VIDEO: Sum 41 odstartovali začátek konce. Pusťte si první ochutnávku z jejich posledního alba

Vydáno: 01.10.2023 21:15 - Papája Pečenková

Sum 41 vydávají první singl z očekávaného posledního alba "Heaven :x: Hell". K songu "Landmines" vydali klip jen chvíli poté, co frontman kapely Deryck Whibley oznámil zdravotní potíže v podobě těžkého zápalu plic.
V květnu 2023 ukápla slza nejednomu fanouškovi, když kapela oznámila na svých sociálních sítích konec kariéry, a to bez udání konkrétního důvodu. Vše se stalo krátce před jejich plánovaným koncertem v Brně. Pro všechny fans se tak jednalo o možná poslední příležitost vidět u nás tyhle punk-rockery naživo. Datum vydání alba je zatím také velkou neznámou.

Jejich zatím poslední oficiálně oznámený koncert se bude konat 23. listopadu v Paříži. Aréna Paris La Defénse pro 35 000 lidí je beznadějně vyprodaná. Kapela ale během oznámení o jejich rozpadu slíbila celosvětové turné, takže jsme napjatí a v očekávání, kde budou příští rok k zastižení. Co, Rock for People? Mrk, Mrk!




Ale teď zpátky k novému songu "Landmines". Jak Deryck sám řekl, nesnažil se původně složit žádný old-school pop-punkpvý song, ale inspirace se neptá a skladba mu přirostla k srdci. Text písničky zachycuje vypravěčův zmatek a protichůdné emoce ohledně vztahu. Jedné se o romantický vztah? Je to o vztazích uvnitř kapely, nebo o vztahu kapely k celé jejich kariéře?

Text si lze vyložit různě. Nicméně je zjevné, že autor svádí vnitřní boj, zda to všechno stojí za tu bolest, která je se vztahem spojená. Celá píseň zdůrazňuje dynamiku a sílu, kterou může mít láska, přestože se jedná o toxický vztah. Pomyslné "Landmines", tedy nášlapné miny, představují metaforické obtíže a výzvy, jež s sebou vztah přináší, ale bez kterých autor nedokáže žít, přestože mu nedělají dobře.

Klip kapely odkazuje na klasické motivy klipů s 00's let, kdy se střídají záběry na kapelu hrající v garáži a klasické klukoviny. Ať už jde o spršku vodní pistolkou na náhodné kolemjdoucí, dělání bordelu v sámošce, zapalování prdů nebo házejí vajíček na sklo policejního auta. Je třeba zmínit, že v garáži hrají naši milovaní SUM 41 a klukoviny jako by dělali jejich o 20 let mladší kopie. Sumové se pak z garáže přesunou na podium Maturiťáku 1998 a příběhy obou partiček se tak propojí.




SUM 41 jsou v Česku mimořádně populární, jezdí k nám pravidelně, několikrát jsme je měli možnost vidět i na Rock For People, takže nezbývá jen doufat, že se objeví i na RFP 2024, nebo alespoň přijedou na samostatný koncert. Nebo oboje?

TIP: Už jste viděli tuhle nálož nostalgie? Během koncertu The Offspring v New Yorku se ke kapele přidal zpěvák SUM 41 Deryck Whibley a zpěvák Simple Plan Pierre Bouvier a společně s kapelou si střihli kultovní Why Dont You Get a Job .



Sum 41 - Landmines



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení