VIDEO: Ukažte se světu v celé své zranitelnosti, vybízí nové songy Dim Haze

Vydáno: 29.04.2024 00:21 - Redakce

Dim Haze, indie popový projekt Vladimíra Zemánka, vypustil 11. dubna nový singl a videoklip "Stay (I Need Ya)". Ten navazuje na předchozí píseň "Lips" z konce března. Jde o první hudební kousky od loňského EP "Out For Stimuli".
Oba songy jsou výstupem autorovy spolupráce s kamarády z hudební a částečně i filmové branže. Jak singly, tak videoklipy odkrývají kontrast mezi vnitřním světem a vnějšími očekáváními a ironizují masky, které si přijetí ve společnosti vyžaduje.

Písně jsou dílem Vladimíra Zemánka, který své tvůrčí vize opět sdílí s producentem Vítem Kořistkou z kapely Nature Trip. Právě s ním Zemánek spolupracoval již na všech předchozích nahrávkách, včetně zmiňovaného předchozího EP. Stejně tak Zemánek navázal na úspěšnou spolupráci s Tomem Tejklem z kapely Hopes, jakožto autorem všech dosavadních hraných klipů Dim Haze, včetně "Lips" a "Stay (I Need Ya)". Za grafikou stojí Šimon Brzobohatý z kapely Exude.


Dim Haze - Stay (I Need Ya)


Písně slučují rytmický groove se snovými kytarami, proměnlivými vokálními liniemi a citlivým narativem. Na lyrické úrovni Zemánek posluchače vede hlubokým příběhem o složitosti osobní autentičnosti a na ní navázané vratkosti mezilidských vztahů. Zkoumá touhu po mezilidském kontaktu a zároveň poukazuje na pomíjivost takových vazeb. Zdůrazňuje zranitelnost a masky, které nosíme, aby nás společnost přijala. Vyzývá k zamyšlení nad vlastními zkušenostmi s touto touhou a vybízí k troufalosti ukázat se ve své pravé podobě navzdory možnému odmítnutí.

Oba nové videoklipy jsou natočeny v pražském Ateliéru Kolbenka, kde se odehrává hravý příběh dvojčat v podání Marie a Terezy Valentových, se kterými Zemánek spolupracuje mimo Dim Haze i na filmové tvorbě. Postavy jsou zasazeny do prostředí, které je vizuálně jednoduché a neosobní, avšak ony do něj vnesou život a barvy svými neortodoxními způsoby zábavy.




Klipy s prvky absurdna a výraznými barvami vyobrazují konflikt mezi nitrem jednotlivce a okolním světem plným očekávání a norem. Zobrazení dvojčat představuje dualitu vlastní identity - klid versus chaos, usedlost versus spontánnost. S těmito kontrasty se dvojčata potýkají například vyťukáváním melodií na skleněné nádoby s vodou, vytvářením akrobatických kreací se židlemi nebo hraním twisteru s utěrkami na uklízení. Formálně oděný Zemánek s modře namalovanými rty a zlatými náušnicemi dívkám sekunduje v jejich skotačení a dokresluje téma rizika odcizení v konvenčním světě v důsledku odhalení svého pravého já.

Dim Haze pokračuje ve své tvorbě rezonující s hlubokými emocemi a otázkami autenticity, a "Lips" se "Stay (I Need Ya)" představují další krok na této cestě. Singly jsou vstupem do světa plného hledání sebe sama a skutečných vazeb ve společnosti, jež dokáže být často velmi povrchní.


Dim Haze - Lips (Official Music Video)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení