Kolik pyrotechniky spotřebují Rammstein za jeden koncert? Známe odpověď

Vydáno: 13.11.2021 12:30 - Ondra Weisbauer

Zajímalo vás někdy, kolik paliva potřebují Rammstein k uspořádání jediné show? Že ne? Odpověď přinesl dlouholetý pyrotechnik skupiny Nikolai Sabottka.
Nikolai Sabottka spolupracuje s kapelou skoro celou její existenci - k týmu Rammstein se připojil už v roce 1996 jakožto manažer tour a produkce. K pyrotechnice, kterou v té době ovládal pouze Till Lindemann, přičuchl až později.



"Kapela původně začínala bez profesionálních pyrotechniků, jediným kvalifikovaným byl v té době Till, a měla docela neortodoxní způsoby živého vystupování s výbušninami. I když to docela rychle zvýšilo jejich popularitu, hrát si s ohněm je vždycky riziko a víckrát se už stalo, že byl nutný zásah hasičů. Mojí prací po několik posledních let je právě minimalizovat takové případy a organizovat stále velkolepější ohnivé show," prozradil Sabottka.

Jednou z hlavních součástí Sabottkovy práce je posouzení velikosti místa konání s cílem určit rozmístění a využití plamenů. Musí také řešit veškeré domluvy s městy a konkrétními místy koncertů, jakožto i spolupracovat s hasiči a policií, aby se ujistil, že podívaná bude pro všechny bezpečná. A kolik paliva je tedy potřeba k jedné hvězdné show? Aktuální uspořádání stadionu spotřebuje prý zhruba 1000 litrů. 


Rammstein - Benzin (Official Video)
 

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení