ROZHOVOR: Crossfaith - V Japonsku lidi stále nemůžou moshovat ani zpívat s kapelou

Vydáno: 23.08.2022 10:00 - Dominik Šidlo a Čestmír Jíra

Japonská electronicorová stálice Crossfaith objíždí svět rok co rok a pravidelně se vrací i do České republiky. Letos se postarali o jeden z nejlepších koncertů letošního ročníku Rock for People, kde vyvolali největší moshpity celého festivalu, a chystají u nás i další zastávku v Praze. A právě na RfP jsme se s touhle sympatickou partou dali do řeči nejen o jejich českých vystoupeních.
Crossfaith interview (Rock for People)
Zleva: Terufumi Tamano (klávesy), Hiroki Ikegawa (baskytara), Kenta Koie (zpěv), Kazuki Takemura (kytara), Tatsuya Amano (bicí) - foto: Čestmír Jíra, Rock for People 2022

Nazdar, pánové! Rád bych začal omluvou, že vypadám tak, jak vypadám, ale moshpit před Evropa 2 stageí, kde jste hráli, byl plnej prachu, což jste asi sami viděli!

KK:
Jo, to bylo šílený!

Užili jste si koncert?

KK:
Bylo to neskutečný! Tohle byla naše první show od covidu, nehráli jsme dva a půl roku. V Japonsku pořád máme přísný pravidla. Lidi nemůžou moshovat, crowdsurfovat a dokonce ani zpívat s kapelou. Pořád nosíme masky. Každopádně tady cítíme, jako bychom se vrátili zpět ke skutečnému životu.

Přes ten prach skoro nebylo vidět, aspoň z našeho pohledu pod pódiem. Vy jste něco viděli?

HI:
My jsme docela viděli, na lidi dole byl nádhernej pohled.
KK: Moje oči jsou ale pořád v háji a slyším, že tobě se blbě dejchá. To je každopádně známka užitýho koncertu.


Rozhodně šlo o největší moshpit, co jsem letos na Rock for People viděl. Vy tady v Česku nejste nijak cizí, hrajete tu poměrně často. Kterou akci na našem území se vám nejvíc vryla do paměti?

KK:
 Abych řekl pravdu, tak ta dnešní tady na Rock for People. Hráli jsme před spoustou lidí, kteří nás neznali, ale stejně jich přišly tisíce a sjednotili se pod stanem kvůli našemu vystoupení.

A pamatujete si tuhle? (ukazujeme kapele fotky z roku 2016 v Rock Café v Praze)

HI: To jsem já!

Ano! Tohle je šest let zpátky v Praze v klubu Rock Café.

KK: No jasně, pod zemí to bylo! Lidi tam tenkrát totálně šíleli.

Přesně tak. Dáváte vlastně přednost velkým festivalovým koncertům nebo bezbariérovým klubovým akcím?

HI: Je to těžký posuzovat, obzvlášť když jsme zrovna odehráli set na festivalu. Asi mě ale víc baví hrát v malých venues, kde jsme si s lidmi blíž.
KK: Já si víc užívám ty větší, musím říct. Každopádně obojí má svoje kouzlo a jsme rádi, že můžeme zažívat velký i malý koncerty. Spousta našich songů se hodí k velkým davům a obrovský party.


Crossfaith live Rock for People 2022Crossfaith fans - foto: Čestmír Jíra, Rock for People 2022


Máte největší fanouškovskou základnu v Japonsku, nebo někde jinde?

KK: Jo, asi právě doma. Na druhým místě by bylo asi Německo nebo Velká Británie. V USA jsme mockrát nebyli, ale taky tam pár fanoušků máme. Tourování tam teprve pořádně plánujeme.

Jaké jsou rozdíly mezi japonskými a evropskými fanoušky?

KK: V Evropě fanoušci neřešej, jestli znají kapelu, která právě hraje, prostě si užívají, když je ta hudba baví.
TT: Jo, vy si umíte užívat!
KK: V Japonsku lidi choděj spíš na kapelu jako takovou než na celkovou atmosféru. Ani nemáme pořádnej venkovní festival, kterej by se zaměřoval na tvrdou hudbu.
HI: Byli jsme se projít po místním festivalovým parku a všimli si, že fanoušci u hlavní stage mají všechny možný trička. V Japonsku to tak není, tam skoro všichni návštěvníci, kteří stojí před hlavní stageí, mají tričko kapely, protože přišli kvůli ní. Málokdy se u nás stane, že by se někdo šel podívat na skupinu, kterou nezná. Takže pokud během akce někdo čeká na headlinera večera, prosedí na zemi všechny předkapely a nezavadí o ně ani pohledem.


To je vlastně docela smutný.

HI: Jo, bohužel to tak je.

Mám jednu dost specifickou otázku, na kterou se ptám jen japonských kapel. Dokážete mi vysvětlit, proč je po celém světě obvyklé dělat japonské edice alb? Velké kapely vydají desku pro svět, jen pro Japonsko přidají song nebo dva a nazvou to japonskou edicí. Jak to?

HI: To je jednoduchý - peníze. Víc k tomu nedokážu říct, asi zahraniční kapely viděj hodnotu ve vytváření speciálních verzí alb přímo pro Japonsko, asi dostávají zajímavý nabídky od japonské hudební scény. Těžko říct.
KK: Možná bych měl ještě jeden důvod, u nás hodně frčí prodeje fyzických CDček. Takže bych se nedivil, kdyby právě proto vznikaly japonské edice desek, prostě se v Japonsku budou dobře prodávat. Navíc Japonci ocení tu exkluzivitu, ony bonusové tracky, které jsou na speciálních edicích, často nenajdeš na Spotify.


Crossfaith interview (Rock for People)foto: Čestmír Jíra, Rock for People 2022


Myslím, že rozumím. Nutná otázka na rozloučenou: Co chystáte do budoucna, můžeme se na vás těšit?

KK: Po evropské štaci odehrajeme pár festivalů v Japonsku a pak vyrazíme na tour po USA a Evropě. Zatím nemůžu prozradit, jestli se ukážeme i v České republice, ale hrozně bychom rádi!


Nyní už odpověď známe, Crossfaith se 5. listopadu předvedou v Česku znovu! Tentokrát si podmaní pražský klub UnderdogsVíce detailů najdete v tomto článku, Facebookou událost pak na tomto odkazu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení