Grunge is dead: po stopách seattleské čtyřky

Vydáno: 06.07.2017 11:30 - Petr Adámek a Michal Skořepa

Soundgarden se dali do kupy už v ruce 1984 a byli první z grungové čtyřky, které podepsal velký label. Průkopníci. Všechny kapely k nim vzhlížely a pomalu se o nich začalo mluvit. I opěvovaná Nirvana, ačkoliv to Cobain později popřel, k Soundgarden vzhlížela.
O čtyři roky později vyšla partě debutová deska Ultramega OK a na stále zrychlující vlak naskočily další skupiny. Zcela zásadním milníkem se stal rok 1991. Soundgarden vydali album Badmotorfinger, Pearl Jam debutovou placku Ten a Nirvana své veledílo Nevermind. Grungové šílenství vypuklo naplno.

Paradoxně právě Soundgarden, kteří vše odstartovali a celému novému směru umetli cestičku, naplno prorazili z celé čtveřice až jako poslední. Ta pravá chvíle pro Soundgarden přišla až v roce 1994, když krátce před Cobainovou sebevraždou vyšel opus Superunknown, jenž byl pro kapelu jakýmsi zadostiučiněním.

Hlavní slovo převzala Nirvana a zbylé kapely se vcelku rovnoměrně podělily o zbytek pozornosti. Propojení mezi nimi ale nadále zůstalo: kdo znal Nirvanu, pravděpodobně věděl i o Pearl Jam. A kdo věděl o Pearl Jam, nemohl nezaznamenat Alice in Chains a Soundgarden, přičemž Nirvanu poslouchali všichni a poslední dvě zmíněné skupiny zase fajnšmekři.

Která ze čtyř seattleských kapel je tvoje nejoblíbenější? Dej vědět v komentáři.


Velký pětistránkový článek o prokletí zvaném grunge a jeho poslední oběti, Chrisu Cornellovi + plakát najdete v červencovém čísle Fakkera. V prodeji od 30.6. za 49 Kč v síti trafik Relay, dalších shopech anebo v digitální podobě.


Chris Cornell F!
Chris Cornell F!
Chris Cornell F!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení