Angus Young z AC/DC se rozhovořil o svém největším vzoru

Vydáno: 20.12.2021 15:25 - Ondra Weisbauer

Kytarák a poslední zakládající člen elektrizujících rockerů AC/DC, Angus Young, se pro "The Rock Show With Johnnie Walker" na BBC rozkecal o svém největším kytarovém vzoru. Není jím nikdo menší, než rock'n'rollový průkopník Chuck Berry.
Pokud vám jméno Chuck Berry nic neříká, zastyďte se a počkejte v koutě hanby (nebo si ho aspoň pusťte). Právě jeho skladba "Johnny B. Goode" z roku 1958 je často nazývána písní, která definovala rock'n'roll (ačkoliv se první známky žánru objevovaly už na konci čtyřicátých let) a samotný muzikant byl jako první umístěn do Rock'n'Rollové síně slávy.

Dost z historie, mrkněte, čím ovlivnil Anguse Younga i na to, jak vlastně začala rocková cesta tohohle australského čerta ve školní uniformě: "Chuck Berry byl pravděpodobně jedním z nejlepších kytaristů, které žánr rock'n'roll kdy poznal. Dokázal zkombinovat blues a jazz s vlastním osobitým stylem a dal vzniknout něčemu krásnému a - i přes prostotu a jednoduchost - sakra účinnému. Zamlada jsem ho jednou viděl naživo a jeho energie na jevišti mě prostě oslnila. Byl jedním z těch lidí, kteří si okamžitě získají všechny posluchače kolem sebe, jen vstoupí na pódium."




"Na kytaru jsem zkoušel hrát už nějak od dětství, ale pořádně jsem se tomu začal věnovat až někdy kolem 12 nebo 13 let. V tom věku jsem poprvé uslyšel Jimiho Hendrixe a a byl jsem tím naprosto ohromen. S bratrem Malcolmem jsme do té doby zažili koncert The Yardbirds, zrovna v době, kdy do kapely přišel Jimmy Page a bylo to úžasné. Ale Hendrix pro mě byl úplně novým levlem hraní na kytaru. Ale přesto jsem měl vlastně spoustu inspirací z mnoha hudebních žánrů. Od ostatních hrajících členů rodiny jsme převzali trochu Chucka Berryho, trochu blues, nějaké lidové melodie a dokonce i nějaký raný jazz, který mi ukázala sestra (ale tam teda nebylo moc kytar), takže mi rozmanitost opravdu nechyběla. Kdybych měl vyjmenovat všechny hudebníky, které obdivuji, byli bychom tu na dlouho - je jich fakt dost," zavzpomínal hudebník.


AC/DC - Thunderstruck (Live At River Plate, December 2009)


Chuck Berry - Johnny B Goode (1959)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení