Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
ROZHOVOR: Civilní obrana - Museli jsme smazat natočené album. Mohl za to ovar a paňáky

ROZHOVOR: Civilní obrana - Museli jsme smazat natočené album. Mohl za to ovar a paňáky

Vydáno: 16.02.2024 21:19 v sekci Fakkerník - Ondra Weisbauer | foto: facebook kapely

Pop-punková parta čáslavských bavičů má ráda pivo, což má občas (ale fakt jen občas) neblahé následky. Když ti čtyři zrovna nelemtají pivo nebo jinou ohnivou vodu, tak s nástroji objíždějí nádraží po celé republice. A taky se chystají na gig do Brna. Už 17. února vezmou útokem tamní Melodku.

Loni se vám povedla unikátní akce jménem Šesterák, při níž jste odehráli koncerty na nádraží šesti různých měst během jednoho dne. Světový rekord v odehrání nejvíce koncertů za 24 hodin drží američtí indie rockeři The Flaming Lips, kteří takto odehráli osmkrát. Pokusíte se někdy jejich rekord vyrovnat a jak jste se během Šesteráku cítili?

My jsme vlastně vůbec nevěděli, že se v tomhle dá udělat nějaký rekord. Celá tahle akce vznikla jako poděkování našim fanouškům, kteří nám po celej rok projevujou neskutečnou podporu hlavně na našich samostatných koncertech křížem krážem Českem. Řekli jsme si, že si uděláme jeden hezkej den a vyrazíme na výlet vlakem zahrát na nádražích. Nečekali jsme takhle obrovský zájem. Celkově nás za ten den vidělo přes tisíc lidí. Bylo to teda strašně náročný, ale skvělý!

Civilní obrana 

Vaše "Zlatá deska" už je venku něco přes čtyři roky a od jejího vydání jsme se zatím dočkali dvou nových songů i s klipy – "Já si tě vypiplám" a "Drinky mi podávejte řetězem". Nejde se nezeptat - co bude dál?

Pro letošní rok můžeme slíbit, že se s novými songy od nás roztrhne pytel. Za to dobu, kdy jsme toho moc nevydali, máme spoustu materiálu a letos to všecko vystřelí. Bude na tom všem ještě samozřejmě spousta práce, ale už teď z toho všeho máme velkou radost.

 

 

Je o vás docela známo, že si dáváte záležet na videoklipech k vašim písním. Je nějaký, který máte doteď nejradši a jehož tvorbu jste si nejvíc užili?

Já osobně mám moc rád náš poslední klip k singlu "Drinky mi podávejte řetězem". Klip přesně vystihuje atmosféru písničky a to mě vždycky potěší úplně nejvíc. U nás to funguje tak, že máme nejdřív hudbu, ze které jde nějaký pocit nebo stav. Až podle toho jede text. I podtext, haha. Už při psaní textu si představuju videoklip. Vlastně ani né tak příběh, jako ten videoklip, protože právě ten, alespoň podle mě, dokreslí celkovej charakter kompletního sdělení. Jsem to řekl jak doktor viď. Přitom takovej blbec...

Civilní obrana

 

Vaše kapela sice oficiálně slaví 18 let, ale neofiko jste spolu už od roku 2004. Jaké to tedy je mít v kapele Míňu, který je jen o pár let starší, než samotná kapela? Je něco, v čem si věkovým rozdílem nerozumíte, nebo se s ním naopak cítíte mladší?

Mě by zajímalo, kde se vždycky tyhle čísla berou. V roce 2004 jsem ještě vůbec neuměl do ruky chytit kytaru a už vůbec třeba natáhnout strunu. Na konci roku 2005 jsme začali hledat na škole chlastárnu s tím, že jsme všem říkali, že máme kapelu. No a až vlastně v roce 2006 jsme se začali učit hrát na nástroje. Jsem moc rád, že se na toho našeho Míňu ptáš, protože je to podle mě úplně skvělý téma pro začínajícího muzikanta v kterymkoli žánru. Vždycky si vzpomenu na moje začátky, když jsem občas zaskakoval na basu v kapele mýho kamaráda, kterej byl o devět let starší než já. Strašně mě to posunulo, když jsem viděl, jak na kapele pracujou lidi, který už mají cíl a ví co chtěj. Občas tohle Míňovi závidím, že to má vlastně podobný a je ušetřenej takový tý strašný doby, kdy ta kapela vlastně vůbec neví co má nebo nemá dělat. My měli přes to všecko tohle období strašně dlouhý. Bylo to zničující, ale na druhou stranu si myslím, že nás to všecky zocelilo.

 

Kde se vzal váš soví "maskot"/logo? Začalo to až na druhé desce pojmenované [So:wA], nebo to má nějaký hlubší význam, příběh nebo historku?

No jasně, je to tak nějak od té doby. Ono to začalo úplnou kravinou, když jsme kdysi řešili nový logo. Byly to vlastně okřídlení písmena CO a nám to všem připomínalo sovu s velkýma očima. Když jsme pak řešili název desky, tak jsme furt nevěděli, jak ji pojmenovat. Jen jsme věděli, že to nechceme pojmenovat podle žádný skladby. Pořád jsme se ptali "Tak co? Tak co?" a vzniklo z toho [So:wA] (jakože výslovnost anglicýho "So what?").

Civilní obrana

 

Má někdo z kapely nějaký zvláštní rituál nebo tradici, kterou dodržuje vždy před nebo po koncertě?

Když zrovna náš basák Pepča neřídí, tak si dá před koncertem něco okolo sedmi piv (rekord má 17), náš hlavní technik Miki nám všem dělá rychlomasáž, a než jdeme na pódium, tak si celej tým prostě plácneme... Bez těchhle tří věcí si neumím koncert vůbec představit.

 

Co nejšílenějšího, nejdivočejšího nebo nejvtipnějšího se vám během hraní přihodilo?

Těch šílenejch a legračních věcí se děje strašně moc, má to tak každá kapela a myslím, že právě kvůli těm věcem nás všechny hrozně baví hrát v kapele. Nemůžu tady vypálit něco úplně totálního, ale mám jednu takovou úsměvnou věc o Míňovi. Míňa s námi hrál první letní turné s novou kytarou. Hráli jsme na nějaký velký akci ve skvělej čas a bylo tam na nás snad tisíc lidí. Když jsem začal uvádět poslední přídavek, tak jsem si všiml, že vedle mě Míňa tak jako zmateně poskakuje. Zašptal mi do ucha, že mu nehraje ta kytara a že vůbec neví, čím to je, protože kabel na signálu je a bla bla bla... Technici mu donesli druhou kytaru a set jsme dohráli. Druhý den jsme měli zase koncert, tak kytaru vezl k opraváři, že to potřebuje nutně hned dát do kupy, ať může hrát večer další koncert. Opravář to chvíli prohlížel a pak mu řekl "musíš mít vždycky zesílenej snímač, na kterej hraješ" Pak to zesílil, zahrál Míňovi pár solíček a dodal "tak si to večer užijte a pozdravuj kluky".

 

Kdo z kapely je největší pijan, jedlík, vtipálek, spáč a kdo má nejlepší fyzičku?

Si myslim, že pijeme tak nějak všichni stejně... Bojim se to říct, ale často jsem králem večera já no. Vtipný jsme úpně všichni. Tím myslím celej náš tým. Pravidelně spolu jezdíme na zimní soustředění a to je prostě konec. Ta naše parta je prostě plná strašně skvělých vtipálků. Fyzičku má asi nejlepší náš bubeník Pavel a Míňa, ale ten to má jen díky tomu, že je mladej, takže to se nepočítá... to dá rozum žejo.

 

Má někdo z kapely nějaký neobvyklý talent nebo koníček?

Hrozně rád bych napsal, že někdo z nás třeba sbírá známky nebo miluje jachting a golf... Pravda je taková, že absolutní většina naší kapely má mimo hudbu koníček pivo... To teda hodně milujeme. Už jsme se v tomhle koníčku dostali tak daleko, že čas od času vyrazíme jen tak na pivo někam do zahraničí na prodloužený víkend - ať to stojí za to, žejo.

Civilní obrana

 

Stalo se vám někdy během psaní některé z písní něco tak neuvěřitelného, že na to v životě nezapomenete?

Stala se nám hrozně milá věc, když jsme nahrávali naše akustické jakoby album "Já, Civilka". Náběry na většinu písniček si děláme v našem vlastním studiu a u tohoto počinu tomu nemělo bejt jinak. Pár dní před nahráváním jsme se dohodli, že to uděláme u mě v baráku. Vezmeme pivo, nějaký paňáčky a bude pohoda. Pak nás napadlo, že to bude dlouhý nahrávání, tak bychom mohli udělat ovar, abychom neměli vlastně hlad. Celý to dopadlo tak, že jsme stáli skoro celou dobu nad ovarem, pivem a panákama, přijelo ještě pár kamarádů a do nahrávací místnosti jsme si vždycky jenom odskočili, abychom už už zase stáli u pivka nad ovarem. Nejvíc to schytal náš bubeník Pavel, který má nahrávání na starosti a každej, kdo šel nahrávat svoji část daný písničky, mu tam nesl pivko a paňáčky, aby mu to nebylo líto.
Okolo třetí ráno bylo vše nahráno a my začali slavit. To vám byl mejdan jako blázen.
No a druhý den ráno jsme si pustili všecko, co jsme nahráli a rovnou to celý smazali, protože to bylo úplně strašný. Tejden na to jsme šli nahrávat znova, ale tentokrát už do našeho studia a každej jsme raději přijeli autem, aby nikdo nemohl pít. Nakonec jsme to zvládli, všecko jsme nahráli a zanedlouho vydali. S odstupem času pořád všichni víme, že nás to nahrávání "nanečisto" bavilo stejně víc, haha.

CIVILNÍ OBRANA - Drinky Mi Podávejte Řetězem (Official Music Video)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Satisfvcktion, The Agony, Rock Café, Praha, 25.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Satisfvcktion a The Agony vzpomínali na staré dobré časy, ale představili i nové fláky Ultimátní rockovou nálož si poslední dubnový čtvrtek užili návštěvníci v pražském Rock Café. Dorazily totiž hned dvě stálice české hudební scény: ryze ženský kvartet The Agony a jihočeští úderníci Satisfvcktion. čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 17:29 v sekci Foto
Dymytry - Zítřek nám nikdo neslíbí
VIDEO: Dymytry jsou zase brutální! S Noidem v čele chytli nový dech Vydat rovnou dvě písně během dvou týdnů, to je produktivita, která by nám mohla strhnout normy! Název nového singlu Dymytry o budoucnosti sice váhá, ale my nikoliv. Václav Noid Bárta do Dymytry už zkrátka patří! čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 17:26 v sekci Video
Bullet for My Valentine a Trivium na jednom pódiu. Za rok u nás oslaví své zásadní desky
Šach Matt. Bullet for My Valentine a Trivium v jeden večer na jednom místě "Poisoned Ascendancy EU Tour": Bullet for My Valentine a Trivium, "The Posinon" a "Ascendency". Dvě kapely, dvě zásadní desky vydané v roce 2005, které budou mít 20leté výročí, jedna společná tour. Česká zastávka je v plánu 22.... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 22:13 v sekci Novinky
John Wolfhooker - Ember
VIDEO: Napsat a nahrát song za 24 hodin? John Wolfhooker to zkusili Oblíbená domácí smečka Honza Vlkoštětka má svůj job očividně ráda, kluky baví zkoušet nové postupy a experimentovat. Součástí podobného čarování se stala i čerstvá pecka "Ember". čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 18:31 v sekci Video
The Truth Is Out There, Café V lese, Praha, 11.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: The Truth Is Out There to šlape i jako fotříkům, čerstvá deska zní mladě a svěže Nedávno vydala domácí multižánrová sebranka The Truth Is Out There zbrusu novou placku "Colors", která názvem odpovídá i obsahu. Krátce po vydání se v Praze zhostili příjemné povinnosti desku pokřtít. čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 20:02 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Civilní Obrana vezme útokem Brno! Oslaví tam své 18. narozeniny (09.02.2024 11:37 v Novinky)
- VIDEO: Takhle paří kluci z Civilní obrany! Připít si na ně můžete v Lucerna Music Baru (09.03.2023 20:55 v Video)
- VIDEO: Hoši z Civilky si každou holku vypiplaj k dokonalosti (08.06.2022 12:00 v Video)
- VIDEO: Hoši z Civilní Obrany opěvují MILFky i tvoji mámu (01.10.2021 11:50 v Video)
- VIDEO: Kytarová muzika nikdy nechcípne! Civilní Obrana už to zařídí (24.10.2020 08:30 v Video)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

St 01.05.
Landmvrks, The Devil Wears Prada (Lucerna Music Bar, Praha)
St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe