PÁTEČNÍ BORDEL (45): Angels & Airwaves, Turnstile, The Plot in You, Absolut Deafers

Vydáno: 01.10.2021 16:50 - Redakce

Tom DeLonge se svými Angels & Airwaves se po několika slabších albech zase předvedl ve výtečné formě. Zabodovali i neotřelí hardcoroví špílmachři Turnstile a smyslní The Plot In You. Poslechli jsme také novinku domácích Absolut Defears. Více v našem pravidelném balíčku recenzí.

Angels & Airwaves - Lifeforms ANGELS & AIRWAVES
Lifeforms

vyšlo: 24. září

Milovník UFO, konspiračních teorií a fekálního humoru, ale taky skvělý songwiter a hudební vizionář Tom DeLonge se opět hlásí o slovo. Šestá nahrávka Angels & Airwaves dává zapomenout na několik slabších předchůdců a nabízí více přímočarou verzi sci-fi rockového soundu, s kterým kapela uspěla ve svých začátcích. Víc než kdy jindy je na "Lifeforms" cítit punkrockové podhoubí, v němž DeLonge vyrůstal a kde s blink-182 získal největší slávu. Ať už to je punkem a hardcorem nasáklý riff v "Euphoria" nebo rebelií prolezlá halekačka "No More Guns" či track "Losing My Mind" s basovým riffem, který připomíná album "Neighborhoods" jeho bývalé kapely. DeLonge naštěstí nikde příliš netlačí na pilu a tak mu uvěříte i občasné narážky na politiku a zlou vládu, která všem lže. "Lifeforms" jako celek skvěle drží pohromadě. Nenajdete zde vyloženě slabší kousek, což byl u předchozích nahrávek velký kámen úrazu a poslech je pohodou záležitostí, která má vše, co by měla dobrá rocková deska obsahovat.

8/10

Jakub "Poštý" Poštolka


 


Turnstile - Glow onTURNSTILE
Glow On

vyšlo: 27. srpna

Turnstile vtrhli na scénu v roce 2015 debutem "Nonstop Feeling". Z alba bylo už tenkrát v jemných nuancích cítit, že se nebude jednat o "další" HC kapelu. Úspěšný následovník "Time & Space" se objevil o tři roky později a dosáhl úspěchu v podobě prvního místa v žebříčku Top Heatseekers, který zveřejňuje světoznámý hudební magazín Billboard. Deska už tehdy výrazněji vystrkovala růžky směrem k alternativnějším polohám, které se plně rozvíjejí na čerstvě vydané "Glow On". Zbylo na novince ještě něco z dřívějších hardcorových postupů? Ano, ale jsou využívány k zcela novému a inovatitvnímu zvuku. Turnstile na desce ukazují, jak je HC ve skutečnosti tvarovatelný. Tam, kde někteří končí věčným napodobováním svých známějších předchůdců, se Američané vydávají hlouběji a svůj hardcore vrství z několika žánrů. "Glow On" je postavena na kořenech punku, které jsou obaleny hlínou žánrové různorodosti a vychází jí to. Někdy rychlá a nekompromisní, někdy zase snová a atmosferická. Tohle není deska, jakou byste čekali od hardcorové kapely. Tohle je moderní deska s čistým zvukem. Turnstile už nikdy nebudou stejní. Teď už můžeme jen čekat na to, co přijde příště.

9/10

Jan "Conan H." Herc


 


The Plot in You - Swan SongTHE PLOT IN YOU
Swan Song

vyšlo: 17. září

Na začátek pochvala za mimořádně smyslný obal. Jakkoliv tajuplně může postelová scéna připadat, s muzikou je to mnohem čitelnější. Byť i tady skupina zřejmě nadobro zavřela metalcorové dveře a jala se mnohem více experimentovat. Kápo Landon Tewers i ve svých bočních projektech ukazuje, že jsou mu žánrové škatulky u prdele, a že on sám je svým způsobem ztracená existence. Minimálně v žánrových mantinelech. Chvíli rockový bolestín, psychedelické zvuky, romantické touhy. Nadto stále bouřlivé hardcorové kytary, kdy veškerý vztek a frustrace musí ven. Eponymní píseň je pak úchvatným rozmanitým kytarovým zážitkem. Tewers dokáže do zpěvu dát ohromné emoce, skladba má nádherný refrén, zaslechneme sbory i zoufalý řev. Písně se před posluchači vůbec rozprostírají jako divoká nedotčená příroda s obrovitým horským masivem. Začínají velmi pozvolna v mírumilovném baladickém údolí, přecházejí po strmějších rockových cestách až k samotnému drsnému hardcorovému vrcholu. Kdo se vyškrábe s kapelou až do cíle, ten odejde s pocitem vítězné euforie.

9/10

Jan "Long82" Dlouhý


 


Absolut Deafers - UnmaskedABSOLUT DEAFERS
Unmasked

vyšlo: 5. září

Dlouhých pět let uběhlo od doby, kdy domácí hard rockeři Absolut Deafers zveřejnili nový materiál. Absence autorské tvorby však měla svůj důvod, pánové si prošli výraznou proměnou sestavy i kapelní esence jako takové. Jednu chvíli se dokonce zdálo, že o nich už nikdy neuslyšíme, parta kolem Honzy Jaška se však nevzdala a čtyřskladbovým EPčkem „Unmasked“ ohlašují svůj tvůrčí comeback. V první řadě je nutno podotknout, že se kapela vrátila k angličtině, která u nich nebyla slyšet od alba "Zrození" z roku 2013. Dále pak kluci ubrali na syrovosti, jež činila z jejich hard rocku rozpoznatelný na tuzemské scéně. Unmasked je mnohem víc "rock" a znatelně míň "hard", stále však jde o pochmurné balady s temným a často velmi hlubokým podtextem. Jako hlavní smysl aktuálního releasu však vidíme fakt, že skupina nepřestala existovat a neztratila chuť táhnout těžkou hudební káru ještě dál. To, doufejme, povede i k rozsáhlejšímu koncertování, živých shows u ADček totiž taky značně ubylo.

7/10

Dominik "Dom" Šidlo


 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení