RECENZE: Skywalker - All News Is Bad News

Vydáno: 16.08.2024 23:21 - Petr Adámek

Jedna z nejpilnějších, jedna z nejambicióznějších, jedna z nejhubatějších (díky za to!) a taky jedna z nejrespektovanějších. To je jen několik nálepek, které už roky charakterizují domácí kapelu Skywalker.
Skywalker - All News is Bad NewsSKYWALKER
All News Is Bad News

vyšlo: 5. dubna

Jejich dosud poslední kus "Late Eternity" patřil k tomu vůbec nejlepšímu, co se na zdejší hardcore / metalcore / dosaďsisvoje-core scéně za posledních deset let urodilo, to aby těch superlativů nebylo málo. Novinka "All News Is Bad News", přestože vznikala ve zcela odlišné tvůrčí náladě, na ni plynule navazuje.

Opět tu máme mix moderně pojatého hardcoru s mnoha příměsemi. Hned v titulní "All News Is Bad News" si zpěvák Honza Kučera napsal refrén jak vystřižený od Blink-182 nebo Neck Deep. Mimochodem právě pop-punk má část sestavy ráda natolik, že si založila boční projekt, kde tyto chutě ve velkém realizuje. "Goliath" s jemným piano úvodem zase rozčísne surový kytarový riff, ze kterého fanoušci Korn oblíznou všech deset.

Co Skywalker odlišuje od konkurence, je v první řadě šikovný songwriting a aranžérství, přesněji řečeno schopnost napsat snadno uchopitelnou písničku, která dokáže žít vlastním životem. Konkrétně je řeč třeba o "House of Gloom", která by se z fleku mohla objevit na albu králů současného moderního rocku Bring Me The Horizon.

Díky mnoha drobným detailům, jako je např. zapojení akustické kytary v "Headspace", nejsou skladby snadno zaměnitelné jedna za druhou, což je v těchto žánrech častý trabl. Skywalker napomáhá i šíře rejstříku Kučerova hlasu. Po většinu času využívá hrubší polohy svého hlasu, ale vedle obligátního screamu nemá problém zajít ani do melodických, chvílemi lehce nasládlých momentů. A k tomu sbory, hromada sborů, další pro kapelu typický výrazový prvek.

Možná jo, možná je název alba otisknutou realitou, možná jsou (zejména poslední dobou) všechny zprávy, co k nám putují, skutečně blbé. To naštěstí není případ tohoto alba.

 

(recenze vznikla pro srpnové číslo časopisu Spark)

 

 
8/10
 

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení