„Kurt byl největším skladatelem naší generace,“ vzpomíná Dave Grohl

Vydáno: 28.03.2021 10:30 - Milan Říský

Ačkoliv Dave Grohl momentálně propaguje primárně novou desku Foo Fighters "Medicine At Midnight", našel si čas zavzpomínat i na éru Nirvany, kdy kryl záda Kurtu Cobainovi. Společně s ním zažil boom kolem alba "Nevermind" i smutný závěr v podobě zpěvákovy sebevraždy v roce 1994.

"Koncerty byly stále větší, davy rostly. Kolikrát bylo víc lidí venku než vevnitř. Nikdy jsme nic takového nečekali," popisuje Grohl mánii, která kolem Nirvany vyrostla. Konec však nastal 5. dubna 1994, kdy si Cobain brokovnicí prostřelil hlavu. "Kurtův odchod byl strašně náročná zkušenost a jeden z nejvíc srdcervoucích okamžiků v mém životě. Psal úžasné písně, byl požehnán darem. Myslím, že ho mohu s jistotou prohlásit největším skladatelem naší generace. Jsem neuvěřitelně hrdý, že jsem byl jeho bubeník a hrál ty písničky noc co noc," vzpomíná Grohl.


Po rozpadu Nirvany vytáhl letité démáče a dal postupně vzniknout Foo Fighters. "Nechtěl jsem nutně jít do jiné kapely, jen abych hrál. Představa, že sednu za bicí, nebo si pustím nějakou muziku mě rmoutila. Měl jsem problém si pustit i rádio. Ale celý život jsem si potají zaznamenával písničky, kde jsem hrál na všechny nástroje a zpíval. Neměl jsem je moc rád, nelíbily se mi texty ani můj hlas, ale bylo to kreativní cvičení. I když jsem byl v Nirvaně, měl jsem v suterénu studio. Mému nejlepšímu kamarádovi, což byl technik Barret Jones, jsem jednou řekl, že mám nějaké songy a ať je jdeme nahrát." Nakonec skončili na týden v pronajatém studiu, Grohl vybral zásobu songů vytvořených za posledních šest let a nastartoval tak další úspěšnou část kariéry v podobě Foo Fighters.



Velký čtyřstránkový materiál o Daveu Grohlovi a Foo Fighters najdete v březnovém magazínu Spark. Do konce měsíce k sehnání v obchodech, poté v eshopu.

Foo Fighters Spark


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení