Taylor Hawkins. Sympaťák a Grohlův životní parťák

Vydáno: 25.04.2022 20:20 - Milan Říský

Byl posedlý rock'n'rollem a také jedním z nejlepších bubeníků na planetě. Nesmírný sympaťák a fajn chlap, jak vzpomínají lidé, kteří mu vstoupili do života. Po Tayloru Hawkinsovi zůstane na scéně prázdné místo. Zemřel přesně před měsícem, 25. března.
V roce 1982 viděl malý desetiletý Taylor legendární Queen v Irvine Meadows Amphitheater, obrátil se k matce a prohlásil: "Jednou tady na tom stadionu budu hrát." Ta jeho přání nikdy nezpochybnila, naopak jej v dráze hudebníka podporovala. O patnáct let později se mu sen splnil. Foo Fighters tehdy jeli turné k desce "The Color And The Shape" a on vítězoslavně seděl za bicími.


Ženy ostatně hrály v jeho profesní kariéře podstatnou roli. Alanis Morissette naverbovala Taylora krátce po boomu přelomové desky "Jagged Little Pill" a oba si sedli skvělě. "Pravděpodobně bych dnes večer rozvážel pizzu někomu, koho znáte, nebýt jí. Byla úžasná šéfka," zavzpomínal bubeník. A s vědomím toho, že žije svůj dětský sen, přistupoval ke své profesi s pokorou, stejně tak k ostatním kolegům z branže. Proto nikoho nepřekvapí množství nesmírně osobních vzpomínek prostoupených lidskostí, humorem, vřelostí a ukazující zesnulého bubeníka v nejlepším světle.

"Potkali jsme se během společného turné, pochválil jsem mu rytmus a on odvětil, že se učil podle Genesis a jejich skladby "The Lamb Lies Down On Broadway". Chvíli do mě hučel o Philu Collinsovi jako o fantastickém bubeníkovi, já ho přitom znal jen jako zpěváka. Další den ke mně přiběhl v Newcastlu a to album mi přinesl. Byl nadšený, že se se mnou může podělit o jednoho ze svých oblíbených bubeníků a já byl mimo z toho, že jsem dostal dárek od jednoho z nejlaskavějších lidí, co jsem kdy potkal,“ vzpomínal John-Robert Conners z Cave In, kteří jeli s Foo Fighters turné v roce 2002. Nadšený ze spolupráce byl i kapelní fotograf Tony Woolliscroft s Taylorem strávil část kreativního procesu čtvrté desky "One by One" u něj doma, bubeník jej prostě vzal k sobě se slovy: "Teď jsi jeden z nás".

Rodilý Texasan a duší Kaliforňan se stal po Grohlovi nejvýraznější tváří Foo Fighters, oba je navíc pojilo extrémně silné pouto. Taylorovo blízké střetnutí se smrtí po předávkování heroinem v roce 2001 bylo něco, s čím Grohl v sobě po léta zápasil. O skladbě "On The Mend" prohlásil, že se jedná o milostnou píseň umírajícímu příteli, v době kdy ležel Taylor v kómatu, Grohl dlouhé dny seděl u jeho postele. Ve vzpomínkách The Storyteller: Tales Of Life And Music dojemně shrnul jejich báječný vztah. "Při prvním setkání jsme si sedli a pouto se den za dnem neustále prohlubovalo. Byla to láska na první pohled, zažehla hudební dvojplamen, který hoří dodnes. Společně jsme se stali nezastavitelným duem na jevišti i mimo něj, žádné dobrodružství nám nebylo cizí. Jsme si naprosto souzení a jsem vděčný, že jsme se našli," napsal v knize Grohl, aniž by tušil, že mu životní parťák odejde ze života tak brzy.



Alanis Morissette - Dear Taylor
 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení