TOP ALBA 2023 podle redakce Fakkera (X): vybírá Petr „Ape“ Adámek

Vydáno: 11.01.2024 10:27 - Petr Adámek

Jako externí redaktor našeho spřáteleného magazínu Spark jsem vloni z "pracovních důvodů" naposlouchal nějakých šest sedm stovek nových alb. Díky tomu jsem objevil skutečné skvosty, a to zejména v hlubinách alternativního a progresivního metalu. Stejně tak mám radost z domácí scény. Nebyl to vůbec špatný rok.
Klone 2023KLONE
Meanwhile

Nejlepší song: Elusive

Francouzi nemají jen Gojiru. Francouzi mají Klone. Přiznám se, že až do loňska jsem o jejich existenci neměl ani tucha. Ale stačil první poslech nahrávky "Meanwhile" a byla to láska na první pohled. Teda poslech. Pokud bychom se chtěli otrocky držet žánrových škatulek, tou nejbližší by byl progresivní post metal s dozvuky lyričtějších poloh A Perfect Circle nebo Anathemy. Dvěma slovy: fascinující hudba! Celá nahrávka se valí ve středním tempu, každá ze skladeb pečlivě rozehrává vlastní náladu, jejímž společným jmenovatelem je melancholie. Emocionalita, s níž Klone pracují, se jen těžce postihuje slovy, nicméně pro většinu alba je příznačná zasněná, až skoro vzletná atmosféra. Kapela přitom nevaří jen s obvyklými nástroji, ale pracuje třeba s dechy. So fakin' sexy! Důmyslné, propracované a po všech stránkách skvělé album, kterých se rodí jen několik ročně.

 

2. SPOTLIGHTS - Alchemy For The Dead
3. THE.SWITCH - Skrytý místa
4. PAN LYNX - Kdo se bojí, musí do lesa
5. SLEEP TOKEN - Take Me Back to Eden

 

CO SE DO TOP 5 NEVEŠLO: The Ocean - Holocene, The Rolling Stones - Hackney Diamonds, Grandson - I Love You I'm Trying, Currents - The Death We Seek, Avenged Sevenfold - Life Is But a Dream..., Stellar Circuits - Sight To Sound, Psygnosis - Mercury


TOPKY PŘEDCHOZÍCH LET:

 

 

Klone - Elusive
 

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení