Ihsahn (Emperor): „The Weeknd je odvážnější než většina metalové scény“

Vydáno: 25.03.2022 09:00 - Ondra Weisbauer

Blackmetalová ikona Ihsahn se stále drží názoru, že současné metalové scéně chybí originalita. Jako protipól se nebojí vyzdvihnout R&B hudebníka známého jako The Weeknd, který má být ve své tvorbě temnější i experimentálnější než většina metalistů. Silný tvrzení. Ztotožňujete se s ním?
Frontman Emperor, vlastním jménem Vegard Sverre Tveitan, na téma narazil při nedávném rozhovoru pro Metal Hammer: "Nemůžu než vychválit Weekndovo (vl. jménem Abel Makkonen Tesfaye pozn. red.) nové album 'Dawn FM'. Je to svým vlastním způsobem neskutečně tvrdá hudba. Možná mi to tak jen přijde, tím že stárnu, ale při jeho poslechu jsem si pomyslel, že v řadách nového metalu se úplně ztratilo to nebezpečí z nepřijetí a touha experimentovat. Poslouchám spoustu komerčního R&B a mám-li být upřímný, Weeknd je jen jedním z mnoha případů, kdy z jeho hudby cítím víc temnoty, agrese a originality než z většiny extreme metalové tvorby.




Není to však poprvé, co norský hudebník vychvaloval umělce na hony vzdálené žánru, ve kterém normálně tvoří. V roce 2018 prozradil pro Metalshop TV, že ho hodně ovlivnila šestá studiovka Kanye Westa "Yeezus", kterou mnozí dodnes považují za nejexperimentálnější desku amerického rappera.

"Co si budem povídat, není úplně snadné se do takového člověka vcítit a oblíbit si ho, když víš, jaký je jako člověk. Nemůžeš popřít, že vztah, který máš vůči interpretovi jakožto k osobě, si potom přenášíš i do jeho tvorby. Ale přesto podle mě nelze popřít, že je velmi odvážný a právě to jeho megalomanské ego je důvodem, proč je tak geniální. Není za tím žádná komerční myšlenka, prostě jen řve: 'I am a God.' a funguje to. Ta deska je šílená a já ji miluju. Opravdu geniální věci dnes vznikají buď v undergroundu, kde se netočí žádné peníze a ti lidé tvoří umění protože je to baví, nebo u těch, co se toho prostě nebojí - snaží se dělat správná kariérní rozhodnutí, a proto se musí vydat nevyšlapanou cestou kompromisů a experimentů," vyjádřil se před lety Ihsahn.

 

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení