Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
PÁTEČNÍ BORDEL (25): Evanescence, Tomahawk, Landmvrks, Stepson

PÁTEČNÍ BORDEL (25): Evanescence, Tomahawk, Landmvrks, Stepson

Vydáno: 04.04.2021 20:15 v sekci Fakkerník - Redakce | foto: facebook interpreta

Evanescence ukončili desetileté čekání na nový materiál velmi zdařilou nahrávkou "The Bitter Truth". Stále to tam je! Po osmi letech připomíná nestor Mike Patton své Tomahawk a o pozornost se hlásí i mladíci Landmvrks a Stepson.


Evanescence The Bitter TruthEVANESCENCE
The Bitter Truth

vyšlo: 26. března

Evanescence jsou tělesem velmi specifickým. Nejenže od svého debutu "Fallen" z roku 2003 zarytě ignorují jakoukoliv předvídatelnost ve frekvenci produkce nové hudby, což byl ještě před deseti lety andrenalin, který se postupně proměnil spíš v čekání na Godota, ale současně upustili od své hudební, a především textové přímočarosti. Amy Lee zůstává křehkou a současně velmi silnou zpěvačkou, jež svým obrovským hlasem obsáhne cokoliv, co si zamane. Na novince "The Bitter Truth" si hýčká punc gotického metalu, ale intenzivněji než kdy dřív jej mísí se symfonickým metalem v duchu Nightwish či Apocalypticy a také elektronikou. Nadto své texty již explicitně necílí na posluchače zmítané v beznaději, smutku a osamělosti. Chce víc. Žádá víc. Žádá hlubší zamyšlení a pochopení. Se svými Evanescence už netvoří hudbu primárně určenou pro rádiové vlny ani hudbu snadno uchopitelnou a konzumovatelnou na první poslech. "The Bitter Truth" je rozmanitým metalovým opusem, na němž se kupříkladu vypisuje z bolestivé ztráty už druhého sourozence. Poté, co v roce 1987 přišla o svou sestru Bonnie, v roce 2018 zemřel její bratry Robby, kterému bylo pouhých 24 let. Smutek a nepředstavitelnou bolest vložila do baladické "Far From Home". Nadto na "The Bitter Truth" reflektuje hnutí Black Lives Matter, ale také politickou situaci ve Spojených státech. Evanescence zkomponovali velmi vrstevnatou desku, jež nastavuje zrcadlo společnosti, ale současně reflektuje vývoj, jakým v lidské i hudební rovině od svého debutu prošli. Album pořídíte v našem Sparkshopu.

7/10

Kamila "Ámos" Ungerová


 


Landmvrks - Lost In The WaveLANDMVRKS
Lost In the Waves

vyšlo: 19. března

Po třech letech přicházejí LANDMVRKS s třetí studiovou deskou. Ani novince "Lost in the Waves" nechybí naštvaný agresivní sound, adrenalinová hardcorová nálož a stadionově znějící refrény, to všechno nacpané ve zběsilém tempu do pouhé půlhodinky. Oproti přechozím albům je ale nový kousek mnohem diverzifikovanější a rozmanitější. Úvodní, asi nejlepší skladba na nahrávce "Lost in a Wave", je sice přesně tím, co je pro LANDMVRKS typické, hned v několika dalších skladbách ale partička zní dost odlišně, skoro jako by místo nich byly ve studiu další dvě jiné bandy. Příkladem může být jedna z jejich vůbec nejtvrdších skladeb vůbec - "Say No Word", kde se screamy a breakdowny střídají s rapovými částmi. "Always" má zase silný pop-punkový nádech a závěrečná, skvělá melancholická "Paralyzed" může po mnoha směrech připomínat pozici "Hospital for Souls" starších parťáků BMTH z alba "Sempiternal". Velmi zdařilé a netradiční je také zařazení rodné francoužštiny v songu "Visage". LANDMVRKS na nové fošně zabrousili do neprobádaných vod, chvílemi se ale ztrácejí ve vlnách a ne vždy jim jejich experiment vyjde. I přesto si fanoušci odnesou z nové placky několik výborných kousků.

6/10

Mates "Koury" Krč


 


Tomahawk - Tonic ImmobilityTOMAHAWK
Tonic Immobility

vyšlo: 26. března

Koronavirus nedávno oslavil své první narozeniny, a přestože epidemie uvrhla velkou spoustu kapel a interpretů do hluboké hibernace, Mike Patton musí zase vybočovat z řady. Pro mnohé soumrak kultury, pro něj velmi potentní rok napříč projekty a žánry (tētēma, Mr. Bungle). Buďme upřímní, i v Tomahawk jde především o něj; kapela, jakkoliv dobrá, je v pozadí a v textu zpravidla ohraničená závorkami. Patton je protagonista a zásadní prodejní artikl každého svého projektu, ať chce, nebo ne. Post-rocková superskupina dala dohromady cyklus rozmanitosti, chaotičnosti a hudební podivnosti. Z páté řadovky dýchá klasická pattonovská humornost, má ambientní, přesto však tvrdé momenty, zajímavé snové průstřely a místy poutavý, pomalu se táhnoucí western rock feel. Zapamatovatelné momenty? Snad písně "Business Casual" a "Dog Eat Dog". A jestli album zaslouží další poslech? Těžko říct. Projekty, jako je tento, poskytují Pattonovi exkluzivitu, která má pouze jepičí život a ten končí zpravidla hned po prvním poslechu (s výjimkou pompézní "Mondo Cane", popř. "Corpse Flower"). Je to jako sledovat školní besídku svého vokálně geniálního dítěte. Nadchnete se, tleskáte ve stoje, ale kdybyste to měli poslouchat několikrát za sebou, tak se ukoušete nudou. Album pořídíte v našem Sparkshopu.

6/10

Zuzana "Pallovka" Pallová


 


Stepson - Help Me Help YouSTEPSON
Help Me, Help You

vyšlo: 26. března 

Mladičká, moderně hardcorová / metalcorová partička Stepson si počátek své kariéry naplánovala do posledního detailu. Nahrávání debutu "Help Me, Help You" dokončila už před třemi lety a vloni chtěla po releasu vyrazit na turné napříč domovskou Austrálií. Obojí s velkým očekáváním i vírou přeložila na rok letošní, a jelikož se dle nejčernějších scénářů zdá, že bude mizernější než ten uplynulý, uchýlila se pod křídly SharpTone Records alespoň k tolik vytouženému releasu. Ačkoliv zvukově, nástrojově i pěvecky se "Help Me, Help You" rovná kvalitám výrazně zvučnějších The Amity Affliction či A Day To Remember a podobně jako obě formace se v textové rovině zaobírá silnými tématy, jakými jsou duševní onemocnění či traumata, jež člověka pronásledují jak stín, chybí jim autentičnost a schopnost vložit do hudby kus sebe. Jak kdyby měli odpozorované a nastudované, co v posledních deseti letech fanoušky v rámci žánru oslovuje, a to bez přidané hodnoty kopírovali. "Help Me, Help You" bohužel potvrzuje, že nestačí být pouze dobrým muzikantem a textařem. Klíčové je vložit do hudby něco unikátního, co zabrání strmému a okamžitému pádu do šedi průměrnosti.

5/10

Kamila "Ámos" Ungerová




DOPORUČENÉ ČLÁNKY
RECENZE: New Years Day - Half Black Heart
RECENZE: New Years Day - Half Black Heart Hrome! Ta kytara! Hned první riffovačka v úvodním kousku "Vampyre" má sílu demoličního kladiva. Struny podladěné tak, že nejspíš šmrdlaly o podlahu nahrávacího studia. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 23:02 v sekci Fakkerník
Nikdo tě nemá rád - Seš nula
VIDEO: Seš nula! Domácí banda Nikdo tě nemá rád tě zase urazí Kde se vzali, tu se vzali, česká maskovaná parta Nikdo tě nemá rád zničehonic začala vydávat song za songem a šokovat české publikum. A stejně náhle vyšla i čerstvá pecka "Seš nula". čtěte zde
Vydáno: 11.03.2024 20:20 v sekci Video
RECENZE: Infected Rain - Time
RECENZE: Infected Rain - Time Vytrvalostí, pílí a nepochybně i kvalitní hudební produkcí se z onehdy "exotických" Infected Rain stalo jméno, se kterým je na metalové scéně nutné počítat. čtěte zde
Vydáno: 10.03.2024 22:44 v sekci Fakkerník
Deloraine, The Harp Twins, Volfgang Twins, Lyrre, Lucerna Music Bar, Praha, 28.2. 2024 (fotogalerie)
FOTO: Deloraine představili Praze pohanské božstvo, příběhy ze Zaklínače i novou píseň V náhradním termínu po neuskutečněném prosincovém koncertě se brněnští pohané Deloraine 28. února konečně objevili v pražském Lucerna Music Baru. Nechybělo mohutné veslování drakkarů, vzývání bohů, popíjení medoviny, ani... čtěte zde
Vydáno: 05.03.2024 23:04 v sekci Foto
Polaris vezou do Prahy zmar a beznaděj. A hvězdný support
Polaris vezou do Prahy zmar a beznaděj. A hvězdný support Strach jako velký rozdělovač lidstva, ale také jeho nejsilnější sjednotitel. Právě tato myšlenka je jádrem nejnovějšího, třetího alba "Fatalism" od australanů Polaris. Čtyřčlenná úderka ho naživo předvede už 19. března v... čtěte zde
Vydáno: 01.03.2024 22:33 v sekci Novinky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Korn a Evanescence vydali vlastní edice očních stínů (07.02.2023 23:10 v Novinky)
- FOTO: Slova byla jen kapky deště. Kromě vody a bláta diktovali v závěru FajtFestu Landmvrks a Hacktivist (10.07.2022 19:20 v Foto)
- FOTO: Sametový hlas Amy Lee z Evanescence opět nadchl české publikum (11.06.2022 14:55 v Foto)
- Evanescence opustila kytaristka Jen Majura. Tvrdí, že nedobrovolně (24.05.2022 14:00 v Novinky)
- Za vznik největšího hitu Evanescence může jedno setkání a jediná věta (19.03.2022 21:25 v Fakkerník)
- Na podzim uvidíme naživo Polaris. I se skvělým supportem (11.02.2022 14:20 v Novinky)
- Evanescence si příští rok zopakují koncert v Praze (01.11.2021 08:00 v Novinky)
- FOTO: Fanynky Måneskin na Rock for People ječely jako na One Direction (14.08.2021 12:30 v Foto)
- Amy Lee pěje ódy na popovou umělkyni Billie Eilish (31.03.2021 09:00 v Novinky)
- AUDIO: Evanescence posílají další ukázku z nového alba (10.03.2021 14:50 v Video)
- 21 alb, na která se v zimě 2021 nejvíc těšíme (II.) (07.02.2021 09:05 v Fakkerník)
- VIDEO: Landmvrks dál hrdě drží prapor francouzského metalcoru (08.12.2020 08:30 v Video)
- AUDIO: Amy Lee z Evanescence k mikrofonu přizvala čtyři velké ženské hlasy (16.08.2020 18:42 v Video)
- VIDEO: Dámský cover Three Days Grace odrovná všechny nostalgiky (24.07.2020 11:05 v Video)
- Amy Lee překvapivě komentuje největší hit Evanescence (14.05.2020 10:55 v Novinky)
- VIDEO: Evanescence líbá múza i doma v karanténě (27.04.2020 13:45 v Video)
- Evanescence ohlašují nové album. Co o něm zatím víme? (17.04.2020 20:05 v Novinky)
- Mighty Sounds bude hřmět corem. Do line-upu připlouvají The Devil Wears Prada a Landmvrks (23.12.2019 14:10 v Novinky)
- FOTO: Any Given Day posadili Futurum na prdel. Doslova. Řádili i Bleed From Within a Landmvrks (06.12.2019 14:20 v Foto)
- VIDEO: Brněnští Eponine v novém singlu dráždí post-hardcore elektronikou (29.11.2019 22:02 v Video)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

Út 19.03.
Polaris, Silent Planet, Thornhill (MeetFactory, Praha)
St 20.03.
Normandie (MeetFactory, Praha)
Ne 24.03.
Filter (Futurum, Praha)
St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe