FOTO: Superskupina L.S. Dunes v Praze připomněla, jak znělo emo na začátku milénia

Vydáno: 06.02.2023 23:04 - Redakce a Jaroslav Kutheil

L.S. Dunes zatím nepatří mezi nejzvučnější jména emo-rockové a post-hardcorové scény, ale to jenom proto, že vznikli teprve loni! Zkraje února přijeli s debutovou deskou "Past Lives" do Prahy.
Za L.S. Dunes stojí zpěvák Anthony Green z kapel Circa Survive a Saosin, který při frustraci z pandemie sháněl muzikanty pro nový projekt. Telefon mu postupně zvedli bubeník Tucker Rule a basák Tim Payne (oba spolu přes dvacet let hrají v pionýrech emo žánru, u nás poměrně neznámých Thursday). A přidali se i Travis Stever, kytarista Coheed And Cambria a spolu s ním i jméno asi nejslavnjší, Frank Iero.

Kytarista známý především z My Chemical Romance jde rád proti proudu. Zatímco jiní se soudí o vlastnictví názvu kapely, protože jsou si dobře vědomí toho, že je to v hudebním byznysu jedna z nejcennějších komodit, on na nějakou kontinuitu a postupné zvedání povědomí o kapele hází bobek. "Baví mě celý ten kreativní proces, kdy zakládáš novou kapelu," říká v rozhovorech a pokračuje: "Vymýšlet logo, obal desky, určovat si, kdo na jaký nástroj bude hrát, rozdělovat povinnosti. Jakmile je všechno hotovo a nastupuje rutina, už koukám po něčem dalším," vysvětluje, proč jeho projekty nevydrží dlouho.

Ačkoliv tedy ostatní členové L.S. Dunes v chystaném rozhovoru pro Fakker mluvili o plánech na další album, nebuďte překvapení, pokud se ho nedočkáte. V čem ale nelhali, je skutečnost, že jim to spolu mezilidsky skvěle funguje.

Debut Past Lives nepatří mezi nahrávky, které byste museli slyšet předtím, než natáhnete bačkory, z jedenácti položek si vyberete stěží čtyři, ke kterým stojí za to se vracet. A ani zvuk, který ve zhruba z půli zaplněném MeetFactory nepatřil mezi nejčitelnější, zážitku z jejich české premiéry zrovna nepřidal.

Přesto to byl bezvadný koncert. Už předkokanka Kaylieigh Goldsworthy, kterou znáte z Frankova projektu The Future Violence svým houpavě něžným popem odzbrojila publikum sympatickým, pokorným projevem. "Zvedněte ruku, kdo mě zatím neznáte! No tak, to není žádná ostuda!" pronášela mile, zatímco se omlouvala za to, že na poslední zastávku evropského turné už žádný merch nezbyl.

L.S. Dunes se k ní přidali na poslední písničku, což jim ráda oplatila zase v jejich finále, kdy ukázala, že kromě elektrické kytary ovládá i hru na housle. Žádné covery z originálních formací protagonistů nezazněly, tihle cápci se přišli bavit se svou aktuální tvorbou. Debut přehráli celý a pak už šup do tourbusu.

Lidi nejvíc pařili na singly "Permanent Rebellion" a 2022, skákali z pódia bez přestání a spolu s kapelou si užívali derniéru před pauzou, na kterou naváže až v květnu americké turné. Kapela si spolu vyměňovala vtípky, pošťuchovali se hlavně Frank s Anthonym a když někomu v kotli vypadla taštička s léky a kapela na žádost fanoušků koncert zastavila, pobavilo je to tolik, že z toho měli bžundu až do konce setu. "Sereme na odcházení, dáme si přídavky rovnou!", zahlásil frontman, ironicky poděkoval zvukaři za správné nastavení autotune a koncert dotáhl do finiše. Špica!


text: Honza Trávníček




DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení