Joakim Brodén (Sabaton): Snažíme se vyhýbat politice a náboženství, jak jen to jde

Vydáno: 15.08.2022 10:35 - Ondra Weisbauer

Zatímco mnoho hudebníků aktivně vyjadřuje vlastní politické názory a myšlenky k aktuálním světovým událostem, švédská četa Sabaton se drží v hudbě i mimo ni výhradně historie. Proč tomu tak je, už osvětlí frontman Joakim Brodén.
"Jsme kontroverzní, protože zpíváme o vojenské historii. Proto jsme se vždy vyhýbali jakémukoli politickému nebo náboženskému komentáři a budeme v tom i nadále pokračovat. Války jsou samy o sobě dost ožehavé téma, tudíž si myslím, že není důvod přilévat olej do ohně. Nechci lidem říkat, co mají jíst, pro co mají hlasovat. Myslím, že je důležité respektovat lidi s odlišnými názory, i když si myslíte, že ten názor je úplně špatný. Právě nedostatek respektu ze všech stran vytvořil situaci, ve které se právě nacházíme. Je úplně normální, že se lidé vždycky neshodnou, ale to neznamená, že byste se měli nenávidět," prozradil během květnového rozhovoru pro německý magazín Moshpit Passion.




Zpěvák říká, že také není příznivcem toho, aby se mu říkalo, co jako kapela mohou a nemohou podporovat. "Ptají se nás: 'Jak jste tam mohli jít a hrát kvůli té a té vládě?' Nikdo z lidí, kteří přišli na náš koncert, na tom rozhodnutí neměl žádný podíl," říká Brodén. "Rozhodnout se nejít někam na základě těchto důvodů, to by bylo prohlášení. A my taková prohlášení neděláme. Chci říct, pokud existuje jedna věc, kvůli které děláme prohlášení, byla by to svoboda slova, protože tu používáme hodně. Lidé by se měli navzájem víc respektovat, i když mezi nimi existují neshody - kvůli několika neshodám by se přece neměla rozpadat dlouholetá přátelství."




Své poselství naděje, odvahy a hrdinských činů během dob temna zahrají švédští historici již 24. srpna v bratislavské NTC Areně a den na to u nás - v pražském "O2čku". Předskakovat jim budou mistři teatrálních show Avatar a powermetaláci Bloodbound. Těšíme se!  

Spark si pro fanoušky připravil speciální akci. Pokud na Sparkshopu objednáte jakýkoli produkt z katalogu Sabaton, ať už CD, LP nebo cokoliv z merche, dostanete parádní A2 plakát kapely zdarma. Akce platí do 8. září.
 
 



SABATON - Soldier Of Heaven (Official Music Video)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení