RECENZE: Dave Grohl - Vypravěč

Vydáno: 22.10.2022 13:10 - Milan Říský

"Existuje důvod, proč jsem si dodnes nikdy nedal kokain: v hloubi duše vím, že kdybych ho bral stejně, jako piju kafe, tak bych za trochu koksu klidně kouřil ptáky," píše v nesmírně otevřeném životopisu Dave Grohl, bývalý bubeník Nirvany a frontman Foo Fighters.
Dave Grohl - vypravěčDAVE GROHL
Vypravěč

vyšlo: 7. září

Pokud jste nikdy nečetli žádný hudební životopis, tenhle musíte - budete mít pocit, že s Davem sedíte na pivu a on na vás sype historky, o kterých se zdá snad každému, kdo někdy zavadil o hudební svět. A nejen to, Grohl často a velmi niterně popisuje zlomové momenty života - ať už smrt Kurta Cobaina, odchod kamaráda z dětství, či vyrůstání bez otce. Samozřejmě je Vypravěč plný i mnoha příběhů, jenž vám vykouzlí minimálně úsměv na tváři. Grohl trefně a s nadhledem komentuje spoustu failů, nekonečných cest dodávkou, šlamastyk, do kterých zabředl - budete s ním na pódiu, když si přeláme lýtkovou kost a rozhodne se koncert dohrát, protože "show musí pokračovat", absolvujete mnohahodinový let, kdy se u něj projeví otrava jídlem, stejně jako dlouhý výlet do striptýzového kluby muzikantů z Pantery, kam jej nepustí, protože po cestě ztratil doklady.

Grohl tady skvěle pracuje s vlastními emocemi, tísnivé okamžiky uvědomění si, že Cobain jede na heroinu a následně vyrovnávání se s jeho sebevraždou nejsou dokumentem, popisem posledních dnů Nirvany, ale opravdu intimním vhledem líčícím následný proces vyrovnání se se ztrátou blízkého člověka, ze kterého chvílemi mrazí. Právě autentičnost všeho, co Dave v knize napíše, dělá z Vypravěče opravdu neobvyklý vhled do světa jednoho z nejdůležitějších rockových muzikantů posledních desítek let.

9/10
Milan "Řízek" Říský


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení