RECENZE: Lenny Kravitz - Blue Electric Light

Vydáno: 12.07.2024 00:11 - Petr Adámek

Láska je mým náboženstvím, hlásí v jedné z nových písní Lenny Kravitz. A nejen tady. V rozhovoru, který poskytl Sparku, se to láskou jen hemží.
LENNY KRAVITZ - Blue Electric LightLENNY KRAVITZ
Blue Electric Light

vyšlo: 24. května

Můžeme se tomu pousmát, můžeme to chápat jako prázdnou floskuli anebo jako prachobyčejnou pózu. Jenže Lenny stejně zaníceně vykládá i o svojí vášni k hudbě a tvorbě a byť i tyto formulky znějí poněkud vyumělkovaně, v případě tohoto tvrzení nejsou sebemenší pochybnosti na místě.

"Blue Electric Light" ukazuje čerstvého šedesátníka jako umělce s velkým U. Lenny je ve dvanácti nových písních rozpoznatelný, nikterak neexperimentuje a hraje podle starých známých not. Zároveň je ale patrná jeho nenasytitelná chuť objevovat nové prostory a zvuky a hrát si. Hlasově je stále ve formě, samotné skladby znějí lehce a přirozeně. Tu a tam si Lenny vypomůže výrazným synťákem ("Let It Ride"), ale povětšinou tvoří za pomoci organických zvuků. A jako multiinstrumentalista s láskou k celé škále nástrojů žádný z nich neupozaďuje. I proto z úvodní vláčné "It's Just Another Fine Day (In This Universe of Love)" půjdou do kolen všichni baskytaristi, u "hambaté" singlovky „"K421" se zase zatetelí milovníci saxofonu. "Paralyzed" pak nabízí luxusní "ukvákané" sólo na elektrickou kytaru. Tenhle pán je ve vrcholné formě a celé jeho album je ryzí muzikantská radost.

 

(recenze vznikla pro červnové číslo časopisu Spark)

 

9/10
 
 

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení