Nergal z Behemoth se opět bouští do boje s církví

Vydáno: 28.02.2021 16:20 - Milan Říský

S pokutou 15 tisíc zlotých a se soudními výlohami vyčíslenými na 3500 zlotých (dohromady přes 106 tisíc korun) odešel nedávno od soudu Nergal z Behemoth. Důvod? Zveřejnil na sociálních sítích fotku, na které šlape na obraz Panny Marie. Proti rozsudku se odvolal.

Nutno podotknout, že v konzervativním Polsku, kde se skoro 90 % obyvatel hlásí ke katolické církvi, hrozí za urážku náboženského cítění dva roky. Být satanista v Polsku rozhodně není žádný med.

"Případy pedofilie mezi duchovenstvem se utajují, přičemž tihle predátoři nikdy nebudou potrestáni. A umělec je během pár dní odsouzen za co? Za zveřejnění fotky na sociálních sítích? Je to absurdní a díky tomu vypadá polská justice jako zasraný vtip. A tak to je,“ prohlásil Nergal.


Adam "Nergal" Darski nebyl u soudu poprvé - roky se táhl proces, ve kterém se řešilo roztrhání bible na pódiu a místním se nelíbilo ani vyobrazení polského státního znaku s obráceným křížem na plakátu k turné Republic Of The Unfaithful. Proto teď založil fond Ordo Blasfemia, který bude pomáhat s poplatky a pokutami každému umělci v Polsku nařčeného z urážky náboženského cítění.

"Více než deset let jsem konfrontován s četnými pokusy o likvidaci kariéry na základě poškození náboženského cítění. Zní to absurdně, ale je to tak. Mnoho polských umělců včetně mě bylo na vlastní náklady zataženo do soudních síní, abychom se bránili nesmyslným zákonům o rouhání. Cílem politiků je cenzurovat každého, kdo nedodržuje jejich archaické náboženské zákony. Nastal čas se bránit," dodal zpěvák.

ORDO BLASFEMIA | CAMPAIGN BY NERGAL

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení