TOP 10 Rock for People: koho si letos nesmíte nechat ujít podle redaktorů Fakkera

Vydáno: 14.06.2022 12:50 - Petr Adámek

Po dvou značně hubených letech čeká Rock for People konečně plnohodnotný ročník. Oproti původnímu line-upu ohlášenému na rok 2020 doznala soupiska kapel mnoha změn, další pak vyřadily "logistické důvody" či covid, přesto nás v Hradci Králové čeká dosud nejnadupanější ročník.
V termínu 15.-18. června nás na letišti v Hradci Králové čeká přehlídka více než stovky interpretů v čele s Green Day, Fall Out Boy, Sum 41, Biffy Clyro nebo Royal Blood. Dali jsme v redakci hlavy dohromady a sypeme na vás deset jmen, která byste si během čtyřech festivalových dnů neměli nechat ujít.

 

BIFFY CLYRO 

středa 15.6. (21:30) 

U nás stále trochu nedoceněným Skotům se už dvacet let daří něco obdivuhodného. Počínaje debutovým albem "Blackened Sky" vydávají fantastický rockový desky, aniž by jednou jedinkrát umělecky přešlápli, snížili se k prvoplánové líbivosti anebo během koncertů ubrali ze svého pověstného nasazení. Středobodem jejich světa je tak akorát nabroušená elektrická kytara, ale nemají problém ani s chytlavými stadiónovými popěvky nebo niterními baladami. Do půl těla vysvlečený frontman Simon Neil to na pódiu pokaždé rve až na dřeň, pot z něj stříká na všechny strany, ale ve skutečnosti je to usměvavý chlapík, který si ani při setkání s fanoušky na nic nehraje. Vyzkoušeno za vás. Pokud máte rádi rockovější období Foo Fighters, Incubus nebo třeba Pearl Jam, nesmíte na Biffy "fuckin'" Clyro chybět! (Petr "Ape" Adámek)

Biffy Clyro - Bubbles

THE SCRATCH 

čtvrtek 16.6. (13:50) 

V životě bych si nepomyslel, že začnu tak uctívat akustickou kytaru jako v případě skotačivé sebranky The Scratch. Během čtyř let na scéně si kvartet svým originálním zvukem inspirovaným v tradiční irské hudbě probojoval cestu mezi nepřeberným množstvím celtic punkových skupin a povedlo se mu dosáhnout kýžené rovnováhy mezi akční rockově metalovou atmosférou a lidovými nástroji. S jistotou můžu potvrdit, že tyhle leprikónské kejkle přinutí klepat palicí i ty nejzatvrzelejší metloše. (Ondra "Wisby" Weisbauer)

 

The Scratch - Another Round

KENNYHOOPLA 

čtvrtek 16.6. (17:05)

KennyHoopla je původně new wave rapper. Stejně jako spousta jiných rapperů ale jednoho dne potkal Travise Barkera z Blink 182, takže teď KennyHoopla zachraňuje pop punk, haha. Ale vážně, časopis Kerang ho dokonce označuje za hlas nové pop punkové generace. Kenny za loňský rok stihl nabrat desítky miliónů poslechů na streamovacích platformách, odjet turné s Yungbludem a poté i s Machine Gun Kellym, vydat mixtape "Survivors Guilt" a odehrát slušnou řádku vlastních koncertů, včetně účasti na Leedsu a Readingu, takže je jasný, že o tomhle klukovi ještě mnohokrát uslyšíme. Bylo by velká škoda jeho první koncert v Česku vynechat. (Čestmír Jíra)

 

KennyHoopla - ESTELLA// (Feat. Travis Barker)

ENTER SHIKARI 

čtvrtek 16.6. (19:55) 

Když jsem Enter Shikari viděl naposledy na festivalu, psal se rok 2017 a kapela "předskakovala" na Aerodromu Linkin Park. Tehdy jim akce moc nesedla, ačkoliv do ní obzvlášť frontman Rou Reynolds dal všechno. Možná byl problémem fakt, že se parta uprostřed slunečného dne nemohla plně vyjádřit pomocí své světelné show. Pevně doufám, že na RfP nás svým aktuálním matrošem odpálej z kecek. (Dominik "Dom" Šidlo)

 

Enter Shikari - Sorry You're Not A Winner

WARGASM

čtvrtek 16.6. (22:00)

Wargasm vám urvou uši a pak vám je CéOčkem přivaří zpátky! Minimálně v případě, že máte rádi tvorbu The Prodigy, kterým by tohle svěží britské duo mohlo v klidu konkurovat. Bere vás elektronika? A co nu metal? Hardcore? Wargasm jsou jako Vánoce, potěší všechny! Takže kde je ten háček? Wargasm mají skutečně jednu chybu - ve čtvrtek večer se překrývají s jedním z hlavních taháků festivalu Royal Blood. Osobně mám ale o králi večera jasno. (Ondra "Wisby" Weisbauer)

 

Wargasm - "SPIT."

IVAN MLÁDEK A BANJO BAND

pátek 17.6. (14:05) 

Ne, nedělám si srandu! Show Ivana Mládka bude bez sebemenších pochyb legen… wait for it… dary! Vzpomínat se na ni bude ještě roky, stejně jako dnes na vystoupení Karla Gotta v roce 2013, na jehož známé fláky pařila ve stanu i o dvě generace mladší omladina v tričkách Slipknot. U Ivana Mládka, jenž vydal první album v době, kdy dobrá polovina návštěvníků RfP ještě nebyla na světě, se dá čekat velmi podobně uvolněná a veselá atmosféra. Kdo by neznal kousky jako "Prachovské skály", "Jez", "Linda" nebo kultovního "Jožina z bažin", v němž našla zalíbení i slavná Metallica. Mimo to je Mládek excelentní bavič. A vzhledem k jeho věku se nabízí otázka, jak dlouho ještě vydrží aktivně muzicírovat. Povinnost! (Petr "Ape" Adámek) 

 

Ivan Mladek - Prachovske skaly

CROSSFAITH 

pátek 17.6. (15:35) 

Adept na nejenergičtější koncert celýho festivalu? Dost možná! Ještě jsem Japonce Crossfaith neviděl naživo v akci, ale už teď je jasno, že jediná noha v dosahu sta metrů od stage nebude stát v klidu. Chci být přímo uprostřed dění a schytávat děla v moshpitu. Prostě chci! (Dominik "Dom" Šidlo)

 

Crossfaith - Gimme Danger feat. ralph

BAD NERVES 

sobota 18.6. (14:25) 

V dnešní době narvané k prasknutí tisícem a jedné podoby metalcoru si daleko víc užívám muziku dekád dávno minulých. A přesně proto jsem si tak oblíbil britskou garážovku Bad Nerves. Tahle energická hudba spojující zběsilost sedmdesátkového punku s až tanečním rytmem steroidy napíchaného rock 'n' rollu rozhýbe i důchodce. Jenom na koncertě dávat bacha, ať od nich v zápalu nedostanete holí! (Ondra "Wisby" Weisbauer)

 

BAD NERVES - CAN'T BE MINE
 

DON BROCO 

sobota 18.6. (15:55)

Z angažování Don Broco na RfP jsem měl radost už v roce 2019. Jenže britská banda tehdy účast zrušila, měla přijet o rok později, to zas zrušil celý festival covid a o rok později se situace opakovala. Po tříletém čekání se tedy jejich premiérové show dočkám až letos a nakonec jsem vlastně rád, že to tehdy nevyšlo. Don Broco totiž v mezičase vydali výbornou nahrávku "Amazing Things", kterou považuju za jeden z nejlepších počinů celého loňského roku, ne-li za ten úplně nejlepší. Všechno zlý je (jako vždy) k něčemu dobrý. A proč byste u toho měli být taky? Abyste na vlastní uši a oči slyšeli a viděli kapelu, která dělá moderní rockovou muziku líp než Bring Me the Horizon. Proto. (Petr "Ape" Adámek)

 

Don Broco - Gumshield

SKYND
 

sobota 18.6. (01:00) 

Bude to poslední festivalový den, poslední set, ale musím tam být. Proto, že jsem fascinován jejími pohyby, jejími příběhy, její celkovou vizáží a samozřejmě i její hudbou. Naposledy jsem ji na RfP Hope poslouchal vloni ze stanu na dálku a až poté zjistil, o co jsem vlastně přišel. Jsem rád, že dostanu příležitost svou chybu napravit! A jelikož jsou RfP Concerts šikovní a přivezou bandu i na sólový koncert, budu mít víc materiálu k posuzování a užívání! (Dominik "Dom" Šidlo)


SKYND Feat. Jonathan Davis 'Gary Heidnik' (Official Video)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení