Sam Carter z Architects bojuje proti konzumování ryb

Vydáno: 09.04.2021 13:10 - Milan Říský

Netflix za poslední roky vydal mraky dokumentů, které rezonovaly napříč společností a dalším takovým se stal aktuální Seaspiracy mapující dopady rybolovu na životní prostředí. A kdo jiný by jej měl komentovat, než Sam Carter z Architects.
Sam byl několik let ambasadorem neziskové organizace chránící oceány Sea Shepherd. Společnost podporují i kapely jako Parkway Drive a Heaven Shall Burn.




"Jsem vegan devět nebo deset let a každou chvíli si musíš uvědomit, proč to děláš. A Seaspiracy mě rozohnilo. Věděl jsem o korupci v masném průmyslu a stejně tak i v rybářském, ale neuvědomil jsem si, kolik lží je kolem plastů v oceánech. Řešíme plastová brčka, ale od sledování Seaspiracy si všímám, že bordel, co sbírám na pláži, když venčím psa, jsou fakt kusy rybářských sítí," popisuje Carter, který několikrát brázdil moře společně s aktivisty ze Sea Shepherd. Ti se prosluli tím, že místo mávání transparenty vyrážejí do akce a několikrát se střetli s lovci velryb a jejich lodě neváhali sabotovat. Sami sebe ostatně označují jako proti pytláckou agenturu.

"Situace v oceánu je, co se týče masa, stejná jako na souši, ale lidé ji nevidí. Snazší je zavřít oči a říct: 'Jsem vegetarián, ale ryby jím, protože pochází z udržitelných zdrojů, nemají city a já potřebuji oleje a mastné kyseliny.' Kecy! Jen je uvnitř vás část, která nechce dokument vidět, protože tuší, co uvidí. Nálepky jako 'udržitelný chov' nebo u suchozemských zvířat 'krmeno trávou' a 'lokální zdroje' jsou jen výmluvy, proč lidé ospravedlňují to, co dělají. Skvělý způsob, jak zakrýt svou vinu a říct si, že zvíře mělo dobrý život. Vážně? Zemřelo dřív, než mělo. Bylo zabito," uzavírá zpěvák.


Frontman Architects Sam Carter na titulce, velmi obsáhlý, otevřený a upřímný rozhovor s ním a plakát? No jasně, vše obsahoval Fakker 05/19. K dostání v našem e-shopu.


Architects F!




DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení