Emptiness Machine (Official Music Video)
VIDEO: Linkin Park vypouští první novou hudbu po 7 letech. Za mikrofonem Emily Armstrong Dlouhé roky (a především poslední měsíce) nabité spekulacemi o budoucnosti Linkin Park jsou konečně za námi s jasným oznámením. Skupina ohlásila turné, nové album a nového parťáka nahrazujícího zesnulého Chestera Benningtona. čtěte zde
Vydáno: 06.09.2024 08:49 v sekci Video
Poly Noir - Padá hvězda
VIDEO: Temný country projekt Poly Noir vyhazuje nový klip a spouští crowdfounding Vychází nový klip "Padá hvězda" k chystanému dark country albu projektu Poly Noir s názvem "K mýmu ohni nesedej". První skladby vznikaly už v roce 2018, až nyní uzrál čas pro plnohodnotnou desku. čtěte zde
Vydáno: 05.09.2024 22:42 v sekci Video
In This Moment - Sanctify Me
VIDEO: In This Moment házejí do placu okultní superpodívanou Své poslední album "Godmode" vydali In This Moment v říjnu loňského roku a nyní z něj vydali další vizuální zážitek v podobě videoklipu k "Sanctify Me". čtěte zde
Vydáno: 04.09.2024 09:35 v sekci Video
RECENZE: Mushroomhead - Call the Devil
RECENZE: Mushroomhead - Call the Devil Na Mushroomhead byly odjakživa zajímavé zejména tři věci. Zaprvé - zvuk jejich prvních alb z konce devadesátých let, tedy mix industrialu a gotiky zabalený v nevtíravě líbivém kabátku... čtěte zde
Vydáno: 28.08.2024 23:29 v sekci Fakkerník
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- FOTO: První den Rock For People ovládli třaskaví The Prodigy a Enter Shikari. Corey Taylor se neukázal (13.06.2024 10:17 v Foto)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)
Ne 27.10.
Imminence (MeetFactory, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe