FAKKER BLOG: Vám už z toho jebe, desátníku! (V.)

Vydáno: 31.12.2021 08:50 - Redakce

Kniha z prostředí těžkotonážního ocelového kartelu. Kniha, jakou československý knižní trh ještě nepoznal je tady! Politicky nekorektní román už za bolševika! Natož dnes!
Akčně kriminální thriller-fikce "Vám už z toho jebe, desátníku!" o československé heavy metalové scéně. Konfliktní, kontroverzní a politicky nekorektní už za bolševika. Natož dnes! Limitovaná edice 666 kusů vyšla 17. listopadu ve vydavatelství Smile Music.




Přinášíme další ukázku...


„Pátral sem a dostal se ke Clark Ashton Smithovi. Zjistil, že měl souvislost s H.P.Lovecraftem. Apropos, Lovecraft ti nic neřiká? Co „Call Of Cthulhu"?

„Instrumentálka Metalliky na loňskym LP. Víc sem se nezajímala."

„Žel jako většina. Eště je tu Poe nebo Hemmingway. Tam Hetfield s Ulrichem taky loupili. Pak Solženicin, nositel Nobelovy ceny za „Souostroví Gulag". Dobový svědectví, vydá za sto hororů, pač nejbrutálnější scénář píše život a nic není drsnější než fakta. Další z hlediska metalovýho fandy zajímaví sou J.R.Tolkien a George Orwell. „Farma zvířat" a „1984" toť věčnej zdroj námětů, kór dyž de vo texty politicko-společenský."

„Já na utopii nějak nejsem."

„To není utopie nýbrž dystopie. Podle mě verze reálnější, zlatý časy lidstvo nečekaj. Spíš návrat do jeskyní, páč člověk se z chyb nepoučí. 451 stupňů Fahrenheita, teplota, kdy chytne papír, je vo pálení knih, zločinu typickym třeba pro nacisty. Už ve středověku platilo, že kdo pálí knihy, bude pálit lidi. Divim se, že vydali román i u nás. Asi cenzor zachrápal, protože ať byly šedesátky jakkoli free and easy..."

Dan se zarazil. Došlo mu, že Anetu zná pár hodin, a kdo ví, před kým pouští hubu na špacír. Ale dívka do přívalu slov skočila sama.

„Tyhle věci šly dycky mimo mě. Znám jen Adriana Shakespeara, a to eště jen jméno."

„Dyž tak Williama. U něj kradou Venom na „At War With Satan" nebo Judas Priest. Na „British Steel" hned na dvou místech používaj celý citáty. Jinej zdroj, co z něj kdekdo čerpá, je „Paradise Lost" od Johna Miltona. Jedno z nejcennějších děl anglické poesie."

Aneta zírala jak tele na vrata, ale Dan se rozjel. Zeširoka ličil souvislosti a dívce došlo, že Sam Riami, režisér kultovního „Evil Dead" musel Lovecrafta mít přečteného i pozpátku.

„..a abych nezapomněl, Aleister Crowley, šílený génius..."

„Mr. Crowley, jak o něm zpívá Ozzy?"

„Samo sebou. Copak text tě nedonutil zjistit, kdo byl?"

„Zkoušela jsem, ale s mojí angličtinou..."

„Mužeš umět jak chceš, dyž nevíš nic o Crowleyho životě a stavu, text nepochopíš. Apropo Ozzy. Víš jak má na jedničce „Crazy Train." Tak se seznam se Stefanem Grabinskim. Zapomenutej a nedoceněnej autor psychorománů či horor příběhů. Jeden z nich se jmenuje, světe div se, „Bludný vlak". To je ale náhodička, že?"
 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení