ROZHOVOR: Alex Gaskarth (All Time Low) - Čistý pop punk existuje. Ale my to nejsme

Vydáno: 24.04.2023 14:20 - Ondra Weisbauer

Americká čtveřice All Time Low, která se proslavila především pop punkovými peckami, už nějakou dobu zkouší velké množství žánrů, čímž postupně dosáhla obliby mezi fanoušky všech hudebních kategorií. Jak se na postupný zvukový vývoj a budoucnost kapely dívá frontman Alex Gaskarth?
17. března jste vydali již deváté studiové album "Tell Me I'm Alive". Jak byste svou novou hudbu popsali někomu, kdo vás vůbec nezná?

Snažili jsme se být na "Tell Me I'm Alive" velmi rozmanití, takže věřím tomu, že si na naší hudbě něco najde skoro každý. Naším cílem bylo stvořit dynamické album prozkoumávající všechny možnosti, které by mohly All Time Low sednout, což se nám podle mě povedlo. Rozhodně potěší i fanoušky naší starší tvorby, ale zkrátka není jen pro ně.

 

All Time Low si během dvacetileté kariéry vyzkoušeli už spoustu zvukových experimentů, ale přesto se vás nejčastěji drží škatulka pop punkové či punk rockové skupiny. Co si myslíš o tomhle označení a žánrech obecně?

Víš, to je těžké. Souhlasím, že nás dávají do téhle žánrové kategorie často, ale pravdou je (aspoň podle mě) že pop punk nehrajeme už nějaký ten rok. Rozhodně jsme tak začínali a byl to pro nás takový vstupní bod do světa hudby. Naší největší inspirací byly kapely pocházející z takového prostředí, ale v dnešní době už bych nás tak nenazýval. Obzvlášť díky posledním třem deskám - různé prvky vycházející z pop punku rozhodně mají, ale není to na nich to nejdůležitější. Je tam pop, rock, punk, elektronika… Kdybych nás měl nějak kategorizovat, asi řeknu, že jsme prostě rocková skupina, ale i tak musíme počítat s jistou rezervou a braní toho, co je rock, co je pop… Proto je nejlepší zůstat nekategorizovaní. Takhle si můžeš dělat, co chceš a nejsi omezen škatulkou, takže se nikdy nenudíš.

All Time Low 2023



Věříš tedy, že v současnosti existuje něco jako "čistý pop punk", stejně jako v dobách, když jste začínali hrát?

Určitě. Řekl bych, že žánry a představy o nich se sice trochu mění, ale na druhou stranu, pokud jsme stále nazýváni pop punkovou kapelou, vlastně nejsou ty hranice zdaleka tak úzké, jako dřív. V tom je zase skvělé, že pořád vidíme mladé umělce, kteří si k tak širokému pojmu přidají něco svého a lidi to baví, protože jim to pořád připomíná ten původní hudební styl, který poznali na kapelách jako Green Day. Je úžasné vidět, že stále vznikají nové skupiny jako Games We Play, Lauran Hibbard, nebo Willow a přidávají kousek sebe do hudebního proudu, který všichni tak milujeme.

 

Když jsme u alternativců vycházejících z pop punkové hudby, co říkáš třeba na Machine Gun Kellyho?

MGK je skvělý. Jsem vážně fanda toho, co dělá, a líbí se mi jeho přechod z hip hopu/rapu k pop punku. A určitě je jedním z hudebníků, kteří vlastně zase obnovili zájem širší veřejnosti o tento žánr nejen tím, jak se chová, ale i samozřejmě jeho pojetím hudby. Dalo by se říct, že i on výrazně ovlivnil, jak je moderní pop punk aktuálně viděn.

 

Kdy tedy podle tebe došlo k vrcholu tohoto žánru? Bylo to na přelomu 90. a nultých let, nebo dochází k jeho největší slávě právě nyní, za pomoci umělců, kteří tyto zvukové hranice posouvají?

Na tohle se těžko odpovídá. Skupiny jako Green Day, Blink-182 nebo Offspring jsou dodnes opěvovány jako základní a nejdůležitější skupiny žánru, jejich písně z té nejslavnější éry zná zkrátka každý. Věřím tomu, že teď se ty časy nejvyššího zájmu o pop punk opět vrací a obzvlášť v posledních letech se o jeho obrození vášnivě diskutuje. Myslím si, že ten zájem nastal kombinací lidí, kteří na něm vyrostli a cítí z něj teď po letech nostalgii a mladší generací, snažící se stvořit vlastní interpretace tohoto žánru, jež by navodily stejně hřejivé pocity všem těm fanouškům, kteří si prožili první vlnu pop punku. V dnešní době ostatně vznikají skvělé mladé kapely, některé z nich jsem už zmínil a díky zájmu nám tato doba pomáhá opět vzkvétat, protože je znatelně poznat, kdy přesně byl pop punk více mainstream a kdy nastal jeho útlum. Tato doba pop punku rozhodně svědčí, což je vidět i na plejádě umělců pojímající ho svým vlastním způsobem, čímž je žánr mnohem rozmanitější, zajímavější a atraktivnější většímu množství lidí. V tom se musí nechat, že takový prostor k experimentům nikdy dřív nebyl a podle mě je moc dobře, že k tomu došlo.

 

All Time Low 2023


Zahráli jste v Praze potřetí během kariéry a současně po dlouhých devíti letech. Máš nějakou vzpomínku nebo vtipnou příhodu vztahující se k Česku, nebo Praze?

Přiznám se, že si na nic vtipného nemůžu vzpomenout. Ale Praha je rozhodně jedním z nejkrásnějších měst v Evropě a vážně nám chyběla. Největším zážitkem pro nás proto je, jen tak se po ní procházet a kochat se památkami. Nejednou se stalo, že se jeden z nás na něco zahleděl a pak jsme se mezi davem lidí nemohli najít.

 

Před pár měsíci jste společně s Avril Lavigne zahráli cover písně od Blink-182. Jaké to bylo vystupovat společně a myslíš, že existuje šance, že bychom se ještě někdy dočkali nějaké spolupráce s ní v jakékoliv formě?

Hrozně rádi na to vzpomínáme, obzvlášť protože nešlo o plánovanou akci a bylo to domlouvané opravdu na poslední chvíli. Původně jsme se na When We Were Young Festu vůbec neměli objevit, ale když nám zavolala, jestli bychom se nechtěli stavit a něco společně podniknout, nešlo odmítnout. Byla to naprosto spontánní akce a moc jsme si ji užili. V jakoukoliv další spolupráci s ní opravdu moc doufáme, je to úžasná umělkyně a byla radost s ní vystupovat. A když už jsme u toho, v poslední době jste nahrávali několik společných písní s dalšími kapelami jako Pale Waves, Cheat Codes, na albu "Wake Up Sunshine" máte vokály Blackbeara a Demi Lovato.

 

All Time Low 2023 

Napadají tě nějaké vysněné kapely/hudebníci se kterými byste chtěli spolupracovat?

Napadá mě spousta úžasných hudebníků, se kterými bychom rádi v budoucnu spolupracovali. Mimo Avril například Fall Out Boy, Foo Fighters, Billie Eilish… Teď jen aby něco z toho vyšlo.

Jak se stíháš věnovat All Time Low a svému druhému projektu Simple Creatures (s Markem Hoppusem z Blink-182, pozn. redaktora)?

Na Simple Creatures je skvělé, že já i Mark počítáme s tím, že každý máme vlastní hlavní skupinu, které se musíme věnovat a proto jsme se rozhodli, že na to nebudeme spěchat. Jakmile budeme mít oba volný čas, třeba něco nahrajeme. Teď se nám tvorba zrovna kryje, ale třeba za rok dva… kdoví.





DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení