RECENZE: Dagoba - Different Breed

Vydáno: 04.08.2024 23:20 - Petr Adámek

Bestie s lidským tělem a býčí hlavou neboli Minotaurus, takový je výjev předního vizuálu nové Dagoby. Bestie v případě nové desky francouzské úderky rozhodně ano, ale až takto divoce rozvětvený rodokmen se tentokrát nekoná.
Dagoba - Different BreedDAGOBA
Different Breed

vyšlo: 14. června

Zatímco na předchozí fošně "By Night" skupina experimentovala, pohrávala si tu s elektronikou, támhle s nečekaně čistými vokály nebo dokonce s vysoce hitovými melodiemi, novinka "Different Breed" je uhnětená ze zcela jiného těsta. Postaru, chtělo by se říct. Žádné výrazné mezidruhové fúze nebo nečisté křížení se zkrátka neodehrává a jedenáctka skladeb je postavena v první řadě na poctivých riffech.

Ze směsice thrashe a melodického death metalu je cítit švédská škola a částečně také návrat o dobrých dvacet pětadvacet let nazpět ke zvuku těžkotonážních kapel jako Flaw nebo raných Disturbed. Čtyřicet minut a jedenáct položek v playlistu je tak akorát, aby to všechno drželo pohromadě, nic nepřebývalo, nenudilo a nic výrazně nechybělo.

Kapela své umělecké stanovisko sděluje jednoznačně a bez okolků, ale několik míst pro rozptýlení si přesto připravila. Hned na úvod plačící dítě, subtilní zvuk citary v "Cerberus", mimochodem nejzajímavější a nejpropracovanější skladbě z alba, která by jistě neudělala ostudu ani na nahrávce kolegů z Gojiry. Neotřelé je i pískání v závěru a stejně tak finální instrumentálka "Alpha". Kolem a kolem prima žrádlo bez ohledu na to, co máte zrovna na hlavě.

 

(recenze vznikla pro srpnové číslo časopisu Spark)

 

8/10
 
 
 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení