Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
RECENZE: Dymytry - Five Angry Men

RECENZE: Dymytry - Five Angry Men

Vydáno: 01.02.2024 21:24 v sekci Fakkerník - Petr Adámek | foto: Dymytry

Jen velmi těžko by domácí kapela dokázala vypotit ještě provinčnější cizojazyčný název alba než právě "Five Angry Men". Tady sláma kouká z bot už zpoza rohu. A ten překýčovaný obal, byť vizuálně šikovně zpracovaný... Uff.

Dymytry - Five Angry MenDYMYTRY
Five Angry Men

vyšlo: 26. ledna

U exteriéru ale úvodní salva kritiky chtě nechtě končí, protože "zahraniční linka" se novým albem neline vůbec špatně. Alen Ljubić sice nepatří k necharizmatičtějším zpěvákům široko daleko a jeho hlas k nejrozpoznatelnějším, ale svoji práci odvádí velmi dobře. Svojí těžce neanglickou výslovností má paradoxně blíž k Čechovi než rodilému mluvčímu, ale to se dnes na globální scéně neřeší.

Desítka písniček je po řemeslné stránce ukázkou skvěle zvládnutí práce. A to v rovině skladatelské i produkční. Melodické, zvukově hutné a celkově moderně pojaté metalové skladby se nijak neodchylují od známého, nejjednoduššího možného schématu sloka - refrén - sloka. Nejvýrazněji tu ční cover "Legends Never Die", který funguje na první dobrou. I po textové stránce zvolila kapela cestu maximální srozumitelnosti. Žádná velká poetika, prostě jednoduše rovnou na solar, chvílemi i za cenu banálnosti (příkladem budiž hned úvodní říkankovitá "Enemy Lost" o šikaně).



 

Po zvukové stránce se pak "Five Angry Men" může sebevědomě poměřit s libovolnou současnou evropskou nebo americkou heavy kapelou podobného zrna. Dymytry, model "zahraničí 2024", snad nejvíc evokují Five Finger Death Punch. Přinejmenším "Three Steps To Hell" by svým chlapáckým vyzněním i celkovou atmosférou sedla do repertoáru Ivana Moodyho a spol. jak prdel na hrnec, podobně i "Dead Living Dead". Což je pro Dymytry pochvala i výtka v jednom. Kapela se sice nyní stala pro zahraniční trh konkurenceschopnou (což byl při produkci patrně hlavní cíl), ale za cenu obětování vlastního ksichtu. Současný krok vstříc zahraničnímu úspěchu každopádně dopadl velmi solidně a už jen za projevenou odvahu do něčeho takového jít zaslouží kapela respekt.

(recenze vznikla pro lednové číslo časopisu Spark)

 

7/10
 
 

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
 Pan Lynx - Cililynx (Unplugged live)
PREMIÉRA: Pan Lynx bez elektřiny a v pohodlí domova neztrácí nic ze své jedinečnosti Pan Lynx posílá do světa první ze tří videí, které pořídil v rámci unplugged live session. Osobitého akustického zpracování se dočkala titulní skladba loňského alba "Kdo se bojí, musí do lesa" - "Cililynx". Další dva intimně... čtěte zde
Vydáno: 07.04.2024 10:35 v sekci Video
Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Imodium ve Foru Karlín uctili památku Kurta Cobaina a oslavili 20 let Imodium je definitivně zpátky. Na svém dosud nejvěším samostatném koncertě představili nového bubeníka, rozloučili se s tím původním, odhalili název chystaného alba a zavzpomínali na Nirvanu. čtěte zde
Vydáno: 05.04.2024 15:40 v sekci Foto
the.switch, Severals, Bike Jesus, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: the.switch kázali emoce, odhalili svý Skrytý místa a křitli vodou Už je to nějaký ten pátek, co jsme měli možnost si vychutnat the.switch naživo v Praze. V listopadu klukům vyšla nová deska s názvem Skrytý místa, kterou odehráli téměř celou během včerejší zastávky stejnojmenného turné v... čtěte zde
Vydáno: 05.04.2024 13:30 v sekci Foto
Co mají společného ženy a kytary? TOP 8 hlášek Slashe
„Co mají společného ženy a kytary?“ TOP 8 hlášek Slashe Slash spolu s Mylesem Kennedym a kapelou The Conspirators se po pěti letech vrací do Česka! Tentokrát vystoupí ve Winning Group Areně v Brně. Pište si do diářů: 18. dubna, Brno. čtěte zde
Vydáno: 01.04.2024 22:11 v sekci Fakkerník
Filter, Belmondo, Futurum, Praha, 24.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: 30 let čekání u konce. Filter nebyli na pódiu skoro vidět, naštěstí byli slyšet Trvalo to přes třicet let, ale nakonec jsme se přece jenom dočkali: Filter v čele s pašákem Richardem Patrickem se poprvé objevili v Česku. Na pódiu doslova nebyli vidět, ale i pro samotné slechy to byl zážitek. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 20:05 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- VIDEO: Dymytry odhalili nového zpěváka. Venku je první společný singl (18.12.2023 11:24 v Video)
- FOTO: Naposledy s Dymytry. Loučení Prothea tleskala po strop plná O2 Arena (25.11.2023 21:16 v Foto)
- Dymytry bez zpěváka! Protheus končí, kvůli prohlášení kapela sundala masky (04.10.2023 21:11 v Novinky)
- Protheus (Dymytry): „Míchání metalu s dalšími styly mě baví“ (17.01.2021 08:40 v Fakkerník)
- Domácí Absolut Deafers mají dobré srdce, výtěžek z nové desky věnují na dobrou věc (28.10.2018 08:05 v Novinky)
- Dymytry míří za hranice. Spolu s Hämatom chystají tour po Německu (06.09.2018 11:40 v Novinky)
- FOTO: Ostrava v Plamenech skutečně chrlila oheň (05.08.2018 17:05 v Foto)
- FOTO: Metal otřásal Krumlovským zámkem (23.08.2017 16:14 v Foto)
- FOTO: Den ve znamení ohně na Masters of Rock táhli Running Wild a Sepultura (15.07.2017 14:20 v Foto)
- Vánoční dárek, co (ne)chceš: Miloš Meier - Dymytry (18.12.2016 12:45 v Fakkerník)
- AUDIO: Ochutnejte Argonauta od Dymytry (15.03.2016 12:10 v Video)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

Čt 18.04.
Slash (Winning Group Arena, Brno)
St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe