Johannes z Avatar: „Comebackové album ABBA je lepší, než to Black Sabbath“

Vydáno: 25.01.2022 14:10 - Ondra Weisbauer

To, že se kapela rozpadne a po dlouhých letech zase shledá - ať už na to nejposlednější turné, nebo něco víc, je poměrně běžná věc. V případě comebackových desek dvou velkých a diametrálně odlišných kapel má ale frontman Avatar jasno - ABBA > Black Sabbath.
Světově proslavené švédské seskupení založili Agnetha Faltskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson a Anni-Frid Lyngstad v roce 1972. Kapela tvořená dvěma páry ale nevydržela dlouho a i přes plodnou diskografii čítající osm studiových desek v průběhu osmi let, se roku 1982 rozpadla. S popularitou filmu Mamma Mia! (2008) se o skupinu objevil opětovný zájem a v roce 2016 se čtveřice oficiálně vrátila. Nové a deváté desky "Voyage" se fanoušci dočkali loni na začátku listopadu.

Z opačného hudebního spektra asi netřeba nějak víc představovat metalové pionýry Black Sabbath, kteří sice hráli poměrně průběžně, ale zato se stále se měnícími členy (především v průběhu 80. a 90. let). Jejich poslední comebackový počin před definitivním rozpadem v roce 2017 nese název "13" a byl vydaný v roce 2013 (18 let od předposlední desky "Forbidden"). 




A teď když známe stručný kontext k návratu obou kapel, nezbývá, než se zeptat: "Proč by měla být ABBA lepší než Sabbath?" Odpověď poskytuje frontman švédských cirkusáků Avatar.

"Když porovnám návratové desky obou skupin, mám jasno v tom, že ABBA je prostě lepší. Jsem a vždycky budu větším fanouškem Black Sabbath, ale přesto cítím, že jejich poslední album zakončilo etapu této legendární kapely poměrně nedůstojně. Osobně mám z té desky pocit, jako by producent Rick Rubin nakázal skupině, aby předstírali, že je jim zase 25. Ale takhle to prostě nefunguje a nakonec tomu chyběla energie i jedinečnost.

Zato ABBě se povedlo úspěšně navázat tam, kde skončili, ale zároveň přidat ty životní zkušenosti, kterých mají jistě dost. Vrátit se po víc než 30 letech s něčím společným, když je vám kolem sedmdesátky, chce kuráž a ABBě se opravdu povedlo dokázat, že na to pořád mají. V tomhle mi přijde, že Sabbath tehdy vážně zahodili šanci," prohlásil Johannes Eckerström pro Metal Hammer.

Máme tu někoho, kdo snad slyšel obě desky a může jeho tvrzení potvrdit, či vyvrátit? Nebojte se a přihlašte se.



ABBA - I Still Have Faith In You


Black Sabbath - God Is Dead? (Official Video)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení