Příběh nu-metalu aneb jak „zprasený metal“ ohromil svět

Vydáno: 05.04.2020 14:05 - Dominik Šidlo

Pořád žvatláme o nu-metalové revoluci, ale kterou vteřinou vlastně Korn pomyslně pokřtili "njůmetl"? Kterým momentem vzplála viagrální ingredience, která nás drží ztopořené už čtvrt století?
Je známo, že Jon Davis a spol. se k vytvoření žánru nehlásí, prý hráli něco, co už vymyslel někdo jiný. Pravdu už asi těžko dohledáme, jisté ale je, že Korni byli těmi, kdo se jako první pokusili o něco pořádného a komu to taky vyšlo.

Končilo století, žár nejžhavějších žánrů osmdesátek a brzkých devadesátek dohasínal. Hair metal řekl poslední slovo, grunge byl po smrti Kurta Cobaina v hibernaci a scéna v Los Angeles neměla kým zaplnit kluby. A hle, z rozbahnéhého dna povstaly bandy jako System of a Down, Limp Bizkit a Coal Chamber. Hlavní ksicht přeměny světa, bakersfieldští Korn, 27. října 1995 odehrál první britský koncert v londýnském LA2 klubu, který čekovalo asi 800 místních. Kukuřičné self-titled album s tématikou sexuality a zneužívání v popředí rapem (a bůhví čím ještě) zprzněného metalu se stalo jejich zítřkem.

Pár podpisů na kozy, ujetá afterparty a dál už to znáte, o tom se mele pořád. Právě show v Londýně ale pro Korn a tím pádem i pro nu-metal znamenala první skutečný krok. Asi jako když v garáži malujete obraz ze zvratků a krve a pak ho necháte obdivovat na celoměstské výstavě. Zvrhlý? Ano, přesně tak musel působit nu-metal. Ale pamětníky to zjevně bavilo, proto se o žánru dnes můžeme bavit a proto má i po pětadvaceti letech místo na trůně.


O Korn jsme se široce rozepsali do záříjového čísla loňského roku. Zpětně jej můžete koupit přes náš e-shop. V časáku najdete i plakát kapely.

Korn titulka 2019


Korn - Blind (Official Video)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení