Nejnebezpečnější song při řízení auta? Prý American Idiot od Green Day

Vydáno: 21.09.2019 13:55 - Jana Haišmanová

Nekonečná rovina, v dohledu žádné další vozidlo a na obloze svit měsíce. Co takhle si pořádně ohulit rádio? Tak na to pozor! Nezáleží tolik na tom, jak nahlas to bude v autě dunit, ale spíš který song vlastně bude hrát.
South China University Of Technology přišla se zajímavou studií týkající se nebezpečnosti některých písní poslouchaných za volantem. Podle čínského výzkumu patří rock jak k nejbezpečnějšímu, tak paradoxně k nejnebezpečnějšímu stylu hudby, který řidiči při řízení poslouchají. Pokusu o celkem šedesáti modelových situacích se zúčastnilo dvacet řidičů, u nichž se zkoumala např. standardní odchylka od předepsané rychlosti, fyzická a psychická reakce nebo četnost předjíždění.


Z deseti testovaných skladeb nejhůře dopadla "American Idiot" od Green Day, jejíž tempo dosahuje 189 úderů za minutu. Následovala ji "Mr. Brightside" od The Killers. Ve většině případů docházelo u řidičů ke zvýšení srdeční frekvence a k častějšímu předjíždění. Pokaždé se také objevil nárůst rychlosti. A co ty bezpečnější songy? První místo si vybojovalo zeppelinovské dílo "Stairway To Heaven", přičemž na paty mu dýchala melancholická "Under The Bridge" od Red Hot Chili Peppers.

Studie při testování pracovala také s typy osobnostmi jednotlivých dobrovolníků. Ukázalo se, že flegmatici jsou vůči "rušivým" elementům mnohem více odolní než např. cholerici, kteří se na řízení soustředí lépe, když je v autě ticho. Ale ať už ti za volantem musí stále něco hrát nebo radši preferuješ zvuk motoru, opatrná jízda je vždycky základem.


Green Day - American Idiot [OFFICIAL VIDEO]



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení