Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
ROZHOVOR: Simple Plan - Vlastní kuchař a masér na turné? Tyvole, to si fakt lidi myslej?

ROZHOVOR: Simple Plan - Vlastní kuchař a masér na turné? Tyvole, tomu lidi fakt věři?

Vydáno: 13.01.2024 22:57 v sekci Fakkerník - Papája Pečenková | foto: Niwy Kováčová

Proč už kluci ze Simple Plan nechodí na koncerty jiných kapel a s kým jsou v hudební branži největší kámoši? Jak vzpomínají na poslední koncert Linkin Park u nás, kde s nimi sdíleli stage? Začtěte se do pohodovýho rozhovoru se zpěvákem Pierrem a kytaristou Sebem, který jsme pořídili na Rock For People 2023.

V Praze Simple Plan vystoupili celkem pětkrát. Poprvé v roce 2008 a naposledy na podzim 2022 společně se Sum 41. Další zastávka proběhne už 28. ledna ve Foru Karlín. S Pierrem Bouvierem (zpěv) a Sébastienem Lefebvrem (rytmická kytara, back vokály) jsme se sešli v backstage Youtube Stage festivalu Rock for People hned první den odpoledne, pár hodin před jejich večerní show. Začali jsme úplně od začátku.

 

Rock for People 2023 Simple Plan interview Simple Plan (Pierre vlevo a Sebastian vpravo) a redaktorka Papája na Rock for People 2023

 

Jméno vaší kapely znamená v podstatě to, že jste měli na začátku "Simple plan" // Jednoduchý plán, jak získat práci. Alespoň to tak stojí na Wikipedii. To vám docela vyšlo, ne?

Sebastien: Haha, ne tak docela. Spíš to vyšlo jako další možný výklad toho, proč se tak jmenujem. Název Simple Plan je původně podle filmu (Jednoduchý plán, 1998 - pozn.red.). Všecko je to spojený s tím nemít nudnou práci, ale jít si za svým snem. A to je ten jednoduchej plán.

 

A jak se na to díváte zpětně po všech těch letech?

Sebastien: No jednoduchý to vůbec nebylo.

Pierre: Nebylo to vůbec tak jednoduchý, jak jsme si mysleli, ale předčilo to všechna očekávání. A byl to dobrej plán!

 

Taky si myslim! Za sebou máte docela dlouhou šňůru. Byli jste v Asii, v Japonsku, na dost místech v Evropě a teď vás čeká Amerika. Vnímáte nějaký rozdíly v publiku?

P: Jasný. Některý lidi jsou menší, některý větší, pak maj lidi rozdílný trička a taky mluvěj jinejma jazykama. Hahaha.

S: Tady v Evropě jsou výborný festivaly. Lidi tady mají opravdu festivalovýho ducha, popíjí a užívají si. Všechno je takový rozjařený a v pohodě. Ale když jsme třeba v Japonsku nebo jinde v Asii, tak jsou ty koncerty jiný. Lidi se jinak chovají a jinak interagují.

P: Některý davy jsou tišší, některý zase hlasitější. Evropani jsou rozhodně jedni z těch hlasitějších, ale nejvíc slyšet jsou vždycky lidi v Jižní Americe. Severní Amerika - tam jsou lidi spíš potichu, ale v Japonsku jsou davy rozhodně nejtišší. Ale není to proto, že by lidi nezpívali. Oni prostě zpívaj tak dobře, že na tebe nekřičí a není to takovej hluk.

 

Rock for People 2023 Simple Plan interview Simple Plan na Rock for People 2023 

 

Stíháte během vašich tour kolem světa i nějaký sightseeing?

P: No jasně, třeba dneska jsme šli sem do centra do města (Hradce Králové - pozn. red.)

S: Jo, dali jsme si skvělý kafe - Chroast Coffee!

 

Poznal vás nějaký fanoušek?

P: Haha to ani ne. Vždyť jsou všichni tady!

 

A co jíte na tour? Vaří vám někdo v tourbusu?

S: Ano. Zajisté. Tyvole, to si fakt lidi myslej? Hahaha.

P: Jasný, máme šéfkuchaře, maséra a další. Haha. Jsme spíš živi na cateringu, po koncertě občas pizza. Když hrajeme někde ve městě, jdeme do místní restaurace jako třeba dneska. Ale včera jsme hráli někde uprostřed ničeho, tak tam nebylo moc možností.

 

Chodíte někdy na koncerty jako běžný návštěvníci?

S: Ježiš, to vůbec ne.

P: Jsme na koncertě dneska, byli jsme na koncertě včera i předevčírem a budeme i zejtra. Někam se nám chce jen tak fakt výjimečně. Vidíme toho prostě strašně moc.

S: Já bych hrozně chtěl, abych chtěl jít!

P: Já fakt zřídkakdy dostanu chuť, tak jednou za rok.

 

A kam teda, když už jednou za rok?

S: Já jsem byl na Blink-182. V Montrealu, asi tak dva týdny předtím než jsme jeli sem, a bylo to super.

P: Já jsem byl na festivalu Punk In Drublic minulej rok.

 

Simple Plan (Aerodrome festival 2017)Simple Plan na Aerodrome festivalu (2017)

 

V Čechách jste vystupovali na festivalu dosud jen jednou a to v Praze na Aerodrome v roce 2017, kde jste sdíleli stage s Linkin Park. Byl to jeden z jejich posledních koncertů. Jak na to vzpomínáte?

S: Jo, to byl skvělej koncert.

P: Mám dojem, že Chester říkal našemu tour manažerovi, ať nás pozdravuje, a že je pak máme přijít pozdravit. Jsou to fakt skvělý lidi, skvělá kapela. A Chester, to byla ohromná ztráta. Pamatuju si, že jsme je sledovali zpoza pódia a lidi od kapely nám dali sluchátka, abychom mohli slyšet přímo ten mix hudby. Bylo to moc fajn.

 

 

Posloucháte i nějakou tvrdší metalovou nebo metalcorovou hudbu?

P: No jasně. Mám rád A Day To Remember, nějaký songy od Architects. Ale ne, nijak extra moc metalu neposlouchám.

S: Bad Omens jsou super, pak si taky občas poslechnu Bring Me The Horizon. Ale stejně jako Pierre, spíš metal poslouchám míň než víc.

 

Která alba u vás vyvolávají nejsilnější emoci nebo vzpomínku?

P: Myslim si, že Blink-182 a jejich "Enema of the State" a Green Day - "Dookie" jsou dvě alba, který nejvíc ovlivnili moji kariéru a tvorbu.

S: Mě vždycky rozveselí cokoliv od Weezer. Pak máme rádi ještě The Remedy, The Offspring a vlastně spoustu dalších kapel, se kterýma jezdíme koncerty.

 

A s kým se vlastně v hudební branži nejvíc kamarádíte?

P: Jsme docela dobrý kamarádi se Set It Off, s nima jsme měli poslední dobou nějaký koncerty. Potom se kámošíme hodně s The Offspring po všech těch společných letech na pódiích.

S: A potom kluci ze Sum 41.

 

Rock for People (den I.) - Simple Plan live 2023Simple Plan na Rock for People (2023)

 

Ooo, a co říkáte na to, že se rozhodli skončit?

S: Ou, to je velká škoda.

P: Ježiš to je hrozná škoda. Ale zase jim na druhou stranu rozumím. Vím, že být v kapele, jezdit na tour... Je to velkej nátlak, hodně z nich má děti a chápu touhu to ukončit a nechtít v tom dál pokračovat. Respektuju jejich rozhodnutí. Ale zase si řikám, sakra, jednoho dne se do toho stejně zase obujou. Bum a za pět nebo deset let nás překvapí návratem, bude jim to chybět. Většinou to tak stejně bejvá. Znáš snad nějakou kapelu, který by se rozpadla a už pak nevrátila?

S: Jo, 'N Sync. A všichni moc dobře víme, čí je to vina.

(S Pierrem jednohlasně): Jo, Justin Timblerlake. Ten za to může. Goddammit!

 

Když jste začínali, hodně vám s kariérou pomohla Avril Lavigne. Jak to spolu máte, jste pořád nějak v kontaktu?

S: Docela jo. Když jsme naposled měli tour po USA, přišla se na nás podívat do LA. Chvíli jsme si sedli, pokecali jsme, bylo to fajn.

P: Hrajeme dokonce jeden její song. Tak se na něj můžeš za chvíli těšit na koncertě. Ale žádný spoilery, takže neřeknu kterej.

 

Jak vypadá vaše normální pondělí, když nejste na tour?

S: Snídaně, kafe, pak vezmu dceru do školy, podívam se na maily. Rád si vyřídim všechno, co potřebuju udělat přes týden, během pondělního dopoledne a pak chilluju a dělám hudbu doma ve studiu.

P: U mě je to dost stejný. Kafe, snídaně, pak vezmu děti do školy. Potom občas skočím na golf, udělám nějakou práci, vyzvednu děti ze školy, dáme si rodinnou véču. A pak jdu brzo spát.

Díky za rozhovor kluci


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dymytry - Zítřek nám nikdo neslíbí
VIDEO: Dymytry jsou zase brutální! S Noidem v čele chytli nový dech Vydat rovnou dvě písně během dvou týdnů, to je produktivita, která by nám mohla strhnout normy! Název nového singlu Dymytry o budoucnosti sice váhá, ale my nikoliv. Václav Noid Bárta do Dymytry už zkrátka patří! čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 17:26 v sekci Video
Bullet for My Valentine a Trivium na jednom pódiu. Za rok u nás oslaví své zásadní desky
Šach Matt. Bullet for My Valentine a Trivium v jeden večer na jednom místě "Poisoned Ascendancy EU Tour": Bullet for My Valentine a Trivium, "The Posinon" a "Ascendency". Dvě kapely, dvě zásadní desky vydané v roce 2005, které budou mít 20leté výročí, jedna společná tour. Česká zastávka je v plánu 22.... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 22:13 v sekci Novinky
John Wolfhooker - Ember
VIDEO: Napsat a nahrát song za 24 hodin? John Wolfhooker to zkusili Oblíbená domácí smečka Honza Vlkoštětka má svůj job očividně ráda, kluky baví zkoušet nové postupy a experimentovat. Součástí podobného čarování se stala i čerstvá pecka "Ember". čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 18:31 v sekci Video
The Truth Is Out There, Café V lese, Praha, 11.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: The Truth Is Out There to šlape i jako fotříkům, čerstvá deska zní mladě a svěže Nedávno vydala domácí multižánrová sebranka The Truth Is Out There zbrusu novou placku "Colors", která názvem odpovídá i obsahu. Krátce po vydání se v Praze zhostili příjemné povinnosti desku pokřtít. čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 20:02 v sekci Foto
Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Imodium oslavilo dvacítku návratem na pódia. Ve Foru Karlín odzbrojili fanoušky parádní show Imodium před pěti lety ohlásilo pauzu. V roce 2023 se jim ale zastesklo a na jejich srdcovém fesťáku Broumovská kytara ohlásili comeback. Naplno se vrátili s velkolepou oslavou 20 let na scéně první dubnový čtvrtek. čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 18:40 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Simple Plan se vrací do Prahy, s sebou přivezou Mayday Parade a State Champs (08.08.2023 13:35 v Novinky)
- FOTO: Slipknot přijeli v oslabení, i přesto předvedli nejlepší český koncert (09.06.2023 11:04 v Foto)
- TOP ALBA 2022 podle redakce Fakkera (III.): vybírá Mates „Koury“ Krč (03.01.2023 19:15 v Fakkerník)
- FOTO: Sum 41 a Simple Plan rozeskákali celou narvanou halu (02.10.2022 14:28 v Foto)
- VIDEO: Jak to dopadne, když se v songu potkají Simple Plan a Deryck Whibley ze Sum 41? (07.03.2022 17:40 v Video)
- AUDIO: Čekání je u konce. Simple Plan lákají prvním singlem na nové album (12.11.2021 15:00 v Video)
- VIDEO: Se Silverstein huláká Aaron Gillespie z Underoath (13.01.2020 12:25 v Video)
- FOTO: Linkin Park i s popovým pohonem trhají asfalt (12.06.2017 11:05 v Foto)
- Simple Plan vystoupí v Praze bez svého basáka (27.05.2017 12:45 v Novinky)
- Linkin Park budou na Aerodromu krýt záda Simple Plan, Enter Shikari, Royal Republic a MGK (27.01.2017 09:40 v Novinky)
- VIDEO: Zazpívej si v dešti se Simple Plan (23.04.2016 10:15 v Video)
- FOTO: Fenomén jménem Simple Plan pohltil Prahu (06.03.2016 11:50 v Foto)
- Simple Plan interview: Snaha být perfektní? To je ta nejhorší vlastnost! (04.03.2016 11:45 v Fakkerník)
- Koncert Simple Plan na dohled. K mání jsou poslední vstupenky (01.03.2016 14:10 v Novinky)
- VIDEO: Simple Plan vyplavují na pódiu endorfiny (14.02.2016 10:30 v Video)
- Se Simple Plan přijedou do Prahy Ghost Town a The Bottom Line (02.02.2016 11:05 v Novinky)
- Simple Plan si dali kanadskou hymnu pod širým nebem (08.01.2016 09:10 v Novinky)
- Simple Plan k nám koncem zimy přivezou novou desku (30.11.2015 10:45 v Novinky)
- VIDEO: Kámoši od Simple Plan v novém klipu (31.08.2015 17:35 v Video)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe