VIDEO: Adam Jánošík z The Atavists to v novém projektu zkouší to česky

Vydáno: 02.04.2022 15:30 - Tisková zpráva

Bubeník The Atavists Adam Jánošík má za sebou silnou zkušenost z léčebny v Kosmonosích, kde se před několika lety léčil ze závislosti na alkoholu. Výsledkem následného období abstinence, které v něm otevřelo nový proud kreativity, je první singl "Dvě hlavy - dvě srdce" vydaný pod hlavičkou projektu Labe.
Adam Jánošík (The Atavists, ex-Ready Kirken a další), jenž je v projektu Labe výhradním autorem hudby i textů, našel v psaní písniček funkční způsob terapie poté, co v roce 2019 začal nový život jako abstinující alkoholik. "Původní plán nebyl nahrávat ve studiu, točit klipy a vydávat desku. Začal jsem psát písničky, abych se nezbláznil," vysvětluje muzikant, který si pro dvě sošky Anděl, které vyhráli s The Atavists v březnu 2019, přijel přímo z protialkoholní léčebny v Kosmonosech.

"Musel jsem najít způsob, jak ze sebe dostat ven věci, které jsem do té doby tlumil drogami. Byly to spousty probdělých nocí strávených s diktafonem v mé vrchlabské zkušebně. Pomáhalo to, tak jsem pokračoval," vysvětluje Jánošík, který později kývl na nabídku zpěváka a producenta Tomáše Frödeho (Imodium, Walkmanz), aby ty písničky ve Frödeho studiu zhmotnili.

Většinu všech nástrojových partů nahrál Adam Jánošík sám. Hlasem projektu se stal neplánovaně právě Fröde. "Natočili jsme hudbu k první písni, Adam ji nad ránem pracovně nazpíval a odjel. Než dorazil domů, tu píseň jsem sám nazpíval a poslal mu ji. Po pár hodinách odmlky zavolal, že je to přesně ono a dojalo ho to k slzám," líčí Fröde. "Tomášovi už mikrofon zůstal i pro zbytek písní, protože já zpěvák nejsem a ty písně bych nepustil ven, kdyby nezněly dobře. Stal se mi, jak sám říká, nástrojem a pomocnou rukou," dodává k volbě zpěváka Adam Jánošík.
Podle autora Adama Jánošíka je píseň Dvě srdce - dvě hlavy o věčném rozporu mezi tím, co by chtělo dělat srdce a co by měla dělat hlava. "Pro mě to má naprosto konkrétní význam, ale nerad bych ty texty vysvětloval. Nabízím posluchačům, aby si v tom našli svoje významy," vysvětluje Jánošík.

Singl vychází coby předzvěst připravovaného alba Noční směny, na jehož dokončení ústřední dvojice momentálně pracuje.

 

Labe - Dvě srdce - dvě hlavy


 

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení