Black Out Tuesday: hudební průmysl Against the Machine

Vydáno: 02.06.2020 14:10 - Tomáš Bárta

Žijeme v době, kdy se čepele příslovečných nůžek rozevřených mezi těmi nejbohatšími a nejchudšími v rámci tzv. vyspělých společností po celém světě prakticky vyvrací z pantů.
Svět na jedné straně očekává svého prvního dolarového trilionáře(!), miliardáři bohatnou a nevědí, kolikapatrovou jachtu si koupit dřív, zatímco nezaměstnanost se v důsledku dopadů pandemie COVID-19 v USA hbitě šplhá k šíleným 20 %. Vrstva nejbohatších přitom nejeví žádnou viditelnou snahu vrátit něco ze svého bohatství těm, na jejichž hřbetech jsou jejich zlaté paláce vystavěny. Naopak, daňové ráje rostou jako plíseň na zahozeném romadúru.

 
 
 
View this post on Instagram

....

A post shared by Tom Morello (@tommorello) on Jun 1, 2020 at 2:23pm PDT


Není se pak co divit, že smrt George Floyda (46), který zemřel v rukou minneapoliské policie v pondělí 25. května, mohla tak snadno přerůst z pokojných demonstrací za sociální & rasovou spravedlnost v masové občanské nepokoje a násilné střety s policí. Jednalo se totiž jen o poslední z dlouhé řady zdokumentovaných případů neodůvodněné policejní brutality. Ucho se prostě utrhlo.

 
 
 
View this post on Instagram

#blacklivesmatter #theshowmustbepaused

A post shared by Warner Records (@warnerrecords) on May 30, 2020 at 4:04pm PDT


Na stranu protestujících, kteří poukazují na dlouhodobou nerovnost před zákonem mezi lidmi různé barvy pleti či různého společenského postavení, se staví i významní hráči hudebního průmyslu. Labely jako Warner Records, Universal, Sony, Interscope Geffen nebo Columbia se spojily k tomu, aby v úterý 2. 6. vyhlásily demonstrativní "Black Out Tuesday", tzn. stopku veškeré své hudební produkce, s cílem upozornit na nutnost radikálních celospolečenských změn. Následovaly hudební portály, promotérské agentury, kapely i další hudební entity.

Na odpor proti policejní brutalitě, sociální & rasové nespravedlnosti se v těchto dnech veřejně postavila také celá řada velkých osobností hudební scény, namátkou třeba členové Guns n' Roses, Slipknot, Sharon Osbourne, samozřejmě Ice-T, Tom Morello a řada dalších umělců a celebrit.

Změna je nutná!

 
 
 
View this post on Instagram

It’s our responsibility to make noise, to demand justice and to educate ourselves on the issues. I support peaceful protests for racial injustice. I see you, I salute your courage and I stand in solidarity with you. Unity is Strength. #antiracist #istandwithyou #sayhisname #georgefloyd #blacklivesmatter #icantbreathe #nojusticenopeace #vote

A post shared by Dave Lombardo (@davelombardo) on Jun 1, 2020 at 1:04pm PDT


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení