Under the Bridge 30 let poté. Příběh jednoho z největších hitů Red Hot Chili Peppers

Vydáno: 03.10.2021 15:55 - Milan Říský

Nahrávka "Blood Sugar Sex Magik" vyšvihla začátkem devadesátých let Red Hot Chili Peppers na vrchol. Koncem září oslavilo album 30. výročí od vydání a společně s vypalovačkou "Give It Away" tehdy nejvíc rotovala éterem natrpklá balada "Under the Bridge".
Zpěvák Anthony Kiedis měl za sebou v době nahrávání "Blood Sugar Sex Magik" závislost na heroinu a kokainu a v hitu, který vznikl tak trochu náhodou, se ohlíží zpět na éru, kdy mu nedělalo problém si šlehnout heroin pod mostem s členem mexického gangu. V době, kdy napsal báseň "Under The Bridge", ohlížející se na dopad narkotik na život, byl přes dva roky čistý a od spoluhráčů, kteří kouřili marihuanu, si držel trochu odstup.

Rubin text náhodou objevil ve zpěvákově zápisníku, když si prohlížel fragmetny jiných písní. "Byl to citlivý text, nechtěl jsem, aby ho viděl. Ale když si ta slova přečetl, požadoval, abych je zazpíval. A to ho sundalo," ohlíží se za vznikem jedné z nejúspěšnějších písní kapely zpěvák. "Napsal jsem ke smutnému textu veselejší melodii," doplnil Frusciante, který k básni začal skládat hudbu ihned poté, co ji od Kiedise uslyšel.


Red Hot Chili Peppers - Under The Bridge [Video]



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení