Za vznik největšího hitu Evanescence může jedno setkání a jediná věta

Vydáno: 19.03.2022 21:25 - Eliška Válková

Ten čas ale letí! Od vydání písně Evanescence "Bring Me To Life" uplynulo už neuvěřitelných dvanáct let. Nyní debutový singl z alba Fallen (2003) dosáhnul na YouTube svou první miliardu zhlédnutí. Píseň se tak přidala k dobře známým hitům jako Nothing Else Matters, In The End, nebo Chop Suey
Zajímavý je fakt, že k napsání hitu stačila pouze jedna dobře mířená věta. "Jsi šťastná?" Právě tato otázka iniciovala vznik jednoho z největších hitů skupiny Evanescence. K napsání Bring Me To Life kdysi Amy Lee inspiroval její tehdejší kamarád, nyní manžel Josh Hartzler. Dle jejích slov tehdy prožívala nelehké období ve vztahu plném násilí. V té době jí Josh u položil tuto jednoduchou otázku. "Zaskočilo mě to. Cítila jsem se odhalená, ale zároveň to byl dobrý pocit - jako by do mě opravdu viděl," popsala Amy své tehdejší pocity.


Amy mnohokrát přiznala, že původně v singlu neměla být žádná rapová sloka. Obávala se toho, že bude skupina hozena do škatulky nu-metal. Jejich vydavatelství na tom však trvalo, a tak vznikla spolupráce s Paulem McCoyem z 12 Stones.


Hned po vydání se Bring Me To Life těšilo obrovské popularitě. Spolu s "My Immortal" je součástí soundtracku k filmu Daredevil (2003). Téhož roku skupina obdržela za singl ocenění Grammy za nejlepší hardrockový výkon.

Videoklip byl natočen v Rumunsku, takže ne zas tak daleko od nás. Stojí za ním německý režisér Philipp Stölzl, který s Evanescence spolupracoval také na videoklipech "Going Under" (původně míněný jako první singl z alba "Fallen") a "Everybody's Fool". Jeho práci můžete znát také díky klipům k "Du Hast", nebo "Du Riechst So Gut '98" od Rammstein.

Evanescence uvidíme naživo už 10. června v pražském Foru Karlín.


Evanescence - Bring Me To Life (Official Music Video)


 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení