Zakk Wylde: Při konkurzu k Ozzymu jsem si nasral do kalhot

Vydáno: 25.04.2020 07:55 - Dominik Tománek

Psal se rok 1987 a teprve devatenáctiletý kluk dostal možnost hrát s Ozzym Osbournem. Řeč je samozřejmě o Zakku Wyldeovi, který se stal neodmyslitelnou součástí Madmanovy sólové tvorby. Pro Kerrang se rozpovídal o svých začátcích.
Kytaru vzal pořádně do ruky až ve čtrnácti letech. Hrál americký fotbal a při návštěvě svého trenéra si všiml Les Paulky, poté zjistil, že na kytaru hraje trenérův syn Leroy. "Leroy přišel a začal hrát Black Sabbath a Led Zeppelin. Pak rozjel zrovna vydanou 'Crazy Train' a já byl ohromenej. Tehdy jsem se rozhodl, co chci dělat se svým životem."


Tou dobou byl jeho velkým vzorem kytarista Randy Rhoads, který hrál s Ozzym. Z toho důvodu navštívil koncert Black Sabbath, kde ale ještě zpíval Ronnie James Dio. První koncert s Osbournem viděl až později. I když přiznává, že lístky si koupil hlavně kvůli Randymu. Ten ale měsíc před akcí tragicky zemřel při pádu letadla.

V Ozzyho doprovodné kapele se poté vystřídalo pár kytaristů, a když se v roce 1987 uvolnilo místo, tak si Zakk řekl, že to zkusí a nahrál demo. Vyšlo to, a tak se dostal na konkurz, z něhož ostatně vznikla vtipná historka. "Přišel jsem tam a Ozzy se mě zeptal, jestli jsme se už někdy viděli. Pamatoval si mě z toho dema, protože jsem společně s ním poslal i svoji fotku. Pak řekl, že asi fakt žeru Randyho Rhoadse. V tu chvíli jsem se posral a on jen řekl, ať se převlíknu a jdem hrát. Taky chtěl, abych mu hned potom udělal šunkovej sendvič. Dává mi to sežrat doteď!" vzpomíná Wylde.


Dostat se v takto mladém věku do tak rozjeté kapely samozřejmě není vůbec jednoduché. Ale Zakk nelenil a snažil se na sobě makat: "Je to, jako kdybys byl fanoušek fotbalu, tvůj oblíbenej tým je Manchester United a najednou s nima hraješ! Pokud máš za tým hrát, tak se od tebe očekává, že bys měl vyhrávat všechny šampionáty. Proto jsi byl přece draftován. Takhle jsem vždycky vnímal hraní u Ozzyho a jsem za to vděčnej."

V roce 2009 byl nahrazen Gusem G. z Firewind, ale práce má i tak dost. Od roku 1998 válí ve vlastní metalové kapele Black Label Society, která je dnes brána jako důležitá součást metalové scény.


Ozzymu, jeho zdravotním problémům, nové desce i možné budoucnosti se věnujeme celkem na šesti stránkách v dubnovém Fakkerovi. Najdete tu i další nálož (ne) věřitelných historek a taky tři unikátní fanouškovské plakáty. Časopis seženete v každé dobré trafice (najděte si tu nejbližší podle svého města nebo PSČ) anebo už teď přes náš e-shop.


Ozzy cover story 2020

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení